• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Istraživači planiraju distributivni GSM "crack"

PCAXE_news

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
28.07.2009.
Poruka
5.836
Rezultat reagovanja
443
Moja konfiguracija

Timovi koji se bave istraživanjem sigurnosti u oblasti mobilne telefonije su lansirali projekat koji će koristiti tehnologiju originalno razvijenu za pronalaženje vanzemaljske inteligencije, koja bi po njihovim očekivanjima služila za krekovanje enkripcione šeme koju koriste GSM mobilni telefoni.

Kako je objavljeno na CNet-u, istraživač Karsten Nohl je objavio open-source projekat na Hacking at Random konferenciji koji ima za cilj upotrebu distibutivne kompjuterske tehnologije za razvijanje tzv. ?rainbow? tabele za enkripciju saobraćaja logaritmima A5/1 - kao što je slučaj kod telefona koji se korsite u UK i širom sveta.

Opširnije...

Poslednja izmena od urednika:

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Meni nije jasno da li je to legalno ili nije?

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Koliko sam ja skontao iz teksta, ono sto oni zele da urade je apsolutno legalno, radi se open source algoritmu. Oni generalno zele da dodju do te rainbow tabele koja ce im omoguciti dekripciju mobilnog saobracaja - prisluskivanje razgovora. Dakle sama ideja fold-a je legalna i bez problema mogu da je koriste, ali sama upotreba tabele koju ce na kraju napraviti, nije legalna. Chini mi se da ovaj lik zeli da osvesti provajdere koliko je A5/1 algoritam lak za razbijanje ne bi li se odlucili i da za mobilnu telefoniju koriste jaci algoritam dekripcije, recimo kao kod 3G net-a.

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Koliko sam ja skontao iz teksta, ono sto oni zele da urade je apsolutno legalno, radi se open source algoritmu. Oni generalno zele da dodju do te rainbow tabele koja ce im omoguciti dekripciju mobilnog saobracaja - prisluskivanje razgovora. Dakle sama ideja fold-a je legalna i bez problema mogu da je koriste, ali sama upotreba tabele koju ce na kraju napraviti, nije legalna. Chini mi se da ovaj lik zeli da osvesti provajdere koliko je A5/1 algoritam lak za razbijanje ne bi li se odlucili i da za mobilnu telefoniju koriste jaci algoritam dekripcije, recimo kao kod 3G net-a.
Izgleda da se sve vishe paznje posvecuje enkripciji ;) A realno i potrebno je! Danas svako ko se malo bolje razume moze na neki nachin da ti ukrade inforimaciju i da je kasnije okrene protiv tebe ;)

mINUS

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.353
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II [email protected] + Prolimatech Megahalems
Motherboard:
Gigabyte GA-790XTA-UD4
RAM:
12GB DDR3 HyperX 1600
VGA & cooler:
MSI GTX660 Twin Frozr
Display:
Benq G2420HD 24"
HDD:
SSD 840EVO 250GB, 2x1TB Samsung
Sound:
Audigy 4 + Altec MX5021 + Sennheiser HD555@HD595
Case:
CM HAF932 + Zalman MFC1 Plus
PSU:
Chieftec APS-750C Modular
Optical drives:
Pioneer DVR-216D 20x DVD-RW
Mice & keyboard:
MS Sidewinder + Logitech ultraX
Internet:
30+ MGbit
OS & Browser:
Win 8.1 x64
Other:
Nexus 4
Kolko sam skapirao oni zele da predaju masi ili ti celoj javnosti mogucnost dekripcije (prisluskivanja) bilo cijeg mobilnog (sto znaci da se to sad radi i ovako uveliko ali samo za "legalne", policiju, db, itd...)

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Pa ne zele da predaju masi svoje delo, ljudi ce paralelno raditi na ovom projektu putem interneta i niko od njih nece imati ceo kod u bilo kom trenutku. Jednostavno ce putem interneta uposliti veliki broj racunara za "chrunch" velikog broja podataka.
Vise je akcenat na tome sta se moze uraditi ovakvim "uparivanjem" radnih stanica putem interneta, kao i o samim sigurnosnim propustima ovog algoritma na koje mnogi smure. ;)
Da ovo zele da ponude masi, u startu bi bili osudjeni na propast, verovatno ne bi ni zapoceli pprojekat, bar ne javno. :)

Vrh