• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Serverska infrastruktura

filip

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
23.04.2012.
Poruka
56
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Treba mi vase strucno misljenje i predlog: koje biste programe preporucili za sledece taskove:

1. jednostavan backup & restore svih rola i pemarametara na serveru (DHCP, DNS, AD...), znaci neki alat koji moze da snimi celokupnu konfiguraciju za Server 2003 i 2008 i potom je prenese na novi server?

2. system & network monitoring, hardver senzori (temperature, ventilatori, diskovi, RAM, CPU...) neki program koji ce biti na serveru i koji ce me obavestiti o nekim otkazima i slicno

3. antivirus i firewall zastita

Najbolje bi bilo kada bi programi bili besplatni ili pak dozvoljeni na HP, IBM...serverima. Bitno je da su ta resenja bezbedna i stabilna tj. testirana da ne baguju.

Hvala

petarl

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
26.05.2009.
Poruka
27
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
1. Najbolji backup za AD server je drugi AD server :) Izabereš role na drugom serveru i onda će svi parametri biti kopirani preko AD-a. DNS obavezno izaberi da se čuva u AD-u. Problem može biti DHCP, pošto nije preporučljivo imati dva DHCP servera, ali njega možeš rešiti sa
net sh dhcp export ime_fajla.txt
- imaš uputstvo i na http://support.microsoft.com/kb/281626. Ako imaš DHCP u kojem nema rezervacija adresa, onda ne moraš raditi sve ovo - dovoljno je da na drugom serveru stoji DHCP servis u Stopped stanju i napišeš skriptu koja proverava da li radi DHCP servis na prvom serveru, pa ako ne radi, samo pokrene DHCP servis na backup serveru.

2. Nagios - fenomenalna i besplatna alatka. Sve to što si napisao možeš da pratiš preko web-a, što će reći i preko bilo kog smartphone-a.

3. Ja sam protiv držanja antivirusa na serverima (sem na mail serverima i to da proverava samo mail-ove). Ipak, ako želiš AV na serveru, preporučujem F-Secure AV, imam dosta pozitivna iskustva sa njim u poslednjih godinu dana. Što se firewall-a tiče, obavezno neko hardversko rešenje, ali ne preporučujem da štitiš server od korisnika iz istog LAN-a. Po potrebi možeš uključiti i Windows Firewall, ali mislim da će ti softverski firewall praviti samo više problema nego što ćeš imati koristi od njega.

Vrh