• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Surround sound

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Pre par dana sam se ponovio Yamaha RX-V659 risiverom, a kako isti poseduje coax digitalni ulaz povezao sam racunar preko SPDIF izlaza sa risiverom. Planiram da napravim i 75ohm kabel, al za sad fercera i sa obichnim chinch kabelom :d
Nego da se vratim na stvar, drugar kad je radio upgrade ostavio mi je SB Live! 5.1 (SB0100) posto ga svejedno nije koristio, mene sad zanima da li je (i koliko je) bolji digitalni izlaz na tom Live-u od moje integrisane VIA-e. Za analogno znam da je Live bolji, al ako su kod digitalnog signala razlike minimalne, onda mozda ne moram dzaba da zauzimam PCI slot.

:wave:
nema nikakve razlike u izlazu, mozes da izvadis live!. Ne moras ni bolji kabel da pravis ako nemas prekide sa ovim kablom. Ili radi ili ne radi, prosto je. ;)

I cestitke na kupovini, odlicna sprava u segmentu smrtnika, mislim da ces biti veoma zadovoljan i zvukom i pojacalom i jednostavnoscu koriscenja.

jedan tip: podesi video plejere da zaobilaze kartice i da rade pass-through za AC3, DTS i dolby formate. Na taj nacin audio stream ide u izvornom formatu iz fajla direkt na Yamahau koja ce da svo dekodiranje preuzme na sebe. Meni je cak (tako je meni zvucalo) rx-v430 model bolji dekoding DTS-a i AC3 radio negoli x-fi xtrememusic

edit: razlike u izlazima i kablovima se manifestuju u vidu jitter-a. Jitter moze dovesti do "kvarnih" paketa, odnosno da primac zahteva slanje nekog paketa ponovo. Ovo se manifestuje u vidu kratkih prekida u zvuku, ili u ekstrmenim situacijama u cestim i dugackim prekidima. Yamaha je prilicno tolerantna na jitter, tako da kao sto rekoh ranije, kabel ti ili radi ili ne. Zvuk je isti kakav god kabel da stavis. Isto vazi i za coax vs toslink. Najveca razlika je sto je tosslink uglavnom skup ako ti treba vise od 2-3 metra :D

Poslednja izmena:

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Thanks, vrlo sam zadovoljan, uvek sam bio sam za zasebne komponete, ali tesko da bi mogao da priustim sve sto je potrebno da sam isao na zasebne komponete. Do sad sam koristio Pioneer A-616 pojacalo i Yamaha nista ne zaostaje u stereo segmetu ili bar ja ne primecujem nista ;)

Za sad mi stoji u pot playeru da re-enkodira zvuk u DD-AC3, ne znam sto ali kad pustim izvorni DD ili DTS tisi je znatno nego ovaj re-encoded ili od stereo zvuka.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
tisi je zato sto pot plejer po defaultu ima ukljucen gain kao efekat. Filmovi i treba da su tisi, tako ih prave jer je dinamika zvuka veoma siroka. Glas sa centra cujes prilicno tiho ali pored neki kamion prodje i trese ti gace, sto je i normlano, kamion je glasniji od glasa. Imas u opcijama u sound menu da podesavas dinamiku, mozes da je kompresujes na low, standard ili da je ne kompresuje vec ostavis izvornu (max). Pot plejer re-encode verovatno sabije dinamiku, a kazem ti, ako nisi dirao nista, ima ukljucen gain po default-u. taj gain ce izobliciti one zvuke koji dostizu do -5~0db (u signalu) pa ces imati krcanje ponekad. Mislim da je i normalizacija ukljucena po default...

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Nije gain ukljucen po defaultu niti sam ga ja ukljucio. Normalize jeste, al on ne bi trebao da dira AC3 ili DTS signal jer za to ima posebna stavka u opcijama.

Pazi ja sam on the fly palio i gasio DTS/DD pass-through i uvek ispadne tise nego kad pot re-encodira.

Trenutno nemam 5.1 setup zvuchnika imam 4.0, front su mi moji stari dobri Marantzi (HD660), a rear su trenutno sateliti od bluebarry 2.1 racunarskih zvucnika koje sam odoka odsekao da sviraju sve iznad nekih 2khz i tu su manje vise samo da prave galamu od nazad :d

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
koristi kako god zelis. Softwersko raspakivanje i pozicioniranje zvuka ne moze da se meri sa Yamahanim. Nekad su to finese, a nekad je sve to suplje. Jedno je sigurno - yamaha dekodira i reprodukuje taj signal onako kako je zamisljeno, pot plejer softwerski radi nesto sasvim drugo i nesto menja, jer da ne menja - zvuk bi bio podjednako glasan.

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Evo sad sam bas probao kad pustim pure DD i volume na Yamahi je na -35db ne cujem skoro uopste zvuk, DTS je nesto glasniji, ali opet ni bilizu onoga koliko je bi npr. stereo zvuk bio glasan na -35db.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
pa nije, slazem se, objasnio sam ti i zasto. To je normalno. Pusti neki akcioni film pa ces cuti i sam koliko ce neki zvuci biti glasniji. Inzinjeri zvuka to tako odrade kad se nesto snima. Kad pustis film, pojacas zvuk tako da se glas (koji je najcesce na centralnom zvucniku) cuje kao da ti je neko tu u sobi, dakle otprilike toliko glasan. Ostalo sve ce imitirati dinamiku (glasnocu) onako kako je film sniman i kako su to ljudi zaduzeni za zvuk zamislili. Dakle, primera radi, tebi je glas (razgovor) tih, ali ako pored glumca padne bombe odvalice ti sobu. To je normalno. Pusti recimo matrix i podesi da glas bude glasan kao da su ti tu u sobi i pricaju pa ces videti o cemu ti govorim :) NIJE NORMLANO da vokali budu isto glasni kao i okolina ili efekti. Moze da se podesi tako, da se sabije dinamika, imas dosta opcija za to u plejeru, ali ja vise precizno pozicioniranje zvuka jer je surround mogo bolji i cak i sa 3.1 varijantom cesto imas lepu prostornost zvuka (kad to yamaha radi), dok sa kompresovanom dinamikom te finese nestaju.

Uostalom, sta ti je problem da pojacas/utisas zvuk po potrebi? Spusti volume u mp3 plejeru na ~60% i resio si problem ako te vec mrzi da namestas volume jednom u sat i kusur kolko traje film :)

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Slazem se i u tome i jeste fora, kad pustim pure DD sve je pretiho, od glasa do grmljevine. Dok kad pot obradi zvuk sve je glasnije, al se i dalje oseti razlika. Jos uvek eksperimentisem sa svim ovim, a videcu neki centralni zvucnik da nabavim i zadnje da upgradujem.

Evo kako meni pot trenutno stoji podesen ;)

Prilozi

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
jel prebacis ti na dd/dts na yamahi kad pustis taj film? Imas dugme na daljincu...znam da je bzvz pitanje ali cisto proveravam....(kad pustas ovako kako ti je sad podeseno yamaha dobija samo stereo signal, zadnji ti sviraju ko zna sta, ali ne sviraju onako kako je u strimu zapisano. Sve i da nabavis centralni on ce samo da svira spojeni L i R kanal, a to ne treba da radi. Prebacivanjem na DTS/DD dobijas samo neki fake spacial effect koji ce biti pravljen od stereo signala. Tek kad ti na displey-u od yamahe dole desno pokaze da ima 5 ili vise kockica (oznake za kanale) tek onda ima smisla da stisnes DTS/DD dugme, a to ce da se desi samo kad pustis passthrough mode iz plejera)

Sad sam kod sebe probao i sa namestanjem koje ti koristis, signal od centra ide na L/R kanale pa je malko glasnije, ali nista posebno glasnije od pass-through varijante, stim sto kad nesto pukne ima izoblicenja jer se efekat sa centralnog dodatno kopira na efekte koji su namenjenni levom i desno kanalu. Iskreno, ja to ne bih mogao tako slusati :/

Poslednja izmena:

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Ne moram da menjam, Yamaha ako je u surround modu sama salta izmedju DD i DTS-a i u zavisnosti od filma koji pustim broj kockica na display-u se menja ;)

Inace Yamaha je podesena da signal koji inace ide na centar salje na prednje i zvuk koji bi trebao da ide na woofer salje na prednje. 7ch stereo koristim kad gledam npr. neku seriju koja je stereo, a iskreno na Pro Logic/II ili DTS Neo 6 ne mogu bas nesto da se naviknem.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
znam da sama menja ako je vec u tom modu, ja prebacim na straight kad slusam muziku, otkud znam kakve su tvoje navike :) A to za broj kockica, kad namestim onako kako si ti podesio - ne menja se broj kockica, stoji samo L/R odnosno dve za stereo. Tek na passthrough menja (ili na LPCM izlazu umesto onog AC3). Logika stvari tako nalaze. Ako ti nije ukljucen pass-through ili ako ti nije ukljucen Dolby Live na zvucnoj karti, ne znam kako moze da preko digitale posalje ista osim stereo signala sa onim tvojim podesavanjem.

PL2/DTS/DD DSP efekti na obicnom stereo signalu su stvar ukusa. Neo 6 music je jedino sto koristim na stereo signal kad mi treba centralni (kad mi je neko drustvo tu, cisto da ne slusaju samo jedan zvucnik najblizi njima) ili kad stavim slusalice (na sluskama malo rasiri panoramu pa mi nije jako zakucan zvuk). Ali tebi to ne vredi bez centra, bar DTS Neo. PLIIx music je onako, nista posebno, opet ti treba centar. 2/5/7ch stereo je jedino logicno resenje koje ti se namce za sada. Ostali DSP efekti mi se nikad nisu svidjali (concert, jazz, disco i te budalastine, to je za decurliju igracka)

PS. vodi racuna o small i large podesavanjima za zvucnike. Prednji moraju biti large da bi bas od LFE kanala isao na njih, zadnje mozes da stavis na small. Small i Large u sustini ne znaci koliki ti je zvucnik vec koliki mu je freq opseg i gde ce raditi secenje basa i slati na sub woofer (koji ti nemas). Ako stoje na large, ne sece im bas osim u slucaju da su prednji i da je podeseno da bas ide na main i na woofer. Ovo kazem zato sto ako ti zadnji stoje na large, jamaha ce im slati ceo signal, nece seci nista (osim ako nemas neku drugu kontrolu nad tim zvucnicima) pa moze da se desi da ih spalis kad malo vise pojacas. Imas tu dobrih 80W RMS u toj jamahi sto je dosta da spali vecinu manjih ili nekavalitetnijih zvucnika, do duse, sumnjam da ces je ganjati na +14db :d

Poslednja izmena:

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Vidish da mi stoji otput channel same as input, ako video ma 5.1 audio, pot rekompresuje u AC-3 640kbps i onoliko kanala koliko ima i izvorni video. Ako video ima DTS prebacice ga u DD 5.1 i to je to. Znam znam, za large i small podesavanja, front su logicno large jer i jesu large, plus mora nesto da mi svira bass je zaseban woofer nemam, zadnji su podeseni na small, a i da nisu odseceni su da ne sviraju nisko.

Sto se efekata tice nisam ni ja nesto impresioniran istima i kod drugara na Sony STR-DE445 smo isprobavali bas te efekte i kad se podvuce crta ili klasican stereo ili 5.1 za film ;)

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
da, proradilo mi je to, ne znam u cemu je bio fazon, sad sam probao sa slusalicama, pre toga sa zvucnicima mada je sve isto. Mozda je pot nesto brljavio, mozda realtek, ko zna. elem, i dalje preporucujem pass-trough :P

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
samo kad bi provalio sto je signal bar u mom slucaj znatno tisi kad pass-trough-ujem nego kad pot obradi :wave:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
kad bi imao monitoring signal levela za to sto taj AC3 konverter radi, verovatno bi ti bilo jasnije :) Sam algoritam verovatno ima neki gain pri konverziji. Mozes ti da instaliras i FFDshow i neke njegove kodeke i to podesis u potplejeru i dobijes sasvim drugaciji rezultat. Nisam se igrao toliko sa time, ja ili koristim Dolby headphone ili pass-trough. Nije mi mrsko pojacati/utisati po potrebi ;)

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
E da htedoh da pitam, da li i kako radi surround u igrama? :wave:

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
digitalnom vezom samo ako ti zvucna poseduje DTS-C ili Dolby Live kodek. Drugacije - nikako na zalost.

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Da se nadovežem na moje pitanje ;)

Ko ima Realtek Audio čip može da enableuje DDL ili DTS-I i koristi SPDIF i za surround u igrama :)

Šta je potrebno:

Realtek High Definition Drivers: R2.73 (http://www.realtek.com/downloads/)

Modovan driver (R2.73) http://www.techpowerup.com/forums/threads/unlocked-realtek-hd-audio-drivers-with-dolby-digital-live-and-dts-interactive.193148/

DSEO13b.exe (http://www.ngohq.com/?page=dseo) - za sign-ovanje systemskih fajlova

1. Uninstalirati trenutne Realtek audio drivere

2. Instalirati R2.73 driver

3. Iz CMD-a pokrenuti sledeće komande:

bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS
bcdedit -set TESTSIGNING ON

4. Raspakivati modovane .SYS fajlove i pokrenuti dseo13b.exe kao Administrator i signovati modovane fajlove

5. Potom kopirati modovane .SYS fajlove u C:\WINDOWS\SYTSTEM32\DRIVERS

6. Restartovati računar

I posle restarta treba da se pojave nove stavke u Relatek Control Panelu kao i unutar samog Windows-a:

Poslednja izmena:

Smith

PCAXE Member
Učlanjen(a)
05.12.2009.
Poruka
112
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SPC
CPU & cooler:
Intel I3 2100
Motherboard:
Z77A-G45 Intel® Z77 Chipset Based
RAM:
2x4GB Patriot 1333MHz
VGA & cooler:
Asus 280X
Display:
Benq G2420HD
HDD:
SSD 128GB M4 Deluxe WD 640GB Black 2xWD Green 1TB,Seagate 3TB
Sound:
Genius SW-HF5.1 6000 + Razer Orcha
Case:
Chieftec CX-01B-B-B
PSU:
TT 730W
Mice & keyboard:
Logitecg G105 + Razer DeathAdder + Logitech Wireless set
Internet:
ADSL 10Mbit/s
OS & Browser:
Win 7 Pro x64 + FireFox
Other:
Steam: Paja_Kljunar
Hvala za ovo, probaću, od kad sam izvadio Creative Music Fx, zvuk u filmovima mi je siromašan, možda je subjektivan osećaj, videćemo.

Vrh