• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Pitanja u vezi odabira matične ploče

PayC

Newcomer
Učlanjen(a)
26.06.2020.
Poruka
2
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav, možda budem zvučao konfuzno, ali nisam toliko informisan o PC komponentama, pa se izvinjavam unapred.

U slučaju kada bih, na primer, gradio računar bez zelje da ga u budućnosti nadograđujem, sa nekim osrednjim komponentama, da li bi mi trebala toliko dobra ploča? Tomahawk je bog i batina kao budžet opcija koliko ja vidim, međutim, ukoliko stavim neku slabiju grafičku u rangu RX 580 ili neki ryzen procesor od stotinak evra, da li će ona biti "overkill"? Praktično košta koliko i polovna grafička ili nov procesor. Kolika će razlika biti u odnosu na neke jeftinije modele b450 ploča što se tiče striktno performansi kompjutera? Da li bi pametnije bilo uložiti tih pedesetak evra u kupovinu bolje grafičke? Da li bih onda iskusio veće poboljšanje performansi u gejmingu na primer, nego kupovinom tomahawka sa slabijom grafičkom. Isto da napomenem, ne planiram neki overklok, ali ukoliko je tomahawk toliko bolji u tom smislu, možda je ipak bolja opcija. Takođe, kako bi uticalo sve to na RAM?

</Miki>

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.07.2019.
Poruka
3.637
Rezultat reagovanja
2.937
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 5600 / NZXT Kraken Z63 / 2xBE QUIET! Silent Wings 4 140mm PWM high-speed
Motherboard:
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING
RAM:
G.Skill Trident Z NEO 16GB (8x2) 3600MHz CL16 / F4-3600C16D-16GTZNC
VGA & cooler:
SAPPHIRE NITRO+ RX 580 8GB
HDD:
WD BLACK SN750 NVMe™ SSD 500GB/EK WB M.2 Heatsink + Samsung 860 EVO 500GB
Case:
SSUPD Meshlicious PCIe 4.0 Full Mesh, 2xBE QUIET! Silent Wings 4 140mm PWM high-speed
PSU:
Antec HCG 650W Gold
Mice & keyboard:
Pulsar Xlite V2 Mini Wireless, Pulsar ParaSpeed Cordura Mousepad XL, Keychron K8 Pro
Internet:
SBB EON FULL 300/30
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64 bit, Google Chrome
Other:
Apple iPhone 12 64GB, Apple Watch 6 40mm, Apple Airpods Pro (1st generation)
Realno, ja ispod MSI B450 A-PRO MAX ne bih išao. To je moje mišljenje.

Luka Aleksić

PCAXE Member
Učlanjen(a)
31.08.2017.
Poruka
157
Rezultat reagovanja
40
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Luka
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 3600 + box cooler
Motherboard:
Asus B550m-a
RAM:
Kingston Fury 16gb 3200mhz
VGA & cooler:
Amd Radeon RX 560 2gb redragon
HDD:
Patriot Burst 120gb & Seagate Barracuda 500gb
Ako već sastavljaš računar bez nekog plana za upgrade, jača grafička ti po mom mišljenju ne treba. Jer za tih 50-ak eura nećeš gotovo ni osetiti poboljšanje u grafičkoj. A ipak, možda te danas sutra zainteresuju računari, pa možda budeš hteo overclock da probaš. Ja bih ipak uložio u matičnu ploču.

Vrh