• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

PortableApps.com programi

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ukoliko neko koristi portabl programe sa sajta PortableApps.com, evo važne informacije: od sada više neće biti dozvoljeno instaliranje tih programa u folder "Program Files"!

Ukoliko pokušate da "instalirate" neki od tih programa u taj folder dobićete ovakvu poruku (uskoro bi trebalo da bude informativnija):

Evo i objašnjenja zašto će doći do ove, mnogima neugodne, izmene:

The Program Files directory causes issues on Windows Vista, Windows 7 and Windows 8 in conjunction with UAC restrictions. Even with UAC disabled or when running from Windows 2000/XP, the location causes issues with several portable apps which switch to 'local mode' when they detect they are run from %PROGRAMFILES%. So, Program Files has never been a supported location for using portable software.

Unfortunately, many users still installed their software there and then wrote in with problems or questions, many of which were either unsolvable without disabling UAC (which causes other serious security issues) or unsolvable at all in the case of certain apps that operate in local mode (storing settings in the registry or APPDATA) no matter what when installed to Program Files. To alleviate these issues, the PortableApps.com Installer now checks and refuses to install to Program Files with the error you see above. The next release of the PortableApps.com Launcher (which is the AppNamePortable.exe) will have a similar restriction.

The solution is to move your PortableApps directory out of Program Files and into the root directory of your C:\ drive. Incidentally, this will also allow installers to automatically find it as you run them directly.

(For other users that may have installed to C:\Program Files\AppNamePortable, just create a C:\PortableApps directory and move the AppNamePortable folder to it.)
Moje rešenje je instalacija u neki dozvoljeni folder, pa onda "move" u Program Files. Smor, ali šta da se radi :(

trenje

PCAXE Member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Poruka
223
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Mac Mini 5,3 // Macbook Pro 12,1
Display:
Dell P2414H
Sound:
Line 6 UX1 @ Microlab SOLO-6C
Internet:
Telekom Fiber
OS & Browser:
MacOSX El Capitan
Other:
Nexus 6P, Sony PS4
Malo je glupo držati portable programe u Program Files, ne?

ThePocetnik

Moderator
Učlanjen(a)
30.03.2009.
Poruka
5.087
Rezultat reagovanja
25
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion - 14-ce0008nm
CPU & cooler:
Intel Core i7 5820K feat NiC L32
Motherboard:
ASRock X99 WS
RAM:
4x8GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
Sapphire Pulse 580 4GB
Display:
Dell 2312HM i AOC G2460PF
HDD:
Seagate 3TB, WD Red 3TB, Samsung F3 1TB, Samsung 850 EVO 500GB, HP EX900 512GB, Intel M.2 SSD 6000p
Sound:
Asus Xonar U7 feat Logitech X-530 / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HMC631
Case:
Corsair Carbide 500R
PSU:
EVGA SuperNova G3 750W
Optical drives:
LiteOn iHAS124 / ASUS SBW-06D2X-U
Mice & keyboard:
RedDragon Kala i A4Tech V7 Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 Pro x64
Other:
PS3 Ultra slim 500GB / Shuttle XS35V4
Ni meni nije logicno da se portabilne verzije programa drze u program files direktorijumu, ali se slazem da bi trebalo omoguciti da se da sloboda korisniku i da tu smesti portabilni program ako on to zeli.

Naime, ja portabilne programe drzim na drugoj particiji, pa ako windows pukne i vratim stariji image sistema programe mogu koristiti u onom stanju u kojem su bili pre vracanja image-a, dok ako se nalaze u program files direktorijumu vracanjem image-a sistema bi se vratilo i stanje programa iz tog vremena kada je image napravljen.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
ali se slazem da bi trebalo omoguciti da se da sloboda korisniku i da tu smesti portabilni program ako on to zeli.
To je poenta. NIje bitno sta NEKO zeli, bitno je SVIMA omoguciti upotrebu programa. Potpuno je nelogicno ukidati takvu mogucnost, koja je postojala godinama.

Naravno, ja cu prebaciti portabl programe u PortableApps folder, ili cu koristiti neki drugi izvor za takve programe, ali nije u redu menjati neke tako vazne stvari odjednom i bez mogucnosti da se nastavi koriscenje programa na do tada uobicajeni nacin.

Vrh