• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Intel 330series 120GB Upgrade - Potrebna pomoc

IMCustoms

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.10.2011.
Poruka
1.044
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Dakle uzeo sam Intel 330series 120GB... I shta sad ?! :d
Ajde nek mi neko kaze, da li je moguce preko Acronis-a (ili nekog drugog programa, nebitno) klonirati samo particiju na kojoj je Windows ili je jedino moguce klonirati celu memoriju hard diska.. Poshto ako je ovaj drugi sluchaj, malo cu biti u problemu, jer imam polu put HDD od 1,5TB, a SSD je samo od 120GB :d
Isto tako me zanima, shta mozete da mi kazete o povezivanju, RAID-u, filmwere-u i Trim-i, poshto sam chitao negde da to neshto mora da se podeshava, a ja se u to ich ne razumem..
Pa ako je neko voljan da mi pomogne, nek se javi.. Takodje, ako neko hoce, a mrzi ga da kuca, moze i preko skype-a/messinger-a itd, kako god..
Unapred hvala :)
:wave:

IMCustoms

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.10.2011.
Poruka
1.044
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Zivot si mi spasio :rotf:
Pogledacu malo bolje ove postove za par dana kada se budem upustio u te vode i pitacu ljude koji su pisali tamo ako mi neshto bude zashkripalo (ili tebe ako mozesh da mi pomognesh i imash vremena) :d
Hvala u svakom sluchaju i svaka chast shto si sve ovo nashao :appl:

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
4 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
Asus vs27 27' + Denver 56' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Adata sx8000 480gb+Kingston 480gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
Nzxt Apollo case,slight mod
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc i7 2600, rx580 8gb madvr 4k60fps high conf
U kratkim crtama...
Trim je po defaultu ukljucen u windows 7 tako da tu ne treba nista da diras(nisam siguran da radi kada su u raid modu diskovi,pre nije radio tj. nije moglo)
Za backup-restore koristim paragon partition manager ili acronis(oba probao,rade ok sa ssd diskovima) (mozes ceo disk,mozes celu particiju na image...kako god)
Za tweakove ovaj link kao sto je okacen pomaze i stvarno primetno lepse radi ssd http://www.pcaxe.com/forum/showthread.php?t=5186
Od programa imas http://www.elpamsoft.com/?p=SSD-Tweaker koji moze da dodatno optimizuje win za rad sa ssd diskovima(ima vecinu onih iznad tweakova u sebi,pogotovu pro)
Za partition aligment ssd-a info koristi ovaj program i vidi dali ti je dobro alignovan http://www.heise.de/download/as-ssd-benchmark.html (ako si je napravio u win7 onda nemas frku,ako u xp-u onda moras ponovo da je alignujes u windows 7 okruzenju) to je to :wave:

Poslednja izmena:

IMCustoms

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.10.2011.
Poruka
1.044
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Josh uvek nemam vremena da chachkam to, msm da cu tek u sredu pocheti da se majem oko SSD-a, zbog ispita/kolokvijuma itd.. :(

A koliko sam ja razumeo, ovo je ukratko shta sve treba da odradim:
1. Skinem svoj HDD, stavim SSD u sata III, u biosu namestim taj AHCI i boot drive na SSD i instal windows na SSD
-E sad, nisam bash razumeo koje drivere treba da instaliram, jer onaj link shto je postovan u ovim drugim postovima je skinut, pa bi bilo jako dobro ako neko moze da mi da neki drugi..
2. Kad zavrshim instalaciju windowsa, odmah odradim tutorial sa ovog linka http://www.pcaxe.com/forum/showthread.php?t=5186
3. Ono za TRIM ne treba da chachkam, jer cu da instal win7 ult i on ce sam da ga ukljuchi, a takodje ne moram ni partition aligment.. Jedino ako hocu da se zezam u tom prog-u shto mi je kobatz dao http://www.elpamsoft.com/?p=SSD-Tweaker
I to bi trebalo da bude to..

Ali imam par pitanja :d
1) Kada ja treba da instaliram drivere za ssd, kao i ostale za plochu, grafichke itd?? A kada mogu da pochnem sa instalaciom ostalih programa i igrica??
2) Kada mogu da prikljuchim stari hdd i kako da ih vezem na RAID (poshto to uopshte ne kontam kako se radi i chemu sluzi..) i uopshte da li moram to da radim da bih dobio neke bolje performanse.. I kako posle da pristupim fajlovima na hdd-u?? Da li ce on da mi se ochita samo kao nove particije, ili treba neshto dodatno da chachkam?? I kada budem prebacio/instalirao sve shto mi bude trebalo sa hdd-a, jel mogu samo da formatiram particiju na kojoj mi je tamo windows (poshto mi taj win vishe nece trebati, ali trebaju mi ostale particije koje mi sluze za storage) ili mora neshto komplikovanije da radim??
3) I na kraju, da li ce to da bude kraj mojim mukama ili ima josh neshto shto sam izostavio?? :rotf:

Kada neko ima vremena nek mi napishe, jer ja to sigurno pre srede necu pocheti da radim..

Никола

Shop manager
Učlanjen(a)
05.09.2011.
Poruka
848
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nema na čemu. Ja nemam iskustva sa SSD-ovima ali ima dosta iskusnih ljudi koji ti mogu pomoći, slobodno pitaj šta ti nije jasno. Ima još dobrih tema o SSD-ovima na forumu koje možeš pročitati.
HDD i SSD nema svrhe stavljati u RAID. To je najbolje raditi sa indentičnim diskovima.

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
HDD:
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Drajveri se instalariju za kontroler na ploci,ne trebaju za ssd a instaliras ih kao i ostale drajvere za system...(treba u bios-u da ti bude podesen tj. ukljucen ahci)
Ne mozes da vezes ssd i hdd(stari) u raid i ne bi imalo poentu,mozes samo dva ssd-a ili dva hdd-a ;)
Ukratko..
Ukljucis ahci mode u bios-u,instaliras windows 7,instaliras drajvere za controller.( http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/utils/Intel_Chipset_V9301019_XPVistaWin7.zip ) odradis tweakove i na kraju napravis backup u image koji ce se nalaziti na drugom hdd-u ;)
Jednog dana ako ti se uspori system(ssd-ovi imaju takvih problema) uradis secure erase ssd-a i vratis backup image koji si napravio ;) http://howto.cnet.com/8301-11310_39-20115106-285/how-to-securely-erase-an-ssd-drive/

Poslednja izmena:

IMCustoms

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.10.2011.
Poruka
1.044
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Drugim rechima, napravim back-up, ako mi prsne win da se ne j##em da ga instal ponovo i radim te tweakove, nego samo restore.. :d
A znachi hdd mogu da prikljuchim tek kad instal win i odradim sve te gluposti i back-up, i tek onda mogu da instal sve shto mi treba na ssd i da formatiram tu particiju na kojoj mi je win na hdd-u??

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
HDD:
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Da,kad ti nesto pukne ili se posle nekoliko meseci uspori ssd(system) ti uradis secure erase i vratis image koji si napravio.
Oba hard diska mogu da ti budu vezana u isto vreme(i hdd i ssd).
Usput gledaj da ssd nikada ne napunis do kraja(mora uvek da ti bude oko 20gb slobodno na njemu) ;)

IMCustoms

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.10.2011.
Poruka
1.044
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Tako sam i mislio..
Pa chitao sam da zbog lakshe instalacije win-a i da ne bi dolazilo do problema, bolje je da se hdd unplug dok se sve to ne zavrshi, zato pitam :d
A za ovo sam chitao da se usporava ako se napuni, tako da cu pokushati da pazim na to :D

Hvala puno obojici, javljam se ja ako negde neshto zashkripi, odnosno ako daj Boze sve prodje ok :D

IMCustoms

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.10.2011.
Poruka
1.044
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Kratko pitanje, pre nego shto pochnem sa radom:
Poshto ja imam Asus P8Z68-V PRO/GEN3 i Intel i5-2500K cpu, da li ja mogu da koristim Intel® Smart Response Technology (ako mi je SSD boot drive) i uopshte, da li bi trebao to da radim??

Turok

PCAXE Member
Učlanjen(a)
04.03.2012.
Poruka
265
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
to je kesiranje na ssd manjeg kapaciteta podataka sa hdd-a... a tebi to ne treba, jer ti je ceo boot na ssd. sta ce ti? daje losije rezultate od ssd-a, a bolje od hdd-a.

IMCustoms

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.10.2011.
Poruka
1.044
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Hvala... Nisam u potpunosti shvatio tu tehnologiju, pa bolje da pitam :d
A inache.. imate li neki tip shta od svih gluposti shto nudi z68 plocha da koristim za bolji rad compa sa ssd-om.. a i compa uopshte?? :)

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.936
Rezultat reagovanja
2.488
Moja konfiguracija
Ništa, samo normalno instaliraj Win i odradi te neke tvikove i to je to.

IMCustoms

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.10.2011.
Poruka
1.044
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Uhhh... Ja zaboravi da napishem ovde...
Odradio sam sve, SSD radi super, evo i rezultata:

Samo me josh jedna stvar zanima.. Kako da proverim koji je latest firmware za moj ssd?? Pretrazi ceo Intel site i nikako nisam mogao da se snadjem.. Skinuo sam i neki firmware update tool, ali ne mogu nikako da ga instal, jer je neki .iso file i nikako nece da se instal normalno, nego mi trazi neshto, nemam pojma ni ja shta da mu radim, oko chega ne smem da se chachkam :d
Pa ajde ako neko i to zna kako da proverim koji je zadnji firmware za moj SSD neka kaze, a inache na mom je trenutno 300i (pishe u Intel SSD toolbox-u)..

Vrh