• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Intel IGP overclock

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.826
Rezultat reagovanja
2.339
Moja konfiguracija
Imam HD2000, pa me zanima koji su limiti za OC uz box kuler. Ovo mi ne treba za igre, već za madv, za malo bolja podešavanja. Default max clock je 1150MHz, kada stavim da ide do 1400MHz primeti se razlika. Ono što ne znam je koliki je default napon, ne piše u BIOS-u (Asus P8H61-M), već samo vrednosti za over/undervolting. Ne znam na koliko ode napon kada stavim 1400MHz, postavljen je na Auto, vidim da su neki izvlačili stabilnih 1650MHz uz povećanje, mada je pitanje da li to može uz box. Koja je bezbedna temperatura za IGP?

Znači, šta bi bile preporuke, drfedja, anyone?

:wave:

vamilos

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.04.2009.
Poruka
224
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
2500K@4500mhz CM 212 EVO
Motherboard:
MSI Z77-G43
RAM:
2x4GB 1866MHz Exceleram Black Sark
VGA & cooler:
PowerColor HD 6850
Display:
LG L225WS
HDD:
WD 640gb aaks, WD 250gb
Sound:
on board
Case:
Midgard II
PSU:
PC POWER & COOLING 500w Silencer
Optical drives:
Lg
Mice & keyboard:
TRUST DS-3700R+HP XA965AA
Internet:
SBB kablovska
OS & Browser:
Win 7 64bit
Ovo i ja cekam da neko pametan kaze :D

i5 2500K

3dmark Vantage
850mhz=1392
1200mhz=1552
Dalje nisam ni probao.

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.826
Rezultat reagovanja
2.339
Moja konfiguracija
Da prenesem odgovor sa drugog foruma:

Evo ja sam se time bavio na grafičkoj u Celeronu G530. Napon grafičke bi trebao da je isti kao napon procesora, a sa offsetom možeš da menjaš dodatno samo za grafički deo umesto da podižeš za ceo procesor. Prema intel specifikacijama napon procesora može da ide do 1,52V a neko najčešće slaganje korisnika je oko 1,35 za bezbedan 24/7 overklok Sandy bridge procesora. Kod mene je procesor na 1,15V pa sam išao sa offsetom do +0,23 i tu sam izvukao 1650MHz. Međutim dešava mi se u jednoj igri da mi se na momente koči, pa sam smanjio na 1600MHz sa naponom 0,18 i ispitujem da li će opet da se dešava. Važna stvar, ako ostaviš napon na Auto, do 1350MHz se ne povećava, posle 1350 za svakih 50MHz offset sa automatski podiže za +0,05. To ne piše u BIOS-u već moraš da instaliraš onaj ASUS-ov AI suite. Ne znam da li je bezbedno ako bi stavio mnogo visoku frekvenciju a napon ostavio na auto. Takođe moguće je da povećavanje BCLK vrednosti traži veći napon.

Što se tiče temperature, mislim da ne postoji sonda nego da se računa nekako na bazi jezgra, tako da bi limit temperature iGPU bio i limit temperature procesora. GPU-Z je očitava. Isto sam primetio da se nekad frekvencija ne podigne na onu vrednost koju ja zadam, nego ostane na baznoj ili čak nekoj levoj. To se rešava restartom. I još jedna stvar, ko hoće da izvuče maksimum grafičke, treba da koristi dual chanel, najveći dobitak u pixell fillrate-u.

Vrh