peja81
Moderator
- Učlanjen(a)
- 08.05.2009.
- Poruka
- 9.967
- Rezultat reagovanja
- 2.522
Moja konfiguracija
- Urednik
http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=06&nav_id=521431Jedan od osnivača Opere i njen bivši izvršni direktor, Džon fon Tečner, napušta ovu kompaniju sledeće nedelje, objavljeno je u petak.
Kompaniju će nastaviti da vodi Lars Boilesen, koji je početkom prošle godine preuzeo funkciju izvršnog direktora od Tečnera, a ovaj je za to vreme u Operi radio kao strateški savetnik.
U zvaničnom saopštenju kompanija ne navodi nikakva objašnjenja za Tečnerov odlazak, ali iz njegovog pisma upućenog zaposlenima koje je objavio Techcrunch, može se naslutiti da su u pitanju neslaganja.
„Postalo je jasno da upravni odbor, rukovodstvo i ja ne delimo iste vrednosti i da nemamo ista mišljenja o tome kako Opera treba da se razvija“, napisao je Tečner u svom pismu.
„Imam utisak da su odbor i rukovodstvo, za razliku od mene, fokusirani na tromesečne periode. Ja sam se uvek trudio da pravim kompaniju za budućnost.“
Fon Tečner je osnovao Operu 1995. kad je radeći u Telenoru počeo da razvija browser. Opera je postala alternativa Internet Exploreru i drugim programima te vrste, ali se značajnije istakla na tržištu mobilnih uređaja.
Njen servis Opera Mini radi u sprezi sa serverima koji komprimuju web lokacije i učitavaju ih svojim korisnicima brže i jeftinije. Koristi se globalno, a pogotovo u regionima koji nemaju brze mobilne mreže i gde ljudi ne koriste pametne telefone. Operu koristi preko dvesta miliona ljudi u verzijama za desktop i tablet računare i mobilne telefone.