• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Kako najlakse ustanoviti kvar na misu...

Patrola

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Svakim danom na bar jednom ovakvom ili slicnom forumu postavi se jedno od sledecih pitanja:

Ne radi mi levi klik, pomozite?
Ne radi mi desni klik, pomozite?
Mis mi prekida, cas svetli cas ne svetli, pomozite?

Pokusacu da pomognem u narednih nekoliko postova. Prvo cemo se pozabaviti takozvanim klikovima, tacnije mikroprekidacima.

Ono sta morate imati na umu je to da je za jedan mikroprekidac predvidjeno u proseku oko milion tzv. klikova. Ako se pasionirani ljubitelj CS-a i slicnih igara. onda je taj broj klikova i manji, pogotovu sto tu moramo u obzir uzeti i faktor nervoze. :D Tada dolazi do takozvanog zakivanja mikroprekidaca i drugih oblika izlivanja besa. Tu prvenstveno mislim na miseve neke nize klase tipa Logitech S90 ili B58. Takodje sve ovo moze da se desi i na mnogo skupljim i kvalitetnijim misevima.

Proveru ispravnosti mikroprekidaca cemo uraditi na sledeci nacin. Odaberite jednu tacku na desktopu, najbolje na sredini ekrana. Zatim pritisnite prvo levi mikroprekidac i zadrzite ga, kao da zelite da selektujete neki deo na desktopu. Dok drzite mikroprekidac pocnite da pomerate misa sto brze levo desno 10 do 15 sekundi. Ako uocite da se selekcija prekida i da pocetna tacka selekcije nije vise na onom mestu koje ste zadali za pocetak testa, znaci da postoji problem sa mikroprekidacem. Isti postupak ponovite i za desni mikroprekidac. Da bih vam docarao sve ovo pogledajte sledece video zapise na kojima je pokazan rad ispravnog i neispravnog mikroprekidaca.

Neispravan mikroprekidac:

Ispravan mikroprekidac:

Zelim da napomenem da i pored svega do sada napisanog ne mora znaciti da je mikroprekidac zaista neispravan. Test ce dokazati sumnju na neispravnost misa, a strucno lice ce otkloniti kvar. Zbog cega to kazem? Mozda je hladan lem!? Moze biti jos nesto!? Tako da ne preporucujem popravku misa u kucnoj radinosti, pogotovu ako je mis jos u garanciji. U izobilju ima dobronamernih komentara tipa: "Otvori misa i pecni lemilicom ili neka neko to uradi ako ti ne znas!" A sta ako nije hladan lem, nego su pokidani vodovi, a vi otvorili misa od 50 i vise evra koji je u garanciji. Danas veliki broj proizvodjaca daje visegodisnje garancije na miseve i tastature. Ako ne moze da se popravi, dobicete nov ili ce vam ga odmah zameniti! Nastavice se...

Poslednja izmena od urednika:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Moj je ispravan :D
Nisam ni sumnjao u drugačiji ishod..

Patrola

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
II deo.

Sada cemo se pozabaviti takozvanim seckanjem zicnih miseva, odnosno povremenim prekidom povezanosti misa sa racunarom ili blokiranjem, svejedno.

evo sta je najveci problem mx510, kabl ulazi u misa i tu se savija pod uglom od 90 stepeni, najcesce se desi da se tu prekine kontakt.
Tacno. Medjutim, to je problem manje vise kod svih miseva. Negde cak postoje i dve krivine pod uglom od 90 stepeni. Da bismo proverili ispravnost misa uradicemo sledeci test:

Uzmite misa jednom rukom, a drugom zategnite kabl duz leve strane misa. U takvom polozaju pomerajte misa levo desno 10 do 15 sekundi.

Isti postupak odradite sa kablom sa desne strane misa, kao i sa kablom podignutim u vis, odnosno upravnim na radnu povrsinu.

Jednostavno je. Najbitnije je da kabl bude dobro zategnut. Ako prilikom takvog pomeranja misa levo desno ili gore dole, uocite da kursor na desktopu zastajkuje privremeno ili blokira, postoji velika verovatnoca da je problem u kablu misa. Kazem verovatnoca, jer opet postoje i drugi faktori koji mogu uticati na neispravnost. Opet, mozda je hladam lem, mozda je neispravan ceo kabl, tako da tu ne pomaze skracivanje kabla na gore pomenutim krivinama. Zato, nosite u servis, sigurnije je!

Vrh