• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Софтвер за прављење библиографске базе

catik

Newcomer
Učlanjen(a)
30.08.2019.
Poruka
1
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Извињавам се уколико већ постоји оваква тема, али нисам нашла ништа слично. Такође се извињавам и уколико сам омашила подфорум, али моје знање о технологији је скромно. Желим да направим своју библиографску базу, па сам скоро скинула Zotero, али сада имам три питања која су специфична за српски језик, тако да ћу их поставити овде, с надом да ће ми неко одговорити. :)

1. Када наводим чланак у часопису, име чланка се налази под наводницима, али су ти наводници написани „“ уместо „”. Да ли постоји начин да то променим? Успут, да ли постоји начин да се промени то „правило” да Word типографске наводнике у српском језику пише погрешно?

2. Неке књиге су куцане на латиници, а неке на ћирилици, тако да се приликом прављења библиографије прво наводе све књиге на латиници, па тек онда све на ћирилици. Тај проблем сам мислила да решим тако што ћу све називе куцати на латиници, па у загради искуцати назив на ћирилици уколико је књига тако објављена, али ми се то не допада јер ми је основни текст куцан на ћирилици. С друге стране, не могу све називе да искуцам на ћирилици, јер су неке књиге написане на страним језицима. Волела бих да уједно имам списак свих објављених радова по ауторима, тако да ме занима да ли може да се направи да ми се све поређа по азбуци, па и оно куцано на латиници?

3. Код историчара постоји правило да се литература наводи одвојено од извора, стога ме занима да ли постоји софтвер који омогућава прављење две библиографије у истом документу, пошто код Zotera то (колико сам видела) није могуће?

Као додатно питање, који је најбољи и најпрактичнији програм за прављење библиографске базе?
 
Vrh