Ako pod definicjom BOLJi smatramo verniji prikaz boja i bolji uglovi gledanja eto ja ti TVRDIM da NE, NE MOZE biti TN bolji od IPS...!Naprosto sama fizika tipa panela je takva ...I svaki ima svoju namenu...Za VA panel se donekle i slazem...Iako, meni konkretno kod obrade fotografija-prevelk kontrast je mana a ne vrlina..!i takodje-FULL HD vece od 24 incha-opet , za ono sto MENI treba-svi se slazu da je nedovoljna rezoucija-prevelik pixel..@Djoko995
Pre svega ono sto treba znati jeste da je svaki proizvodjac za sebe pa tako moze da se desi da cak i TN panel bude bolji od IPS. Da moguce je verovali ili ne. E sad ono kako bi trebalo da bude jeste ovim redom. Od najboljeg ka najgorem
IPS
VA
TN
IPS panel ima najvernije boje i najbolje uglove gledanja. Njegova primarna namena je obrada fotografija (rad u photoshop-u), dizajn itd... i generalno sve gde trebas videti u realnom prikazu neku boju. Dominantan na tom polju je recimo DELL sa svojom U serijom. IPS ima najsporiji panel. Pa je tako na zadnjem mestu ako se gleda gaming monitor. Kontrast kod ovih monitora je na nekom srednjem levelu.
TN panel ima najlosiji prikaz boja i najlosije uglove gledanja. Ali je zato najbrzi. Ima najbrzi odziv i najbolji je za gaming. Takodje pored boja i uglova gledanja ima i najlosiji kontrast od ostalih panela. Naravno i ovde sve zavisi od panela tj samog brenda (modela monitora). Postoje modeli monitora sa TN matricom koja nadmasuju neke kvalitetnije tipove panela ili su im bar jako jako blizu.
VA panel. Zlatna sredina izmedju IPS i TN. Ima solidan gamut boja, solidnu brzinu odziva i ono sto ga najvise karakterise ubedljivo najbolji kontrast. Ukoliko se ubode kvalitetan VA panel prikaz moze da bude dosta slican kao na Samsung ili nekom drugom brendu mobilnih telefona koji koriste SuperAmoled kada je u pitanju kontrast. Crna je zaista crna a bela je bela. Ne postoje one sivkaste nijanse crne. VA panel je najbolje koristiti u multimedijalnom setupu. Znaci filmovi, surf netom, poneki gaming itd.. Moze da se koristi i za neki poluprofesionalni rad u programima.
OK...nadji mi KONKRETAN primer koji je to TN bolji, po pitanju vernosti boja i uglova gledanja, u odnosu na konkretan IPS model...?Da ne racunamo ostale stvari-reyoluciju, dodatne funkcije, ergonomiju, pivot/svivel itd. Znaci najpostenije-tvrdis nesto-dokazi argumentom!Inace-stvarno nema smislaNe znam zasto komentarises VA panel u svrhu koriscenja za obradu fotografija. Ja nisam spominjao da se on primarno koristi za tu namenu. Za to se koristi IPS sto sam i napisao u tekstu iznad.
Nisam rekao bolji prikaz boja i bolji uglovi gledanja rekao sam da je generalno sveukupni prikaz slike bolji na nekim TN panelima nego na nekom IPS-u. Naravno ovde je najverovatnije slucaj premium TN panel protiv krsh IPS panela.
Ja znam sta govorim i sta pisem. Prevod je na CRO a inace je text na eng.
Nemas potrebe da naglasavas velikim slovima nista dovoljno i ovako vidimo.
Sto se tice pixelizacije ja preko 24" 1080p ne smatram dobrim monitorom.
1080p min 21,5" max 24" [21,5" 0.247mm, 24"pixel 0.276mm]
1440p min 27" max 32" [27" 0.233mm, 32" pixel 0.276mm]
2160p min 32" max 49" [32" 0.184mm, 49" 0.282mm]