• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Pozdrav Axe ekipo

Atila

Newcomer
Učlanjen(a)
28.11.2025.
Poruka
3
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Imam problem u smislu da sam skunuo igricu sa steama, bolje receno kupio. U pitanju je igrica NEED FOR SPEED Deluxe edition. Kada sam skinuo igricu, trazila mi je da skinem EA app, da mogu da sinhronizujem steam nalog sa EA. To sam uradio i kada sam kliknuo na ikonicu od igrice pojavila se greska u prozoru u formatu ,,The aplication was unable to start correctly (0x000007b),, . Guglao sam na internetu i nasao sam navodno resenje. Tamo kazu da treba u biosu da upalim ,,Secure boot. I to je sad problem da ne mogu da nadjem tu opciju prevrnuo sam ceo bios ali ne mogu da nadjem. Treba da ima prozor sa bios podesavanjima ali se ne vidi. Maticna ploca je Aourus AX370-Gaming K5-CF.

Prilozi

Veselin

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.07.2018.
Poruka
1.599
Rezultat reagovanja
2.441
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 5600 & Arctic Freezer 36 A-RGB (White)
Motherboard:
ASUS PRIME A520M-K i ASRock B450M-HDV R4.0
RAM:
GUDGA DDR4 2x16GB 4000mhz
VGA & cooler:
Sapphire Radeon RX 480 4GB NITRO+ OC
Display:
Gigabyte MO27Q2 Gaming Monitor
HDD:
2 x 1TB NV3 NVMe
Sound:
Monitor Audio Bronze 50 (6G), Fosi Audio V3, S.M.S.L SU-1 DAC, KLOTZ i LAPP kablovi i Nakamichi
Case:
ASUS A21 PLUS
PSU:
550 W Gigabyte GP-P550SS Ice Silver
Mice & keyboard:
REDRAGON Shiva K512 RGB & LOGITECH G502 X Black Gejming miš i G240 podloga
Internet:
Orion 500/500
OS & Browser:
macOS, Windows & Chrome
Ćao, nisam od pomoći ali možda budem od pomoći :)

Imam dobre i loše vesti. Dobra vest je da znam tačno zašto ne vidiš "Secure Boot" opciju. "Loša" vest (koja je zapravo dobra za tebe) je da greška 0xc000007b najverovatnije nema nikakve veze sa BIOS-om i Secure Boot-om.
Ta greška (0xc000007b) je klasičan problem sa Windows bibliotekama (Visual C++ ili DirectX), a ne sa hardverom.
Evo šta treba da uradiš, korak po korak. Prvo ćemo rešiti ono što si pitao (BIOS), a onda ono što će ti zapravo popraviti igricu.
Deo 1: Gde se sakrio "Secure Boot"? (Odgovor na tvoje pitanje)
Gledajući tvoju drugu sliku (BIOS), vidim tačno u čemu je "kvaka". Na Gigabyte pločama, opcija "Secure Boot" je skrivena dokle god je uključena opcija za stare sisteme (CSM).
  1. Na slici vidim opciju CSM Support koja stoji na Enabled.
  2. Da bi se pojavio Secure Boot, moraš CSM Support prebaciti na Disabled.
  3. Nakon toga moraš uraditi "Save & Exit", pa ponovo ući u BIOS. Tek tada će se pojaviti opcija Secure Boot u tom istom meniju.
⚠ VELIKO UPOZORENJE:
Pre nego što ovo uradiš, moraš znati sledeće: Ako je tvoj Windows instaliran u starom (Legacy/MBR) formatu, a ti ugasiš CSM, Windows se više neće podići (samo će te vraćati u BIOS). Ako se to desi, samo vrati CSM na "Enabled" i Windows će ponovo raditi.
Zato ti toplo preporučujem da PRVO probaš rešenje iz Dela 2, jer sam 99% siguran da ti BIOS čačkanje nije potrebno za ovu grešku.
Deo 2: Pravo rešenje za grešku 0xc000007b
Ova greška znači "Bad Image format". To se dešava kada aplikacija (u tvom slučaju EA App / ActivationUI.exe) pokušava da pokrene 32-bitnu biblioteku u 64-bitnom okruženju ili obrnuto, ili kada ti fale Visual C++ Redistributable paketi.
Evo kako se to rešava (ne treba ti BIOS):
1. Instaliraj sve Visual C++ pakete (Najbitniji korak)
EA App zahteva specifične verzije ovih fajlova.
  • Idi na Google i kucaj "Visual C++ Redistributable AIO" (All in One) ili skini zvanične sa Microsoft sajta.
  • Moraš instalirati i x86 i x64 verzije za 2015, 2017, 2019 i 2022.
  • Link ka zvaničnom Microsoft sajtu: Potraži "Latest supported Visual C++ Redistributable downloads".
  • Skini fajl: vc_redist.x86.exe I vc_redist.x64.exe.
  • Instaliraj oba, restartuj računar i probaj igru.
2. Instaliraj/Ažuriraj DirectX
  • Ponekad je problem u DirectX fajlovima. Skini "DirectX End-User Runtime Web Installer" sa Microsoft sajta i pusti ga da osveži fajlove.
3. Pokreni kao Administrator
  • Desni klik na ikonicu EA App-a (ili tu ActivationUI.exe ako znaš gde je u folderu) -> Run as Administrator.
4. .NET Framework
  • Proveri da li imaš instaliran .NET Framework 3.5 i 4.8 (obično se nalazi u Control Panel -> Turn Windows features on or off).
Moj savet:
Zaboravi na BIOS trenutno. Secure Boot je obično potreban za igrice kao što su FIFA 23 ili Valorant (zbog Anti-Cheata). Za Need For Speed i grešku koju imaš na ekranu (ActivationUI.exe), problem je 100% u softveru unutar Windowsa (C++ biblioteke).
:welcome:

Atila

Newcomer
Učlanjen(a)
28.11.2025.
Poruka
3
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sad sam uradio sve sto mi je rekla gemini, nemam vise tu gresku, samo sad kad ulazim u igricu, preko EA aplikacije, krene da cita i opet me izbaci nazad na pocetnu stranu aplikacije. Sta moze to da bude problem ?

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.991
Rezultat reagovanja
11.851
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Cusu 2 x 16 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti Dual 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
SiliconPower A55 500 GB sata ssd + Western Digital Purple 4 TB sata hdd + Cusu 512 GB 3500q nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
:offtopic:

Je l' gemini žensko?

PORSCHE

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.01.2019.
Poruka
2.982
Rezultat reagovanja
5.103
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Asus X503S
CPU & cooler:
Intel Core i5-12600K - Cooler Master MasterLiquid ML360 RGB
Motherboard:
ASUS PRIME Z790-A Wifi
RAM:
G.Skill 32GB 2x16 Trident Z5 DDR5 5600MHz CL36 KIT
VGA & cooler:
MSI RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G
Display:
BenQ Mobiuz EX3210R i LG 43UM7600 4K TV
HDD:
SSD Samsung 850 EVO 250GB, SSD Samsung 1TB 860 EVO, WDC 500GB Black + WDRed 4TB + WDRed Plus 4TB
Sound:
CORSAIR VOID PRO RGB Wireless 7.1
Case:
Cooler Master Cosmos C700P
PSU:
Be Quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W
Mice & keyboard:
Logitech G502 X White, Logitech G910 Orion Spectrum
Internet:
ADSL 20MBs
OS & Browser:
Win 10 64 bit, Opera
Other:
Sony Play Station One
Ja odgovorih u ovakvoj drugoj istoj temi ne videći da ova prva ista tema već postoji.

Vrh