hedgehog
PCAXE Member
- Učlanjen(a)
- 13.12.2014.
- Poruka
- 797
- Rezultat reagovanja
- 14
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD FX 4300 Black Edition & FX 8xxx Box poliran XD
Motherboard:
ASRock 970 Pro3 R2.0
RAM:
Exceleram Rippler 2x4GB @1600MHz CL9 1.5V
VGA & cooler:
XFX Radeon 5750 512MB
Display:
Dell P2417H
HDD:
WD Caviar Blue 500GB AAKS 16MB
Case:
Cooler Master Elite 334 Black
PSU:
Corsair VX450W
Optical drives:
Optiarc DVD RW AD-5240S
Mice & keyboard:
GIGABYTE GM-M6880 & CM Suppressor
Internet:
Telekom ADSL 10/1
OS & Browser:
Win7 x64 & Waterfox
Other:
Microsoft LifeCam HD-5000, Nexus 5
Bacih pogled na ovu SMART vrednost kod harda na laptopu ( ASUS K53SV) i zacudih se kad sam video brojku od preko 207 000 , a HDD je pritom radio ukupno oko 246.8 dana. Inace ono zbog cega mi je palo na pamet da proveravam HDD je cesto kliktanje. Inace to se desava najcese kad je sistem u idle rezimu, tj. kada nista ne otvaram od fajlova ili samo surfujem netom.
U pitanju je HTS547550A9E381 500GB.
Nakon pretrage po netu nasao sam na sledece podatke:
-da ovo predstavlja koliko su puta parkirane glave hard diska i da se svaki put to manifestuje kao kliktanje
-da se to moze srediti ako se iskljuci APM firmware-a diska (Advanced Power Management) ili podesi na neku vrednost gde se glave ne bi parkirale svakih 10-ak sekundi. S tim sto jedino Hitachi Feature Tool iz DOS-a moze to trajno da sredi, ostali programi koji iz Win-a to resavaju moraju ponovo nakon restarta ponovo da se podesavaju ili da se ubace u startup.
E sad ja bih se verovatno bacio na posao da to sredim, kad videh i druga misljenja http://xenomorph.net/misc/clicking-hard-drives/ , tj. da to i ne utice toliko na trajnost HDD-a i da sluzi kao zastita HDD-a u slucaju vibracija i udaraca po laptopu ...
I sad sam u dilemi
Cackati ili ne, pitanje je sad!
U pitanju je HTS547550A9E381 500GB.
Nakon pretrage po netu nasao sam na sledece podatke:
-da ovo predstavlja koliko su puta parkirane glave hard diska i da se svaki put to manifestuje kao kliktanje
-da se to moze srediti ako se iskljuci APM firmware-a diska (Advanced Power Management) ili podesi na neku vrednost gde se glave ne bi parkirale svakih 10-ak sekundi. S tim sto jedino Hitachi Feature Tool iz DOS-a moze to trajno da sredi, ostali programi koji iz Win-a to resavaju moraju ponovo nakon restarta ponovo da se podesavaju ili da se ubace u startup.
E sad ja bih se verovatno bacio na posao da to sredim, kad videh i druga misljenja http://xenomorph.net/misc/clicking-hard-drives/ , tj. da to i ne utice toliko na trajnost HDD-a i da sluzi kao zastita HDD-a u slucaju vibracija i udaraca po laptopu ...
I sad sam u dilemi
Cackati ili ne, pitanje je sad!