• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Poređenje kvaliteta mp3 pesama?

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Da li postoji neki način da se u velikoj grupi mp3 pesama uporedi njihov kvalitet, ali nekako objektivno?

Primer: kako u folderu sa zilion pesama naći one koje su loše ripovane (prigušene, pucketaju, jednostavno loše odrađene)? Ili softver ipak ne može da "sluša" muziku, kao što može čovek? :)

Uzgred, ne morate da ubacujete poruke tipa "zašto mp3?", "bolji je flac!" i slične :rolleyes:

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.824
Rezultat reagovanja
2.336
Moja konfiguracija
Koliko znam takav softver ne postoji, a pada mi na pamet i zašto:

- pesme se snimaju sa različitom jačinom zvuka, kako će program "znati" da li je neka pesma koja je tiha loše enkodovana (ili je dobijena iz lošeg izvora) ili je u originalu takva?

- šta ako se radi o vinyl ripu, odnosno mp3 fajlu koji je dobijen kompresijom nekog 24-bitnog lossless fajla koji je ripovan sa ploče (uz odličnu opremu), gde je ponekad sitno pucketanje možda neizbežno, a sa druge strane je neki mp3 fajl koji je dobijen iz nekog drugog izvora i ima slabiji kvalitet zvuka, ali nema pucketanje? Takav program bi odbacio prvi rip u 320 kbps, ali bi "pustio" drugi u 128 kbps iako bi svakome prvi zvučao bolje.

Za tu primenu AI mora još da se razvija.;)

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
Postoji softver koji daje informacije o kodeku, bitrate-u i sl. i zove se Encspot, ja sam ga dosta dugo koristio pre 10-ak godina za ciscenje djubreta kad dobijem brdo mp3-ki od drugih da proberem sta valja bez slusanja. Lepota ovog programa je sto svaku pesmu boji u zelenu, zutu ili crvenu boju u zavisnosti od njegove procene kvaliteta ripa.
Znaci njegove informacije se zasnivaju samo na kvalitetu kompresije ne i na izvoru zvuka.
Za izvor zvuka ces morati da izostris sluh i pocnes da slusas pesme :)
Ja sam moju mp3 kolekciju sredjivao vise godina i taman kad sam je sredio pojavi se flac :D

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Postoji softver koji daje informacije o kodeku, bitrate-u i sl. i zove se Encspot, ja sam ga dosta dugo koristio pre 10-ak godina za ciscenje djubreta kad dobijem brdo mp3-ki od drugih da proberem sta valja bez slusanja.
http://www.portablefreeware.com/?id=1103

Tu se nalazi poslednja PRO verzija ovog programa, koji je sada free, jer je autor prestao razvoj.

Izgleda da program može pomogne da se izdvoje baš loše pesme, dok je za preciznije filtriranje potreban čovek sa svojim slušnim aparatom :d

Vidim da postoje i neki slični programi, npr. Audio Identifier
http://www.portablefreeware.com/?id=1295

Poslednja izmena:

Dexter013

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Poruka
5.692
Rezultat reagovanja
342
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dark Knight
CPU & cooler:
Ryzen 7600x 5ghz + Aorus800
Motherboard:
AM5 MSI tomahawk B650
RAM:
32gb DDR5, 2x16GB 6400MHz kingston fury
VGA & cooler:
RTX 4070ti Gianward OC
Display:
Philips 32 / 2K / 1440p / 75hz
HDD:
Crusial ssd 500 gb + 500 gb Samsung HDD + Samsung 1TB ssd 870 evo
Sound:
Case:
Coller Master MASTERCASE H500 RGB window
PSU:
Corsair CX 850w M
Optical drives:
None
Mice & keyboard:
Logitech Hyperion + Natec RX22
Internet:
Optika MTS 500/160
OS & Browser:
Win 11 x64 PRO Legalan bato...
Other:
TV LG 55 4k
Nece da moze, pusti svaku na par sekundi pa brisi odmah ako je shajze kvalitet.
izgubices mozda pola sata/sat ali ces da odradis ono sto si naumio.

Vrh