• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Potreban savet/preporuka za lap

vetrenjaca

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.12.2020.
Poruka
6
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav svima,

Ovako, duže vreme nisam u toku sa ponudom pa sam mislio da bi bilo zgodno da se registrujem ovde i pitam za savet. Počeo sam da pratim ponudu lapova kod nas neposredno pred crni petak, ali svi smo videli kako je to otprilike prošlo...

Najpre, za šta mi treba lap? Najlakše bi bilo reći za office rad i surf netom, ali... takođe mi treba za web programiranje i sporadično da završim neke sitnice u Photoshopu. Nisam okoreli gejmer - voleo bih tu i tamo da poteram koju igricu, ali zaista ništa preterano zahtevno, a ni novijeg datuma. A ni do ultra/high podešavanja mi nije preterano stalo. Znači, čisto da može da pogura ponešto kad me spiči nostalgija, recimo WOT ili GTA5, igram sasvim casual ono što mi se igra u tom trenutku. Neki okviran budžet? Šta znam, recimo 60-70ak hiljada. Naravno, spreman sam i za sitnije upgradeove (ali o tome malo kasnije). Mislim da bih sa sklapanjem desktop konfe imao manje muke, ali fora je u tome što mi je mobilnost prioritet, zato tražim lap. Kako bilo, pouzdanost jako cenim.

Ono što sam primetio je to da je u ovom cenovnom rangu dosta prisutan Ryzen 5 3500U. Tu mu, koliko vidim, konkuriše i5-1035Gx, ali kontam da je Vega 8 ipak pobednik kada je o integrisanim grafama reč? Ili grešim? Čini mi se da bi taj Ryzen ipak bio bolja opcija, barem zato što ne bih žrtvovao kakvu-takvu grafiku za nešto jači CPU?

U vezi sa tim integrušama, Ryzen 7 3700U i Vega 10 mi se čine okej, našao sam Lenovo IdeaPad L340-15 81LW007TYA za 60ak hiljada. Malo je kritično sa RAM-om, ali kapiram da bi bilo okej dodati možda 8gb (ili više) u drugi slot i to je, šta znam, u redu, jer - ako dobro razumem - 4GB + 4GB ide u dual channel dok ostatak radi u single channel modu? Nisam potpuno siguran, ali mi se to čini kao dobra baza za dalje, barem zbog te Vega 10 integrisane (ako već ne zbog upgradea u odnosu na R5 3500U). Šta mislite?

Druga opcija o kojoj sam razmišljao jeste Lenovo IdeaPad S340-14API 81NB008GYA (cena oko 64k). Sviđa mi se što nije ceo plastičan, 14" zvuče super zbog mobilnosti (a i svakako imam eksterni monitor - nije neki, ali za svakodnevni rad može proći). Tu bih takođe ubacio bar 8GB RAM-a. Međutim, vraćamo se na pitanje - ima li vajde od Ryzen 5 3500U ili se zapravo molim u pogrešnoj crkvi pa je i5xxxxxx ili nešto drugo bolja opcija? Ovo mi je bitna dilema tim pre jer viđam naj-basic moguće lapove sa R5 3500U za već oko 50ak hiljada.

Unapred hvala na pomoći, budite slobodni da me ispravite ako sam negde nešto lupio. Svaki predlog je dobrodošao :)

Poslednja izmena:
Vrh