• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Suosnivač Opere napušta kompaniju

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.967
Rezultat reagovanja
2.522
Moja konfiguracija
Jedan od osnivača Opere i njen bivši izvršni direktor, Džon fon Tečner, napušta ovu kompaniju sledeće nedelje, objavljeno je u petak.

Kompaniju će nastaviti da vodi Lars Boilesen, koji je početkom prošle godine preuzeo funkciju izvršnog direktora od Tečnera, a ovaj je za to vreme u Operi radio kao strateški savetnik.

U zvaničnom saopštenju kompanija ne navodi nikakva objašnjenja za Tečnerov odlazak, ali iz njegovog pisma upućenog zaposlenima koje je objavio Techcrunch, može se naslutiti da su u pitanju neslaganja.

„Postalo je jasno da upravni odbor, rukovodstvo i ja ne delimo iste vrednosti i da nemamo ista mišljenja o tome kako Opera treba da se razvija“, napisao je Tečner u svom pismu.

„Imam utisak da su odbor i rukovodstvo, za razliku od mene, fokusirani na tromesečne periode. Ja sam se uvek trudio da pravim kompaniju za budućnost.“

Fon Tečner je osnovao Operu 1995. kad je radeći u Telenoru počeo da razvija browser. Opera je postala alternativa Internet Exploreru i drugim programima te vrste, ali se značajnije istakla na tržištu mobilnih uređaja.

Njen servis Opera Mini radi u sprezi sa serverima koji komprimuju web lokacije i učitavaju ih svojim korisnicima brže i jeftinije. Koristi se globalno, a pogotovo u regionima koji nemaju brze mobilne mreže i gde ljudi ne koriste pametne telefone. Operu koristi preko dvesta miliona ljudi u verzijama za desktop i tablet računare i mobilne telefone.
http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=06&nav_id=521431

Vrh