• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Priprema za stampu - CYMK .. ?

Igoritza

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
290
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom 9850 BE + modded Intel stock cooler
Motherboard:
DFI LP UT 790FX-M2R
RAM:
2x2GB Kingston @1033Mhz
VGA & cooler:
Gainward 4850
Display:
LG L222WS
HDD:
Samsung 250Gb
Sound:
Bernstein audio module (uz plochu)
Case:
Blueberry Igoritza edition
PSU:
LC Power 550W
Optical drives:
Mrtvi Optiarc
Mice & keyboard:
Logitech UltraX Premium + Logitech RX1000
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
home made astal, mnogo gotivan
dakle, zamolio me je prijateljj da mu uradim naslovnu i back side za katalog za njegovu firmu, i treba se uraditi, kako mu je stampar rekao -

PDF A4 format, 4/4

ja iako znam da savrseno radim sa alatima, nikad zapravo nisam znao da radim u CYMK modu, koji je kljucan za stampanje i u dilemi sam kako da mu pripremim sliku.

elem, ovako stoje stvari, sta sam do sad procitao -

A4 je format papira

PDF sadrzina nije nikakav problem, to iz PS-a mogu direktno da napravim

4/4 znaci - obostrana stampa u CYMK/CYMK

e sad, sama priprema za stampu - da bi ja uradio rad kvalitetno, ja moram koristiti RGB. da li mogu naknadno da promenim u CYMK mode, i da li ce kvalitet rada da ostane isti kada konvertujem i sredim po kanalima .. ?

sta jos moram da znam, pre nego posaljem rad za stampariju ?

znam da je cela filozofija oko toga kako se radi CYMK, i rasteri, i uglovi stampe, no moje pitanje je dal to PS sam obavlja i da li kada konvertujem u CYMK ceo rad, ono sto vidim na monitoru ce biti isto tako na odstampanom papiru ?

da li moram da obratim specijalnu paznju na nesto dok dizajniram naslovnicu u RGB modu i da li ce da se nesto drasticno promeni kada promenim u CYMK .. ?

ajde mala pomoc, neka mi neko samo da osnovne crte za pripremu za stampu, da ne dodjem u situaciju da posaljem coveku glupost .. hvala u napred.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6

Igoritza

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
290
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
DFI LP UT 790FX-M2R
RAM:
2x2GB Kingston @1033Mhz
VGA & cooler:
Gainward 4850
Display:
LG L222WS
HDD:
Samsung 250Gb
Sound:
Case:
PSU:
LC Power 550W
Optical drives:
Mrtvi Optiarc
Mice & keyboard:
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
znam znam, to je usled rasporeda dugmica i kad kucam, redovno kliknem ipsilon pre M. elem, nasao sam sta mi je potrebno i za sad (cekam odgovor na dizajn zoni) mi deluje kao da mogu neometeno da konvertujem gotovu RGB sliku u CMYK i da takva bude i printovana

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
pa trebalo bi da mozes samo da konvertujes u PS..

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
A sto ne mozes odmah da radis u CMYK? To ti je odmah i proofing (neke vrste) i zapravo je lakse. CMYK ti prosto samo nece dozvoliti da stavis boje (intenzitet tacnije) koji se u stampi obicnim bojama ne moze ni postici. Recimo, dzaba je tebi da radis prelaz (gradient) iz 255, 255, 255 u 0, 0, 0 kad ce to u relanosti nakon konverzije ispasti ko zna sta (najverovatnije nesto poput ekvivalenta u RGB modu kao sto je 242, 242, 242 u 7, 7, 7). PAtices od color banding-a na nekim mestima nakon konverzije, do duse zavisi sta radis.

Ako vec neces da se zezas sa CMYK i oces RGB onda radi ovako:

u color settings u PS-u podesi za CMYK profil euroscale coated v2, za RGB adobe 1998 (ako nemas profil kalibraciju za monitor, ako imas onda stavi taj) ostalo sve ostavi default proveri samo da je engine adobe (ACE) i d aje intent relative colorimetric.

Ovo ce ti raditi na prikazu boja i kad udaris convert RGB > CMYK.
Ovo je takodje takozvana "tamna konverzija" koju stampari ne vole jer im trose vise boje i moraju precizinije da podesavaju ploce (ako je offset stampa u pitanju) ali boli te uvo, njiho problem. Ovom konverzijom ces dobiti "dublje crne" u stampi jer ce se crna graditi iz celog CMY raspona + K a ne samo iz K i nesto malo CMY.

Eto pa srecno!

PS. Ako se odlucis da ipak radis iz CMYK-a, vodi racuna da su ti sve crne iste. K je crna, CMY su "boje" dakle CMYK vrednosti 0,0,0,100(K) ce tebi mozda biti prikazno kao crna, u stampi je to samo crna koja ispadne vise kao jako tamna siva i stampari to ja ko vole, ali ti ces vise da volis rezultate, lupam, koje ce dati 40,30,40,100 ili ako ti stmpar bas *ere onda 20,0,0,100. Obrati samo paznju na to da u stampi sva tri primera izgledaju malo drugacije pa bi bilo dobro da ti je makar tekst (crni) konzistentan, da nemas negde samo 0,0,0,100 a negde 50,50,50,100.

Igoritza

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
290
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
DFI LP UT 790FX-M2R
RAM:
2x2GB Kingston @1033Mhz
VGA & cooler:
Gainward 4850
Display:
LG L222WS
HDD:
Samsung 250Gb
Sound:
Case:
PSU:
LC Power 550W
Optical drives:
Mrtvi Optiarc
Mice & keyboard:
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
hvala ti, iako si me bacio na druzenje sa google-om od sat vremena :P

skapirao sam sad sve.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Ako si za sat vremena sve naucio svaka ti cast, ja jos ucim nakon dobrih 15 godina :d

salu na stranu, radi u RGB ali nemoj da preterujes sa intezitetom kolorita jer se nece ni pretvoriti kako treba u cmyk ni odstampati kako treba iz tog cmyk-a. Kolor piker ti i u RGB modu skrene paznju uzvicnikom na to da li je boja problematicna pa ga, preporucujem ti, slusaj. ovo u sustini sumira stvari tipa "what I thought it would look like and what it ended up looking like" :)

malo prenaglaseno da bi se lakse shvatilo...

zbog svih ovih zezancija se i kalibrisu monitori da zadovolje odredjene standarde kako bi bas taj CMYK prikazali sto pribliznije onome sto ce izaci iz stampe i iz tih razloga ja nikako da se odlucim da monitor zamenim LCDTV-om, cak i sa obicnim IPS monitorom nekad imam problem kad nesto uradim pa posaljem klijentu da "vidi" a on gleda na TN-u i onda...desi se da ne vidimo ni slicno pa kad izadje iz stampe dodjemo do toga da je on mislio da gradient treba da vuce na jarku zelenu, a ne maslinasto zelenu i sl. :P

edit: samo da se ispravim, u prethodnom postu sam pisao za crvenu 255,255,255, trebalo je 255,0,0 pa se izvinjavam ako je dovelo do konfuzije :rolleyes:

Poslednja izmena:

Igoritza

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
290
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
DFI LP UT 790FX-M2R
RAM:
2x2GB Kingston @1033Mhz
VGA & cooler:
Gainward 4850
Display:
LG L222WS
HDD:
Samsung 250Gb
Sound:
Case:
PSU:
LC Power 550W
Optical drives:
Mrtvi Optiarc
Mice & keyboard:
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
covece, ti si dizajner .. ?

a sam malo pregledao Dizajnzona.com, i iako sam se do sada bavio amaterskim radovima, vidim da sam po kreativnosti pogotovo, a i po skill-u, iznad mnogo ljudi koji rade kao dizajneri za firme.

bez da se hvalim, pokusacu da napravim svoj portfolio i da vidim reakcije, ali primera radi, dizajn logo-a, web stranica, flajera, ljudi koji imaju leba od toga, sto se mene tice nemaju maste niti znanja.

mene eto, jedino hebe to sto znam da radim samo za web, odnosno u RGB, ali bez obzira, da se sve nauciti. nisam za dzabe osvojio monitor i tablet na dva takmicenja do sad za wallpaper :troll:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
da, dizajner sam. Cesto moramo da zrtvujemo kvalitet radi rokova. Ili radi cene. Ili radi toga sto klijent zna sta hoce i onda mu ti to samo kao nekakav dron pravis iako znas da je ruzno. Pare su pare. A pare su cesto jako male jer svaki klinac ima nelegalan photoshop i radi web sajtove sa pokradenim templejtima za 20-30 evra i to je postao benchamrk cene usluga na mnogim poljima dizajna.
Vecina "dizajnera" poskida free cetke i free vektore sa neta i sa time napravi "cudo" i to je otprilike to. Bez toga ne umeju da naprave nista, o vektorima da ne pricam.

elem, RGB nije dovoljan ni za web, za wallpaper jeste. :) Web ima, kakav takav, svoj neki color standard i "Safe colors" jer na zalost ne izgleda sve isto u svakom browseru. Isto vazi i za RGB -> CMYK. Treba poznavati i tehnologiju i stampariju i neke tehnike i tehnologije stampe, biti svestan troskova stampe i mogucnosti stampe i td. nije dovoljno samo napraviti nesto. Treba to i da se printa. Vecina logoa sa web-a npr ne moze da se printa ni na vizit karte, a kamoli na pecate. Kako to onda ponuditi, a ozbiljno, kao corporate identity logo nekoj firmi?

edit:

nadam se da znas da treba da radis u 300dpi formatu ako ce to sto radis ici na offset ili na digitalnu stampu. Ako radis u "WEB" formatu to ce ispasti jako mutno i drugar ce ti se nahebati mile majke sto je bacio pare :rotf:

Poslednja izmena:

Igoritza

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
290
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
DFI LP UT 790FX-M2R
RAM:
2x2GB Kingston @1033Mhz
VGA & cooler:
Gainward 4850
Display:
LG L222WS
HDD:
Samsung 250Gb
Sound:
Case:
PSU:
LC Power 550W
Optical drives:
Mrtvi Optiarc
Mice & keyboard:
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
rekoh ti da sam naucio, covece :) sve mi je jasno sada, nisam bas toliki *****son da nisam tu osnovnu stvar pokapirao :P

zasto sam inicijalno trazio RGB - sve sto si ti napisao mi je jasno, a opet, primera radi - 80% filtera koji nemaju nikakve veze sa bojom, su grayed out u CMYK modu. to mi nije jasno zasto. nije da su sad da se ubijem od filtera raznih, ali hocu da kad pocnem da radim, da znam sta mogu a sta ne da koristim.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
filteri ne prave razliku, to kod tebe nesto ne valja ili pricamo o filterima iz dva razlicita univeruzma. Liquify ne radi iz CMYK moda a ako to koristis ubi se odma kad je dizajn u pitanju

Vrh