• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Ludovanje napona

Stefcho1

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.06.2019.
Poruka
257
Rezultat reagovanja
35
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 5 2400G
Motherboard:
AsRocK AB350M Pro4
RAM:
GeiL EVO Forza RED 2x4GB 3000MHz
VGA & cooler:
AMD Ryzen Vega 11
HDD:
Biostar SSD 240GB / Toshiba 500GB HDD
Case:
Raidmax BLAZAR
PSU:
Raidmax Cobra 500w
Da li neko zna kako da rešim ovo ludovanje sa naponom? U biosu je podešeno da ne ide preko 1.2v ono odleti na 1.5..
Ryzen 5 2400G
ASRock AB350m-Pro4

Prilozi

Tajm Bandit Bouns

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
04.10.2016.
Poruka
2.097
Rezultat reagovanja
1.870
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PhantomGaming-PC
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 PRO 4650G 3.7 GHz & LC POWER Cosmo Cool LC-CC-360-LiCo
Motherboard:
ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4
RAM:
DDR4 16GB (2x8GB) 3600MHz Kingston Fury Beast
VGA & cooler:
SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 480 8GB GDDR5 OC
Display:
BENQ GC2870 60Hz @ 75Hz
HDD:
SAMSUNG 500GB M.2 970 EVO PLUS Series SSD & WD HDD 320GB
Sound:
Genius 5.1, 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1220/ALC1200 Audio Codec), Nahimic Audio
Case:
FSP CMT580B
PSU:
Asus ROG STRIX Gold Aura Edition RGB 750W
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
ASUS ROG Strix Impact III
Internet:
Optical
OS & Browser:
Windows 11 Pro for Workstation 24H2 & Brave
Other:
Xiaomi Redmi Note 13 4G Sunset Orange Mickey Mouse Edition 8/256GB hyperOS 1.6 China
I meni je tako. Meni je sve na defaultu, necu da cackam sto nzm. Ma da ja imam dobro napajanje i hladnjak pa se ne brinem oko toga toliko. I verovatno nisi lepo namestio u biosu pa ti nije na 1.2v

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.723
Rezultat reagovanja
2.354
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
cim upalis A-Tuning, ode sve sto si namestio u biosu ode dodjavola, bolje uninstall tu app. I tako nicemu ne sluzi.

Stefcho1

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.06.2019.
Poruka
257
Rezultat reagovanja
35
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 5 2400G
Motherboard:
AsRocK AB350M Pro4
RAM:
VGA & cooler:
AMD Ryzen Vega 11
HDD:
Case:
Raidmax BLAZAR
PSU:
Raidmax Cobra 500w
cim upalis A-Tuning, ode sve sto si namestio u biosu ode dodjavola, bolje uninstall tu app. I tako nicemu ne sluzi.
Probao sam i tako, izbrisao A-Tuning vratio se u bios i idalje ista prica :/

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.723
Rezultat reagovanja
2.354
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
cpu-z ti pokazuje koji napon stize do CPU-a. Spusti jos napon za CPU u biosu pa ce pasti sta CPU-Z pokazuje. Kakav ce krajnji napon biti zavisi od ploce do ploce.

edit: ja uvek kad to namestam gledam neki program, tipa hw monitor, i VID sekciju za CPU, jer to je napon koji CPU zeli, a cpu-z ti pokazuje koji napon zapravo dobija. Ovaj moj recimo po defualt oce i >1.5V (VID), al sam namestio tako da ne dobija vise od 1.3x, (edit: i kod mene u biosu je bilo namesteno da dobija 1.3V isprva, al je on tokom BOOST kloka vukao 1.5x V, onda sam prebacio metod spustanja napona u biosu na "offset" i tako resio "problem") sto je spustilo i totalnu potrosnju cpu-a i temperature. To gledas dok vrtis neki stress test, recimo AIDA ili sta vec, ja vrtim ili prime95 smallffts da vidim oce odma da se zakuca, ako se na zakuca nakon ~5min, onda ugasim to i zavrtim cinebench r20 na 30 min, da se stabilizuje napon i temp. Ako to radi sve, onda spustam napon dalje...dok se ne zapuca. Kad pocne da puca, onda pocnem da dizem nazad po malo...

Poslednja izmena:

Stefcho1

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.06.2019.
Poruka
257
Rezultat reagovanja
35
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 5 2400G
Motherboard:
AsRocK AB350M Pro4
RAM:
VGA & cooler:
AMD Ryzen Vega 11
HDD:
Case:
Raidmax BLAZAR
PSU:
Raidmax Cobra 500w
cpu-z ti pokazuje koji napon stize do CPU-a. Spusti jos napon za CPU u biosu pa ce pasti sta CPU-Z pokazuje. Kakav ce krajnji napon biti zavisi od ploce do ploce.

edit: ja uvek kad to namestam gledam neki program, tipa hw monitor, i VID sekciju za CPU, jer to je napon koji CPU zeli, a cpu-z ti pokazuje koji napon zapravo dobija. Ovaj moj recimo po defualt oce i >1.5V (VID), al sam namestio tako da ne dobija vise od 1.3x, (edit: i kod mene u biosu je bilo namesteno da dobija 1.3V isprva, al je on tokom BOOST kloka vukao 1.5x V, onda sam prebacio metod spustanja napona u biosu na "offset" i tako resio "problem") sto je spustilo i totalnu potrosnju cpu-a i temperature. To gledas dok vrtis neki stress test, recimo AIDA ili sta vec, ja vrtim ili prime95 smallffts da vidim oce odma da se zakuca, ako se na zakuca nakon ~5min, onda ugasim to i zavrtim cinebench r20 na 30 min, da se stabilizuje napon i temp. Ako to radi sve, onda spustam napon dalje...dok se ne zapuca. Kad pocne da puca, onda pocnem da dizem nazad po malo...
Nisam te baš najbolje razumeo pa ako bi mogao ti ili neko drugi malo detaljnije da mi objasni kako to da namestim, sad mi se dešava i da se posle nekog odredjenog vremena igranja igrica računar restartuje zazuji onako kao kad oće da izbaci BSOD ali se samo rr. Ne razumem se previše u to pa bi pokušao da sredim to uz vašu pomoć.

Prilozi

Stefcho1

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.06.2019.
Poruka
257
Rezultat reagovanja
35
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 5 2400G
Motherboard:
AsRocK AB350M Pro4
RAM:
VGA & cooler:
AMD Ryzen Vega 11
HDD:
Case:
Raidmax BLAZAR
PSU:
Raidmax Cobra 500w
Nosim sutra računar u WinWin pa neka ga šalju u servis, sad zapuca na svakih 20-30 tokom igranja igrica. Uradio update BIOS-a dzabe, reinstalirao drajvere dzabe, reinstalirao windows dzabe. Nemam ja živaca da se za***avam sa tim... Ovo će biti četvrti put da im nosim računar na servis... :/

Vrh