• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Kako se vratiti u svet igara?

NAS

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.07.2018.
Poruka
793
Rezultat reagovanja
1.315
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC i Mac
Kao klinac sam voleo da igram igre. Na Segi se igrala Fifa, Mortal Kombat... kasnije PC (prvo u igraonicama CS, GTA... zatim negde oko 2005. kupio prvi komp pa danonoćno sa bratom PES ali i mnoge druge SP i MP igre).

Vremenom sam prestao da se igram i prešao na Mac, Linux, desete stvari.

Svako par godina pokušavam da se vratim u svet igara. Kupim neku osnovnu konfiguraciju sa diskretnom grafikom, igram se, igram, ali sve je to na silu, nije zanimljivo kao ranije. Nakon toga prodam komp i opet koristim Mac godinu, dve, tri, pa opet kupim komp i tako u krug.

Sada me već par osoba zeza u smislu da čim čuju da kupujem PC znaju da ću posle kratkog vremena da prodam :)

Na Youtube-u kada gledam kratak gameplay igara to izgleda odlično i nije mi dosadno da gledam kako drugi igraju ali kada ja igram to nije zanimljivo.

Da budem iskren, igrao sam jedno vreme svaki dan MP igru WoT Blitz i sve je super dok se napreduje, zabavno je dok se prikupljaju zlatnici, dobijaju novi tenkovi, dok se unapređuju tenkovi, čak sam i plaćao desetak evra mesečno jer se dobija svašta nešto od zlatnika pa nadalje... ali vremenom postane dosadno zato što se milion puta igraju iste mape. U početku sam igrao baš dosta sati svaki dan jer je teško unaprediti tenkove, baš mnogo partija treba da se odigra i kasnije se to svede samo na sat vremena da se odrade dnevne misije.

Pre neku nedelju sam sklopio komp sa R5 5600, RX 6600... kupio 1080p IPS monitor i većinu "starijih" igara mogu da pokrenem na visokim detaljima što sam i uradio.

Igrao RDR2 par sati i obrisao, igrao GTA V par sati i obrisao, igrao FH5 par sati i obrisao, igrao fudbal...

Neću još da prodajem komp, čekam da izađe sledeći mesec AC Shadows (ako opet ne odlože) pa da vidim kako će ići.

Zanimljivo mi je kad pročitam da neko igra SP igru i nakon što završi može opet da igra, pa opet, pa opet, iako zna svaki detalj u igri, svaki dijalog, svaku misiju napamet, ja to ne mogu.

Kako se vratiti u svet igara i kakva su vaša iskustva sa igranjem?

Djolekg

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.120
Rezultat reagovanja
6.263
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7 3770K(4.4ghz),-BeQuiet pure rock slim
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
hyperx fury 12 GB DDR3 1600 mhz cl10
VGA & cooler:
Sapphire Nitro + RX 580 4gb
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
hdd(wd blue 500gb),ssd(adata su650 240gb)
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
HyperX pulsefire fps pro,Cooler master Masterkeys Pro M,Podloga - Zowie G-SR
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Nikako.Ti si završio sa igranjem.
To što te povuče da odigraš naslove pa kupiš pc je kriziranje :japonosan:,čim probaš da odigraš taj naslov par sati smor ti je.
Ti si završio sa igranjem.

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.630
Rezultat reagovanja
8.587
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS] / LG C4 OLED 55"
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
Za gaming ipak treba neka vrsta strasti prema tom vrstu hobija. Neko je vise zagrizen neko ne, neko nije uopste kao ti. Tesko da mozes da se vratis. Ako ti je vec zanimljivo da gledas gledaj gameplay na yt i to je to. Ima dosta ljudi koji na taj nacin "igraju igre" najvise zbog toga sto nemaju jak PC pa im je ovo kao neka alternativa.

• Like
Reagovanja: NAS

Pinocio

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.02.2021.
Poruka
784
Rezultat reagovanja
1.960
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 5600X-SCFM 2000 Fuma 2
Motherboard:
Gigabyte X570 Aorus Master/rev 1.2
RAM:
G.Skill Trident Z Neo 32 (2x16) 3600 (16-19-19-39)
VGA & cooler:
RX 6800 XT Sapphire Nitro+ SE
Display:
Gigabyte M32U
HDD:
Samsung 980 Pro (500GB)-Samsung 970EVO (1TB)
Case:
Corsair 5000D Airflow/ Noctua NF-F12 PWM Cromax Black Swap (x6)
PSU:
Seasonic PRIME GX-850
Mice & keyboard:
MX Master 3 - MX Keys PLUS
Ja to resio ovim parcetom :d

Igras kad se najmanje nadas da ces igrati :D

Novatech

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.04.2015.
Poruka
2.743
Rezultat reagovanja
2.050
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 1600 (AF) - LC CC 95
Motherboard:
ASRock B450M PRO4
RAM:
Patriot Viper Steel 2x8gb 3000mhz
VGA & cooler:
Sapphire Nitro+ Radeon RX 580 4GB
Display:
Samsung S24F350
HDD:
Samsung 860 EVO 1TB + Samsung 750 EVO 250gb
Sound:
Lusya Fever DAC + Altec Lansing 4121 + Microlab FC 330
Case:
MS Cyclops V / 2x Arctic P14 - 2x Arctic F12
PSU:
Corsair RM550x
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core (HX Red) - Logitech K230 - Redragon Mirage - Asus TUF M3
Internet:
Supernova 150/10
OS & Browser:
Windows 11 Pro
Other:
Acer Aspire V3 571g
Svi smo u toj nekoj fazi manje ili više. Ja što odigram u toku zime, odigrao sam. Leti nemam želje da budem u kući, a još manje da sednem za komp i igram nešto.
Mislim da treba da promeniš način na koji gledaš igru kao celinu. Igra treba da te zainteresuje svojom pričom i da drži pažnju, kao kada čitaš knjigu ili gledaš film/seriju. Odigraš jednu epizodu od sat/dva, i ostaviš narednu za sutra u isto vreme. U međuvremenu nagađaš u kom će pravcu priča da ode i šta će se desiti. Zadnje što sam igrao je Ghost of Tsushima, fantastična igretina koje mi je držala pažnju svakog sekunda. God of War još bolja...
Tu je i online svet igranja. Od fps igara poput PUBG- a, CS 2, Warzone-a, Apexa... Moba poput League of Legends, Dote. Čak i GTA Roleplay može da bude fantastičan ako si komunikativan i imaš maštu.
Moguće je vratiti se samo treba da budeš strpljiviji i da nađeš ono što će ti biti zanimljivo.

Uruk

PCAXE Member
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
756
Rezultat reagovanja
510
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16gb 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 6600 Challenger D
Display:
Px329 / kdl43w808
HDD:
2 TB nvme Kingston
Case:
Carbide 400c
PSU:
supernova G3 550
Mislim da ti fali izazova. Probaj darkest dungeon 1, možda ti malo pokrene takmičarski duh i želju za borbom i pobedom. Ne zahteva refleks i skil kao MP igre, samo malo planiranja i razmišljanja, mada zna da bude i frustrirajuća kad krene da se gubi.

• Like
Reagovanja: NAS

Cika_Kure

PCAXE Member
Učlanjen(a)
29.05.2024.
Poruka
692
Rezultat reagovanja
740
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 5700x 3D, ID Cooling SE-225-XT BLACK
Motherboard:
Asus TUF Gaming B550
RAM:
KINGSTON Fury 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz
VGA & cooler:
Biostar RX6700XT 12GB GDDR6
Kao klinac sam voleo da igram igre. Na Segi se igrala Fifa, Mortal Kombat... kasnije PC (prvo u igraonicama CS, GTA... zatim negde oko 2005. kupio prvi komp pa danonoćno sa bratom PES ali i mnoge druge SP i MP igre).

Vremenom sam prestao da se igram i prešao na Mac, Linux, desete stvari.

Svako par godina pokušavam da se vratim u svet igara. Kupim neku osnovnu konfiguraciju sa diskretnom grafikom, igram se, igram, ali sve je to na silu, nije zanimljivo kao ranije. Nakon toga prodam komp i opet koristim Mac godinu, dve, tri, pa opet kupim komp i tako u krug.

Sada me već par osoba zeza u smislu da čim čuju da kupujem PC znaju da ću posle kratkog vremena da prodam :)

Na Youtube-u kada gledam kratak gameplay igara to izgleda odlično i nije mi dosadno da gledam kako drugi igraju ali kada ja igram to nije zanimljivo.

Da budem iskren, igrao sam jedno vreme svaki dan MP igru WoT Blitz i sve je super dok se napreduje, zabavno je dok se prikupljaju zlatnici, dobijaju novi tenkovi, dok se unapređuju tenkovi, čak sam i plaćao desetak evra mesečno jer se dobija svašta nešto od zlatnika pa nadalje... ali vremenom postane dosadno zato što se milion puta igraju iste mape. U početku sam igrao baš dosta sati svaki dan jer je teško unaprediti tenkove, baš mnogo partija treba da se odigra i kasnije se to svede samo na sat vremena da se odrade dnevne misije.

Pre neku nedelju sam sklopio komp sa R5 5600, RX 6600... kupio 1080p IPS monitor i većinu "starijih" igara mogu da pokrenem na visokim detaljima što sam i uradio.

Igrao RDR2 par sati i obrisao, igrao GTA V par sati i obrisao, igrao FH5 par sati i obrisao, igrao fudbal...

Neću još da prodajem komp, čekam da izađe sledeći mesec AC Shadows (ako opet ne odlože) pa da vidim kako će ići.

Zanimljivo mi je kad pročitam da neko igra SP igru i nakon što završi može opet da igra, pa opet, pa opet, iako zna svaki detalj u igri, svaki dijalog, svaku misiju napamet, ja to ne mogu.

Kako se vratiti u svet igara i kakva su vaša iskustva sa igranjem?
Bio sam u tvojoj situaciji 2020. godine kada sam se reaktivirao što se tiče igara.

Mislim da su story driven AAA igre, ne predugačkog trajanja, pravi "lek" za tebe, jer ako te to ne uvuče pričom i grafikom, ništa neće.
Tu se uglavnom preporučuje Last od us 1 i 2 (dvojke još nema na PC), Uncharted, možda God of War ako voliš više akciju i ako voliš da učiš komande (što ti u ovoj fazi ne bih preporučio dok se malo ne uvežbaš).

Probaj i one filmske igre gde od tvojih odluka zavisi scenario igre (npr. Heavy Rain ako voliš detektivske, a Beyond Two souls i Detriot become human, ako voliš SF priče), tu imaš više imerzije nego u običnim igrama (jer si i ti u neku ruku autor radnje), pa ti se moža to svidi.

Takođe Telltale ima takve igre, po meni tu je The walking Dead najbolja igra, dovedete u situaciju da skoro da pustiš suzu ili ti bude krivo kad tvoje akcije dovedu do nekog od ishoda...

Uglavnom ja sam nekako tako ponovo kretao, pa open world, pa souls igre... Jedino što mi seod povratka gejmingu ne da da igram su stategije i baš, baš kompleksne RPG igre tipa Baldurs Gate 3 (koje sam ranije ekstremno voleo da igram).
Ni ja ne volim Rockstar igre i više sam puta pokušao, ali su mi meh na kvadrat, tako da ne moraš sve unapred otpisivati ako ti se ne sviđaju RDR i GTA...
Kao i ti igrao sam ranije sportske igra ali i to mi je sad meh...

I ključno, igre ispod nekih 85/100 ocene (tj. very positive na steam) nemoj ni igrati, jenostavno se nema vremena...

EDIT: I da, kad "ostariš" normalno je da te ovaj hobi ne vuče kao ranije, i meni se desi da mesec dana ne igram ozbiljno nijednu igru (tipa skinem, instaliram, obrišem), pa onda se na nešto zakačim i odigram za sve pare, i tako u krug...

EDIT2: Zaboravio sam i da napomenem da me je u gejming pre 2020. godine (ali konzolaški) vratio i Sony, pogotovo PSNow pretplata jer tu imaš neku "presiju" da igraš kad već plaćaš, i tada sam odigrao dosta igara u kratkom roku... Većinom dobrih...

R1zl4

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.10.2016.
Poruka
937
Rezultat reagovanja
1.462
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell Vostro 7620
CPU & cooler:
12th Gen Intel(R) Core(TM) i7-12700H 2.30 GHz
RAM:
16.0 GB
VGA & cooler:
NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU
Display:
BenQ XL2420T
HDD:
NVMe KIOXIA 1024GB
PSU:
Dell 130.0W
Internet:
Telekom optika 200/80
OS & Browser:
Windows 11 Pro/ Chrome
Isto sam prošao, početkom prošle godine sklopio mašinu, i prodao krajem iste, jednostavno nemam vremena da se posvetim, naučim kontrole i onda ne sednem 7-15 dana, pa onda moram da ih učim ponovo, zaboravim priču, itd... u međuvremenu kupim klincu prvo switch lite, pa nedugo zatim i Switch v2, i da vidiš, tu sam se upecao na par igara, plus što se klinac izložio na Zeldu BOTW, i prstići mu rade bolje nego moji, a još nezna da čita, pogotovo engleski, pa sam ja taj koji sedi pored dok on igra a ja prevodim dijaloge i dajem savete, e tu sam se pronašao u tom nekom hibridnom gledanju gameplaya i pasivnim učestvovanjem, a još jedan plus je što provedem dodatno vreme sa njim.

Vrh