• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Linux nece da bootoje instaliran pored Windowsa

fotoronin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.11.2018.
Poruka
940
Rezultat reagovanja
272
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
TODA PC :)
CPU & cooler:
Ryzen 2600X/Cooler Master 212 Evo Led Turbo
Motherboard:
Gigabyte Aorus Ultra Gaming X 470
RAM:
Corsair vengeance RGB 3200 2x8 Gb
VGA & cooler:
Evga GTX 1060 SC 3 gb
Display:
Iiyama Prolite XUB2796QSU
HDD:
Samsung 970 EVO 1Tb NVME +Samsung SSD 860 Evo 250Gb, WDC Black 1Tb, Toshiba 3 Tb
Sound:
Integrated(realtec)
Case:
Antec NX 410 White
PSU:
Raidmax RX-635 AP
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4Teche V7M Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Win 10-nazalost :( , Opera, Edge
Other:
svasta nesto/svestrana osoba
Ovako. Da pojednostavim koliko je moguce. Koristio dugo , povremeno Linux Mint mislim da je 17...Ali sa USBa...I 'ajd sinoc da ga instaliram, neka ga...Krene da radi, hoce da se instalira pored Windowsa, 'ajde de...Krene...Vidi se da radi nesto i na kraju stane na jednom mestu...I uglavnom kad je vec proslo preko sat i po-ja poludim i zaustavim...I on izbaci da je sistem INSTALIRAN! Medjutim...> Izvadim USB, restartujem ga, kako trazi ali-odmah uskace u Windows(11) a u BOOT meniju u BIOSU samo daje Windowsa, nema Linuxa ni u prici...A uredno mij e skinuo oko 50 Gb prostora prilikom instalacije...Probam da ubodem USB sa Linuxom, podignem ga-izvadim USB-i Linux RADI-a u USB modu ne bi trebalo bez USBa...Probao neki repair danas..Opet-skinuo mi jos 20+ Gb prostora ali-ISTO!!! ko me nagovori da se zezam sa Linuxom...Evo malo posle slede i neke slike...moze i video...

fotoronin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.11.2018.
Poruka
940
Rezultat reagovanja
272
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Evga GTX 1060 SC 3 gb
Display:
HDD:
Samsung 970 EVO 1Tb NVME +Samsung SSD 860 Evo 250Gb, WDC Black 1Tb, Toshiba 3 Tb
Sound:
Integrated(realtec)
Case:
Antec NX 410 White
PSU:
Raidmax RX-635 AP
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4Teche V7M Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Other:

Riddick

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.02.2014.
Poruka
392
Rezultat reagovanja
239
Moja konfiguracija
Ako se ja sećam iz doba instalacije dual boota Win i Linuxa u Linuxu se mora podesiti da se GRUB loader instalira u master boot sektor diska kome stoji Primarna AKTIVNA Particija. Zato se valja uvek napraviti mala primarna i boot aktivna particija od jednog GB na početku izabranog diska koji sadrži boot particiju. Pored Windowsove particije izabereš PRAZAN NEFORMATIRAN prostor predviđen za Linux. Moraš ručno da tada podesiš u Linuxovom partition manageru sve opcije za instalaciju gde ide /home /sistem /boot /swap i šta već ide govorimpo sećanju. U protivnom neće se dizati. Obriši sve što je Linux napravio izaberi koliko prostora hoćeš za linux i u radi ponovo kako sam predložio. Ja lično instaliram Linux u virtualnoj mašini i on je potpuno funkcionalan kao i na disku jedino ja volim ZorinOS PRO za mene najbolja verzija Linuxa ako umeš da je nadješ.

fotoronin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.11.2018.
Poruka
940
Rezultat reagovanja
272
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Evga GTX 1060 SC 3 gb
Display:
HDD:
Sound:
Integrated(realtec)
Case:
Antec NX 410 White
PSU:
Raidmax RX-635 AP
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4Teche V7M Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Other:
Gotovo sad vec...Nisam mogao da gledam kako mi oko 70 Gb prostora zvrji u prazno-kao je nesto instalirano a ne mogu da bootujem...I to je ono sto me odbija od Linuxa-kao je sve jednostavno a najbanalnija stvar je-komplikovana...Brate ako mi je na kraju izbacilo da je instalacija USPESNA-zasto onda nije tako,...? Boot repair takodje-kao je popravio a ustvcari je samo capio jos 30 Gb prostora...Koristicu kao i dosad sa Live USBA Linux ako i kad treba i cao...Samo se nadam da sam uspeo da pobrisem sve iz Windowsa...Kroz partition magic to jest disk menagment.

Riddick

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.02.2014.
Poruka
392
Rezultat reagovanja
239
Moja konfiguracija
Zato što JESTE instalacija bila uspešna. Ti si ispalio metak iz puške e to što nisi pogodio metu nije kriva puška već ti jer NISI URADIO pravilno kao što sam rekao. Ti misliš da se to samo tebi desilo? To isto se i meni desilo pre mnogo godina kada sam probao dual boot sa Linuxom problem je bio kada želiš da ga izbrišeš iz boot rekorda taj njegov Grub loader mi je zadavao problema zato više to ne držim ako hoću da probam, instaliram u Virtualnoj mašini i on je potpuno funkcionalan za tu sitnicu koja meni treba. Inače ne bih instalirao Linux na PC ako ne bih morao. I koristi neki Partition Menager kao Paragon ili AOMEI i slično imaćeš veću kontrolu nad particionisanjem. Inače MORAŠ koristiti Linuxov partition manager da bi podesio particije i instalirao grub loader u boot rekordu a to mora ručno da se podesi. Ako instaliraš samo Linux na go Disk onda ne on radi sve automatski. Problem zadaju i oznake diskova koje su mnogo komplikovanije nego u Windowsu i moraš TAČNO da znaš ili ti se desi ta ti obriše ono što ne treba particiju na disku. I to mi se dešavalo dok nisam naučio šta i kako. Jedino mi to znanje više ne treba ne koristim Linux.

Vrh