• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Problem Sa Internetom Preko WIFI USB Adaptera

Bole001

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.07.2017.
Poruka
118
Rezultat reagovanja
27
Moja konfiguracija
Pozdrav.

Prebacio sam PC u drugu kucu, a ruter mi je u prvoj, tako da vise ne mogu da se povezujem na internet preko LAN kabla. Mogu, ali me ceka dosta posla da razvucem i postavim kabl od nekih 30 metara, da bi mogao da se povezem od rutera do racunara. Ali nije stvar u tome sto ima dosta posla, nego sto nije zgodno postaviti, da ne pricam sad o nizu problema koje bi trebao da prvo resim... Imam kabl te duzine CAT.5 pun presek od cistog bakra, pretpostavljam da mi injektori nisu potrebni na toj duzini.

Zato sam pribegao mnogo jednostavnijem resenju, a to je wireless.
Naime kupio sam wifi usb adapter usb wifi adapter.jpg ali kako direktnim povezivanjem na PC nema signala do ADSL rutera, a racunar ne mogu da pomerim blize ruteru adsl router.jpg iskoristio sam usb produzni kabl usb produzni kabl.jpg od 3 metra duzine i dobio dobar signal. Ali bez obzira na dobar signal, dolazi do diskonekcije i loseg interneta. Problem sam resio tako, sto sam iskljucio funkciju power save za usb port na kom je adapter, da ne bih morao svaki put kada pokrecem racunar da radim unplug/plug, jer usb port ide u power save mode i nema dovoljno struje za wifi adapter. To je sto se tice diskonekcije. Medjutim, internet je i dalje spor, kako kad, da li zbog produznog usb kabla ili samog adaptera, nisam siguran. Drajvere sam instalirao sa oficijalnog sajta.

Ono sto me interesuje je zapravo da probam da problem resim tako sto cu da izbegnem usb a iskoristim LAN na racunaru i povezem se kablom putem powerline adaptera powerline adapter.jpg sto je dobro resenje, bolje od wifi, ali da bi radilo treba biti ustekano na uticnice koje su na istoj fazi, tako kaze proizvodjac, mada neki kazu da mogu da rade i ako nisu na istoj fazi... Medjutim meni je problem sto nemam uticnice za ove adaptere, a uticnice na powerline adaptere se mogu koristiti, ali u tom slucaju nema interneta. Ovo nece raditi na produznom kablu...

Znaci ostaje wireless resenje, ali preko LAN kabla sa range extender-om wifi range extender.jpg koji bi se ustekao u produzni kabl.

I ostaje jos drugi wifi ruter wifi router.jpg za koji nisam siguran kako da ga povezem. Ako bi mi neko mogao objasniti koje su opcije sa ovim ruterom da se iskoristi range extender? Na ovom Telekomovom ruteru nema WAN ulazni port vec ADSL sa RJ11 konektorom i ne bih tako mogao da povezem jer nemam RJ45 konektor. Mada meni to i ne treba, vec da mi drugi ruter stoji u prostoriji sa racunarom, i da ga povezem preko zutog LAN porta sa racunarom, a onda da podesim i povezem sa ADSL ruterom. Ovo mi je malo komplikovano, jer nisam imao druge rutere sem ovih sto daje Telekom.

Cilj mi je da koristim LAN kabl umesto USB-a, jer je svakako bolje resenje. Ako i ovo ne radi kako treba, onda ce morati LAN kabl od glavnog ADSL rutera do racunara, sto nece biti lako realizovati...

Sem ovog wifi usb adaptera, nemam iskustva sa ovim drugim resenjima.

Sta je po vama najbolje resenje od svega ovog ( sem naravno da povezem direktno LAN kablom glavni ruter i racunar )? Najvise me zanima, kako da povezem i uparim sekundarni ruter sa primarnim i da radi kao wifi adapter?

Mozda je najbolje da probam sa ovim wifi extender-om wifi range extender2.jpg i da se ne petljam sa drugim ruterom, jer je ovo jednostavnije resenje?

CountMike

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
05.11.2024.
Poruka
31
Rezultat reagovanja
50
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Home brewed
CPU & cooler:
Ryzen R9 7900x + Arctic Liquid Freezer 360
Motherboard:
ASrock b650 pro RS
RAM:
DDR5, Kingston 6000MHz, CL32 2*16GB @ 5200MHz, Cl30
VGA & cooler:
Gigabyte Rx 660xt
Display:
3*27"
HDD:
1TB Kingston KC3000 PCIe 4.0 + 5*NVME različitihkapaciteta
Sound:
Onboard Realtek-
Case:
Raidmax
PSU:
Seasonic 750W
Internet:
4G
OS & Browser:
Windows 11 & Firefox
ADSL nije dovoljno brz da ne može 2.4GHz a ima bolji domet i prolazak kroz zidove nego 5GHz. Svi (legalni) WiFi modemi i ekstenderi imaju istu snagu tako da je najvažnija antena na obe strane, što bliže i sa što manje solidnih prepreka kao zidovi. Ne treba ti Wan izlaz iz modema da upotrebiš taj ekstender.

Bole001

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.07.2017.
Poruka
118
Rezultat reagovanja
27
Moja konfiguracija
ADSL nije dovoljno brz da ne može 2.4GHz a ima bolji domet i prolazak kroz zidove nego 5GHz. Svi (legalni) WiFi modemi i ekstenderi imaju istu snagu tako da je najvažnija antena na obe strane, što bliže i sa što manje solidnih prepreka kao zidovi. Ne treba ti Wan izlaz iz modema da upotrebiš taj ekstender.
Ok. A sta mislis da kupim AKTIVNI produzni USB kabl da pojaca signal?

Poslednja izmena:

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.008
Rezultat reagovanja
10.628
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & Be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Cusu DH330 2 x 16 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250 GB nvme + Western Digital Blue1 TB sata III + Cusu CV7000 1 TB nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Ok. A sta mislis da kupim AKTIVNI produzni USB kabl da pojaca signal?
Aktivni produžni kabl može da osigura kvalitet podataka i stabilnost veze koju usb uređaj sa jedne strane ostvaruje sa računarom sa duge strane.

Ali neće pojačati wifi signal, neće ubrzati internet.

Recoba20

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
01.11.2024.
Poruka
13
Rezultat reagovanja
18
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Huawei D15
CPU & cooler:
Intel® Core™ i5-11500 & ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Motherboard:
Asus TUF GAMING H570-PRO WIFI
RAM:
Kingston HyperX Fury Black 4x8GB
VGA & cooler:
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Display:
Dell U2312HM
HDD:
Kingston KC3000 1TB; Seagate Baracuda 4TB, WD Red Plus 4TB
Sound:
Topping E30, Eris PreSonus E3.5
Case:
PHANTEKS Eclipse P600S
PSU:
EVGA SuperNOVA 650 G6
Mice & keyboard:
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5050
Internet:
WiFi 300/300Mbps
OS & Browser:
Win11 & FF
USB WiFi adapter, greska u koracima. Od tih adaptera vise stete (finansijske) nego koristi. Ako bas mora WiFi na kompu, onda neka PCIE kartica (neka sa Intel WiFi-BT chipom). Resavaj te probleme ako ikako mozes i razvlaci UTP kabl. To ti je ujedno i najjeftinije i najbolje resenje. Druga opcija bi bio neki WiFi extender (stari repeateri nisu opcija), pa od njega UTP kabl do kompa, a on bi se bezicno povezivao na glavni ruter. PowerLine adapteri samo u slucaju ako brzina neta nije prioritet, a i tu je lutrija kako ce raditi jer dosta zavisi od kvaliteta elektricnih instalacija. Treca, najskuplja opcija bi bio neki wireless bridge kit od 2 uredjaja koji bi bio postavljen napolju.

Bole001

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.07.2017.
Poruka
118
Rezultat reagovanja
27
Moja konfiguracija
Aktivni produžni kabl može da osigura kvalitet podataka i stabilnost veze koju usb uređaj sa jedne strane ostvaruje sa računarom sa duge strane.

Ali neće pojačati wifi signal, neće ubrzati internet.
Pa da, naravno ako nema dometa do rutera, ni pasivni ni aktivni kabl nece pomoci. Ali kao sto rekoh, imam dobar domet na produznom ali nije stabilan signal, iz USB porta se ne salje dovoljno struje, pa je adapter slab, odnosno prave se gubici na ovom pasivnom produznom USB kablu. Zato sam mislio da probam sa aktivnim produznim kablom da bi WiFi USB adapter uvek imao dovoljno struje. Zanimljivo da radi ok neko vreme kada uradim unplug/plug. Gesenjem opcije USB power save ipak nije pomoglo. Sada sam ubacio produzni u USB port VR Ready, i radi stabilno. Taj port bi trebalo da daje vise struje od ostalih portova, ali moze da bude i to samo privremeno dok ne pocne opet da zeza...

Bole001

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.07.2017.
Poruka
118
Rezultat reagovanja
27
Moja konfiguracija
USB WiFi adapter, greska u koracima. Od tih adaptera vise stete (finansijske) nego koristi. Ako bas mora WiFi na kompu, onda neka PCIE kartica (neka sa Intel WiFi-BT chipom). Resavaj te probleme ako ikako mozes i razvlaci UTP kabl. To ti je ujedno i najjeftinije i najbolje resenje. Druga opcija bi bio neki WiFi extender (stari repeateri nisu opcija), pa od njega UTP kabl do kompa, a on bi se bezicno povezivao na glavni ruter. PowerLine adapteri samo u slucaju ako brzina neta nije prioritet, a i tu je lutrija kako ce raditi jer dosta zavisi od kvaliteta elektricnih instalacija. Treca, najskuplja opcija bi bio neki wireless bridge kit od 2 uredjaja koji bi bio postavljen napolju.
USB WiFi adapteri svakako nisu idealni, ali su najprakticniji jer nema dodatnih podesavanja, instaliraj drajver i odmah se mozes povezati sa ruterom. Koristio sam pomenuti USB WiFi adapter direktno na racunaru odnosno USB portu i meni je to pristojno radilo, jer mi je PC bio blizi ruteru, pa mi nije trebao produzni.

Mislim da ne bi kod mene radila WiFi PCIE kartica, jer ne bih imao domet. Ok, kartica je bolja nego WiFi USB adapter, ali to je lutrija u mom slucaju...

Sto se tice WiFi extendera, je l' imas neki predlog koji bi bio dobar da uzmem? Kod mene bi morao da ide u produznom kablu, i da stoji u horizontalnom polozaju. Neke extendere sam gledao i u specifikacijama je naznaceno da trebaju biti u vertikalnom polozaju i budu ukljuceni direktno u uticnicu. Ovi jeftiniji modeli cesto umeju da baguju, pa ih treba stalno resetovati, nije ni to idealno resenje.

A UTP kabl je svako najbolja opcija, ali mi uopste nije zgodno da to napravim.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.008
Rezultat reagovanja
10.628
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250 GB nvme + Western Digital Blue1 TB sata III + Cusu CV7000 1 TB nvme
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Nisam siguran ni da bi powerline adapteri završili posao. Ipak su dve kuće u pitanju, a daljine (u stotinama metara) su u stvarnosti mnogo manje, jer stvarnost nije savršena (i nema strujomere).

Wireless je uvek lošije rešenje nego wired, ali kad mora da bude bežično onda neka bude što bolje.

Postavi neku skicu iz gledišta ptice koja nadleće ta 2 30 m udaljena objekta.

Recoba20

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
01.11.2024.
Poruka
13
Rezultat reagovanja
18
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Huawei D15
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Dell U2312HM
HDD:
Sound:
Case:
PHANTEKS Eclipse P600S
PSU:
EVGA SuperNOVA 650 G6
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi 300/300Mbps
OS & Browser:
Win11 & FF
USB WiFi adapteri svakako nisu idealni, ali su najprakticniji jer nema dodatnih podesavanja, instaliraj drajver i odmah se mozes povezati sa ruterom. Koristio sam pomenuti USB WiFi adapter direktno na racunaru odnosno USB portu i meni je to pristojno radilo, jer mi je PC bio blizi ruteru, pa mi nije trebao produzni.

Mislim da ne bi kod mene radila WiFi PCIE kartica, jer ne bih imao domet. Ok, kartica je bolja nego WiFi USB adapter, ali to je lutrija u mom slucaju...

Sto se tice WiFi extendera, je l' imas neki predlog koji bi bio dobar da uzmem? Kod mene bi morao da ide u produznom kablu, i da stoji u horizontalnom polozaju. Neke extendere sam gledao i u specifikacijama je naznaceno da trebaju biti u vertikalnom polozaju i budu ukljuceni direktno u uticnicu. Ovi jeftiniji modeli cesto umeju da baguju, pa ih treba stalno resetovati, nije ni to idealno resenje.

A UTP kabl je svako najbolja opcija, ali mi uopste nije zgodno da to napravim.
Nemaš ni sa PCI-E karticom ništa više podešavanja nego sa USB. Jedino što ubacuješ karticu u PCI-E slot, a ovamo u USB. Inače, te PCI-E kartice obično dolaze sa kablićem, tako da se antena može izmestiti na bolje mesto.

Za WiFi extender mogu da preporučim Cudy RE3000 jer ga koristim. Ruter mi je na prvom spratu, a extender mi je u podrumu. Signal na 2.4GHz bez problema prolazi kroz 2 ploče (stara kuća, visoki plafoni). Doduše, i ruter je ozbiljna mašina (Flint 2) Radi bez greške od sredine novembra. Restartovao se samo kad je ažurirao firmware. Podržava openWRT, tako da može da se prebaci i u običan AP (kada se flešuje openWRT firmware). Ima i LAN port.
Preporuka za direktno povezivanje na utičnicu je najviše zbog grejanja, mada daleko manje se greje nego što su mi se grejali PowerLine uređaji.
Koliko sam čitao PoweLine uređaji moraju biti na istoj fazi da bi radili. Između dve kuće je pitanje da li bi uopšte radilo.

Bole001

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.07.2017.
Poruka
118
Rezultat reagovanja
27
Moja konfiguracija
Postavi neku skicu iz gledišta ptice koja nadleće ta 2 30 m udaljena objekta.
UTP-PC-Router.jpg

U kuci gde je ruter su uradjene instalacije za kablove. U kuci gde je PC nisu uradjene instalacije i moraju da se buse zidovi. U sredini je pomocna zgrada koja je spojena i sa jednom i sa drugom kucom. Kao sto se da videti niza je od kuca i ne moze da se iskoristi tavan, nego bi UTP kabl iz kuce sa ruterom morao da se spusti sa tavana, pa onda da ide ispod strehe pomocne zgrade, da bi dosao do kuce sa PC-em. Znaci ovaj deo UTP kabla koji silazi sa tavana leve kuce pa preko pomocne zgrade, sve do tavana desne kuce bi bio napolju, i vremenom bi se ostetio ili pokidao, usled delovanja vremenskih uslova. Resenje za taj problem bi bilo postavljanje plasticnih cevi za vodu, recimo fi 50, a UTP kabl u plasticno rebrasto crevo fi 11, pa de se provuce. Medjutim, najveci problem je ovaj deo sa crvenim kruzicem. Tavan je takav da ne moze crevo fi 11 da se provuce jer nema mesta. Tu je isturena betonska ploca i naleze krov kuce. Jako je nepristupacno i samo stemovanjem bi moglo da se napravi mesta da prodje crevo. Na kuci sa desne strane je krov drugaciji i tu ima dovoljno mesta, samo sto se mora busiti zid.
Udaljenost izmedju kuca je 7-8 metara, a rastojanje vazduznom linijom izmedju rutera i PC-a je 15 metara. Ako bi postavio UTP kabl onda bi duzina bila 30 metara.
Ukoliko bih se odlucio na takav korak, morao bih prvo da taj UTP kabl od 30 metara krimpujem i testiram, da proverim kako radi, da ne radim instalaciju a posle da to radi kao sada ovaj WiFi. Mislim da duzina kabla od 30 metara nije mnogo, ali opet...

Bole001

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.07.2017.
Poruka
118
Rezultat reagovanja
27
Moja konfiguracija
Nemaš ni sa PCI-E karticom ništa više podešavanja nego sa USB. Jedino što ubacuješ karticu u PCI-E slot, a ovamo u USB. Inače, te PCI-E kartice obično dolaze sa kablićem, tako da se antena može izmestiti na bolje mesto.

Za WiFi extender mogu da preporučim Cudy RE3000 jer ga koristim. Ruter mi je na prvom spratu, a extender mi je u podrumu. Signal na 2.4GHz bez problema prolazi kroz 2 ploče (stara kuća, visoki plafoni). Doduše, i ruter je ozbiljna mašina (Flint 2) Radi bez greške od sredine novembra. Restartovao se samo kad je ažurirao firmware. Podržava openWRT, tako da može da se prebaci i u običan AP (kada se flešuje openWRT firmware). Ima i LAN port.
Preporuka za direktno povezivanje na utičnicu je najviše zbog grejanja, mada daleko manje se greje nego što su mi se grejali PowerLine uređaji.
Koliko sam čitao PoweLine uređaji moraju biti na istoj fazi da bi radili. Između dve kuće je pitanje da li bi uopšte radilo.
Da, svakako je bolja PCI-E kartica od USB, ali sve, barem koje sam ja gledao, imaju produzni kabl od 1.5m a meni treba od 3m. Ako znas neki karticu sa tom duzinom kabla, javi...

I meni ruter radi na 2.4Ghz, ali nije kvalitetan kao tvoj, mislim kakav ruter ti Telekom moze dati... Ali kod tebe je bolja situacija, tebi je sve to u jednoj kuci, a kod mene su problem vremeski uslovi. Na primer dok je napolju bio minus, internet mi uposte nije radio. Pa onda kad su jaci vetrovi, sve to lose utice na bezicnu vezu.

Da, Powerline kod mene nece raditi ni pod razno, to necu ni da pokusavam. On je idealan za stanove, soba do sobe gde ne mogu da se razvlace kablovi bez busenje zidova, a uglavnom su i uticnice u takvoj situaciji na istoj fazi, i onda to odlicno radi.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.008
Rezultat reagovanja
10.628
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Postoji i kabl koji se koristi spolja i koji je izdržljiv i pri lošim vremenskim uslovima. Naravno, neće ti ništa pomoći ako je internet loš prilikom loših vremenskih uslova.

Ne razumem se puno u mreže, ali da li si razmišljao o dva akses pointa, koji "gađaju" jedan drugog, sa usmerenim antenama? Svakako je skuplje rešenje, ali izbegavaš te građevinske radove.

Recoba20

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
01.11.2024.
Poruka
13
Rezultat reagovanja
18
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Huawei D15
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Dell U2312HM
HDD:
Sound:
Case:
PHANTEKS Eclipse P600S
PSU:
EVGA SuperNOVA 650 G6
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi 300/300Mbps
OS & Browser:
Win11 & FF
Za ovakve situacije je samonoseci UTP kabl. (Dovoljno je jak da su kolege u firmi u nedostatku sajle svojevremeno Punta slepovali sa tim kablom dvostruko presavijenim.) Ako mozes kabl da provuces ispod crepa, mozes izbeci busenje zidova. Druga opcija je nesto ovako

Ima i skupljih resenja ovog tipa, ali i ovo je vise nego dovoljno.

R1zl4

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.10.2016.
Poruka
951
Rezultat reagovanja
1.510
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell Vostro 7620
CPU & cooler:
12th Gen Intel(R) Core(TM) i7-12700H 2.30 GHz
RAM:
16.0 GB
VGA & cooler:
NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU
Display:
BenQ XL2420T
HDD:
NVMe KIOXIA 1024GB
PSU:
Dell 130.0W
Internet:
Telekom optika 200/80
OS & Browser:
Windows 11 Pro/ Chrome
Cat.6 U/UTP, 4x2xAWG-23, PE, crni

Dugoročno, najjeftinije rešenje, a i najpouzdanije.

Vrh