Pozdrav.
Prebacio sam PC u drugu kucu, a ruter mi je u prvoj, tako da vise ne mogu da se povezujem na internet preko LAN kabla. Mogu, ali me ceka dosta posla da razvucem i postavim kabl od nekih 30 metara, da bi mogao da se povezem od rutera do racunara. Ali nije stvar u tome sto ima dosta posla, nego sto nije zgodno postaviti, da ne pricam sad o nizu problema koje bi trebao da prvo resim... Imam kabl te duzine CAT.5 pun presek od cistog bakra, pretpostavljam da mi injektori nisu potrebni na toj duzini.
Zato sam pribegao mnogo jednostavnijem resenju, a to je wireless.
Naime kupio sam wifi usb adapter
ali kako direktnim povezivanjem na PC nema signala do ADSL rutera, a racunar ne mogu da pomerim blize ruteru
iskoristio sam usb produzni kabl
od 3 metra duzine i dobio dobar signal. Ali bez obzira na dobar signal, dolazi do diskonekcije i loseg interneta. Problem sam resio tako, sto sam iskljucio funkciju power save za usb port na kom je adapter, da ne bih morao svaki put kada pokrecem racunar da radim unplug/plug, jer usb port ide u power save mode i nema dovoljno struje za wifi adapter. To je sto se tice diskonekcije. Medjutim, internet je i dalje spor, kako kad, da li zbog produznog usb kabla ili samog adaptera, nisam siguran. Drajvere sam instalirao sa oficijalnog sajta.
Ono sto me interesuje je zapravo da probam da problem resim tako sto cu da izbegnem usb a iskoristim LAN na racunaru i povezem se kablom putem powerline adaptera
sto je dobro resenje, bolje od wifi, ali da bi radilo treba biti ustekano na uticnice koje su na istoj fazi, tako kaze proizvodjac, mada neki kazu da mogu da rade i ako nisu na istoj fazi... Medjutim meni je problem sto nemam uticnice za ove adaptere, a uticnice na powerline adaptere se mogu koristiti, ali u tom slucaju nema interneta. Ovo nece raditi na produznom kablu...
Znaci ostaje wireless resenje, ali preko LAN kabla sa range extender-om
koji bi se ustekao u produzni kabl.
I ostaje jos drugi wifi ruter
za koji nisam siguran kako da ga povezem. Ako bi mi neko mogao objasniti koje su opcije sa ovim ruterom da se iskoristi range extender? Na ovom Telekomovom ruteru nema WAN ulazni port vec ADSL sa RJ11 konektorom i ne bih tako mogao da povezem jer nemam RJ45 konektor. Mada meni to i ne treba, vec da mi drugi ruter stoji u prostoriji sa racunarom, i da ga povezem preko zutog LAN porta sa racunarom, a onda da podesim i povezem sa ADSL ruterom. Ovo mi je malo komplikovano, jer nisam imao druge rutere sem ovih sto daje Telekom.
Cilj mi je da koristim LAN kabl umesto USB-a, jer je svakako bolje resenje. Ako i ovo ne radi kako treba, onda ce morati LAN kabl od glavnog ADSL rutera do racunara, sto nece biti lako realizovati...
Sem ovog wifi usb adaptera, nemam iskustva sa ovim drugim resenjima.
Sta je po vama najbolje resenje od svega ovog ( sem naravno da povezem direktno LAN kablom glavni ruter i racunar )? Najvise me zanima, kako da povezem i uparim sekundarni ruter sa primarnim i da radi kao wifi adapter?
Mozda je najbolje da probam sa ovim wifi extender-om
i da se ne petljam sa drugim ruterom, jer je ovo jednostavnije resenje?
Prebacio sam PC u drugu kucu, a ruter mi je u prvoj, tako da vise ne mogu da se povezujem na internet preko LAN kabla. Mogu, ali me ceka dosta posla da razvucem i postavim kabl od nekih 30 metara, da bi mogao da se povezem od rutera do racunara. Ali nije stvar u tome sto ima dosta posla, nego sto nije zgodno postaviti, da ne pricam sad o nizu problema koje bi trebao da prvo resim... Imam kabl te duzine CAT.5 pun presek od cistog bakra, pretpostavljam da mi injektori nisu potrebni na toj duzini.
Zato sam pribegao mnogo jednostavnijem resenju, a to je wireless.
Naime kupio sam wifi usb adapter

Ono sto me interesuje je zapravo da probam da problem resim tako sto cu da izbegnem usb a iskoristim LAN na racunaru i povezem se kablom putem powerline adaptera

Znaci ostaje wireless resenje, ali preko LAN kabla sa range extender-om

I ostaje jos drugi wifi ruter

Cilj mi je da koristim LAN kabl umesto USB-a, jer je svakako bolje resenje. Ako i ovo ne radi kako treba, onda ce morati LAN kabl od glavnog ADSL rutera do racunara, sto nece biti lako realizovati...
Sem ovog wifi usb adaptera, nemam iskustva sa ovim drugim resenjima.
Sta je po vama najbolje resenje od svega ovog ( sem naravno da povezem direktno LAN kablom glavni ruter i racunar )? Najvise me zanima, kako da povezem i uparim sekundarni ruter sa primarnim i da radi kao wifi adapter?
Mozda je najbolje da probam sa ovim wifi extender-om