peja81
Moderator
- Učlanjen(a)
- 08.05.2009.
- Poruka
- 9.820
- Rezultat reagovanja
- 2.308
Moja konfiguracija
- Urednik
Sa drugog foruma:
preuzeto sa sajta http://www.nubainvest.com/Nuba Invest, u Srbiji, gradi optičku mrežu, koja će građanima obezbediti višestruko brži, kvalitetniji i pouzdaniji pristup Internetu.
Trenutni kapaciteti naše zemlje su znatno skromniji, od onih koje razvija ova kompanija - rekao je generalni direktor kompanije Nuba Invest Rasto Tomažič
Optička mreža će se sastojati od optičkih kablova kapaciteta od 72 do 144 vlakana, koji sadrže do 40 kanala. Svaki optički kabl održava protok od 10 do 40 Gb/s, po jednom kanalu. U slučaju da se ukaže potreba za eventualnim novim radovima i širenjem kapaciteta, duž čitave mreže postavljaju se rezervne cevi i kablovska okna koja omogućavaju jednostavan pristup.
Optički kablovi su najbolje rešenje: oni omogućavaju najsavremeniji i najbrži način protoka signala, koji prenosi veliku količinu informacija. Veza optičkim kablom je najsigurnija, u odnosu na alternative: ona je imuna na električne smetnje, vodu ili visoke temperature.
Mreža kompanije Nuba Invest pokriće celu Srbiju i sve tranzitne pravce. Pored ove, Nuba razvija i optičku metro mrežu u Beogradu, koja pokriva 95 procenata celokupne urbane površine grada. Na taj način, gradska uprava i kompanije imaće na raspolaganju brži i pouzdaniji Internet, namenjen protoku velike količine podataka.
Kakvi su Vaši komentari i mišljenje o ovome?
Nešto se šuška da će recimo pristup internetu od 20Mb/s koštati oko 10eura, a televizija sa oko 90ak kanala isto toliko i da će recimo doplata za HBO paket i slične kanale biti oko 3 eura, ali da će moći da je koriste korisnici koji imaju digitalne tjunere. takodje se priča da će priključak na ovu mrežu biti besplatan i da uključuje 50 metara kabla.
E sad koliko sam ja razumeo ova firma radi samo kablovsku infrastrukturu i da je posle iznajmljuju internet i tv operaterima....