Covered bridge
Newcomer
- Učlanjen(a)
- 28.10.2025.
- Poruka
- 2
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
Pozdrav svima,
Nekad sam bio taj koji je pomagao drugima oko hardvera, a onda me profesija i život odvedoše u drugom pravcu. Poslije dugo vremena odlučih da je vrijeme da sklopim sebi desktop računar.
U firmi imamo kolegu koji se bavi IT-jem, ali ovaj projekat želim proći sam. Posljednjih ~20 godina sam na laptopovima i uvijek sam lično održavao svoje mašine — tako želim i sada da sklopim sopstveni desktop.
Trenutno formiram i home office, pa ću tamo koristiti laptop koji ću inače koristiti i kad putujem, dok za sam ofis želim jedan punokrvni desktop.
Moje potrebe
Kada upalim računar, tipično imam sljedeću rutinu:
Dakle, multitasking je ključan – sve mora da „leti“ i da tako ostane dugoročno.
Stabilnost mi je najvažnija. Ne želim da „čačkam“, overklokujem ili upgradeujem kasnije. Mašina treba da radi bez greške više godina, kao moji prethodni ThinkPad T14 modeli koje mijenjam na 5–8 godina.
Moj predlog konfiguracije za koji vas molim da ga iskomentarišete:
Cilj mi je optimalna mašina koja će raditi pouzdano i brzo dugi niz godina, bez da moram da je posebno podešavam i strepim od svakog update-a BIOS-a.
Hvala svima unaprijed na sugestijama i preporukama!
Nekad sam bio taj koji je pomagao drugima oko hardvera, a onda me profesija i život odvedoše u drugom pravcu. Poslije dugo vremena odlučih da je vrijeme da sklopim sebi desktop računar.
U firmi imamo kolegu koji se bavi IT-jem, ali ovaj projekat želim proći sam. Posljednjih ~20 godina sam na laptopovima i uvijek sam lično održavao svoje mašine — tako želim i sada da sklopim sopstveni desktop.
Trenutno formiram i home office, pa ću tamo koristiti laptop koji ću inače koristiti i kad putujem, dok za sam ofis želim jedan punokrvni desktop.
Moje potrebe
Kada upalim računar, tipično imam sljedeću rutinu:
- na jednom desktopu Outlook
- na drugom Teams, Viber i WhatsApp
- na trećem browser (uvijek mnogo tabova)
- na četvrtom namjenski softveri, PDF, AutoCAD, 3D modeli za pregled, RD sesije, kompleksni Excel fajlovi
Dakle, multitasking je ključan – sve mora da „leti“ i da tako ostane dugoročno.
Stabilnost mi je najvažnija. Ne želim da „čačkam“, overklokujem ili upgradeujem kasnije. Mašina treba da radi bez greške više godina, kao moji prethodni ThinkPad T14 modeli koje mijenjam na 5–8 godina.
Moj predlog konfiguracije za koji vas molim da ga iskomentarišete:
- Procesor: Ryzen 9 9900X – nova generacija, 12 jezgara za multitasking, nije „turbo“ varijanta → lakše hlađenje.
- RAM: 64 GB – trenutno bi 32 bilo dovoljno, ali uzimam višak za budućnost.
- Diskovi: 2× SSD (512 GB + 1 TB) – jedan za OS, drugi za podatke; podijeljeno u dva diska zbog fleksibilnosti i sigurnosti ako 1 disk uđe u problem. Sve je na cload-u pa mi sama sigurnost podataka nije sa te strane bitna.
- Grafika: Radeon RX 9070 (16 GB) – čisto da mogu otvoriti 3D modele bez potrebe da idem kod kolega. Gaming mi nije potreban ni u naznaci.
- Matična ploča i napajanje: najstabilnije moguće, bez razmišljanja o budućim nadogradnjama a uz izvlačenje maksimuma iz ostalih komponenti po pitanju performansi.
- Kućište: želim Asus PA401, a ako ne stane – Asus PA602.
- Hlađenje: želim da računar bude što tiši moguće, pa svaka preporuka za bešumno hlađenje je dobrodošla.
Cilj mi je optimalna mašina koja će raditi pouzdano i brzo dugi niz godina, bez da moram da je posebno podešavam i strepim od svakog update-a BIOS-a.
Hvala svima unaprijed na sugestijama i preporukama!