• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Huawei Mate 10 Pro VS Samsung S8

Proday

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.826
Rezultat reagovanja
91
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba A500 1GH
CPU & cooler:
i5 430M
Motherboard:
Intel HM55
RAM:
2x4GB DDR3
VGA & cooler:
G-Force 330M
Display:
Samsung 32"
HDD:
SSD Crucial M4 512gb
Sound:
Integrated
Case:
Belo 16 inca
PSU:
Neko 220V
Optical drives:
Blue ray RW
Mice & keyboard:
Razer DeathAdder i MS4000
Internet:
Telekom Adsl 10/1
OS & Browser:
Windows 8 Ent x64
Other:
HTC Desire S
Pošto je prošlo više od mesec dana kako koristim Mate 10 Pro (moguće ne još dugo) i više ljudi me pitalo za utiske nakon prelaska sa Galaxy S8 (pa i Note 8 koji sam kratko imao) iskoristiću priliku ukratko da napišem impresije odnosno šta mi je to dobro na Huawei telefonu i šta mi se ne sviđe (odnosno pošto poredim isključivo sa samsungom, šta mi je to bolje i šta lošije od pomenutih S8/N8). Trudiću se nekako po važnosti da poređam, mada to je već subjektivno i od osobe do osobe i napominjem da mi je S8 kao i N8 radio na Nougatu, ovde kod M10 pro je Oreo u pitanju.

Negativna strana:
- Launcher tj emui...koliko god je samsung napredovao poslednjih godina, ovi stoje zakucani po pitanju svega. Živela Nova prime, samo to mogu da kažem.
- 3d touch. Ma koliko zvučalo smešno, trebalo mi je par dana da prestanem da bušim palcem po dnu ekrana M10 trudeći se da ga otključam...navika je čudo.
- Wireless punjenje...ko se jednom navuče na isto, nema nazad.
- Always on ima samo osnovne funkcije (notifikacija za poruke i pozive), ništa od 3rd party aplikacija (za sada). Takođe u notifikacionom panelu, nema prečica (toggle) za on/off iste.
- Seckanje u većini slučajeva (znači ne uvek) prilikom skrola kroz neke aplikacije (tipa tapatalk, facebook, instagram). Nemam pojma da li je do telefona ili aplikacija.
- Loudspeaker radi samo donji zvučnik (nema stereo), mada je daleko lakše čuti i razgovarati sa nekim nego i samsung slučajevima.
- Sto se samog zvuka tiče, ogromna je razlika u jačini između gornjeg (slušalica) i donjeg zvučnika i to baš ume da iritira. Posebno što je gornji zvučnik zadužen samo za visoke, donji za srednje i niske tonove (mada je ovo kod svih ovako)
- Nakaradna "gallery" aplikacija. Ne postoji mogućnost prikazivanja direktorijuma u 3x3, 4x4 i sl već samo po redu jedan ispod drugog. Takođe pravi posebno direktorijum za video iako video već postoji u camera direktorijumu.
- Android System notifikacije koje ne može čovek normalno da ugasi (uvek stoji kada se povuče prstom sa vrha). Može da se ubije samo pojedinim aplikacijama sa play stora.
- Bluetooth starije generacije 4 (nije da sam primetio ikakvu razliku u stabilnosti ili da dalje dobacuje onaj na s8), ali me nervira što se ikonica za BT gore pored sata ne menja kada uparim Gearfit2 Pro npr...kao da ništa nije upareno.
- Aplikacija za navijanje sata (budilnik) takođe nedopadljiva. Nemam mogunost da kliknem i odma upišem sate i minute već moram preko točka da skrolujem. Takođe ni Gearfit2pro ni sada Gear S3 ne zvone kada sat zvoni na telefonu.
- Nema 3,5mm izlaz i mogućnost proširenja za memoriju. Obzirom da ide sa 128gb memorija nije problem, ali je problem kada treba da punim telefon, a slušalice mi ubodene u isti.
- Nemoguće upaliti HDR za kameru, to stoji kao poseban mod.

Pozitivna strana:
- Baterija, baterija i još 1000x baterija. Jedini telefon sa kojim po nekad uspem da dočekam kraj dana pre nego ga stavim opet na punjenje.
- Zvuk glasniji i bolji od samsunga u svakom pogledu (redovno slušanje multimedije, razgovor, loudspeaker mod).
- Extra brzo punjenje gore pomenute baterije i što je najbitnije nema da mi posle 3 nedelje korišćenja izvlači 20-40% manje sot nego prvih dana.
- Fingerprint, savršena lokacija, savršena brzina otključavanja. Nikada mi se nije desilo za više od mesec dana da nije iz prve otključao telefon.
- Opcija da se prevlačenjem preko back-home-recents smanji ekran i telefon koristi jednom rukom. Ima i samsung, ali ovo mi jednostavnije.
- Ekran...ravan, svetao sa sada već normalnim 19:8 odnosem. Nema nikakvih zakrivljenja po ćoškovima, prečaga i sl.
- IC port. Ma koliko smešno bilo, par puta mi je mnogo koristio (palio klime na poslu da se ugrejemo kad je crklo grejanje).
- Memorija 6gb/128gb po meni danas minimum koji treba svaki telefon interno da ima.
- Kamera overall bolja u odnosi na S8 (zbog više modova i mogućnosti), sa Notom je tu negde. Slike po danu i sa blicem mi Mate bolje izvlači, lowlight samsung neprikosnoven.

Napomena:
nikada i ni u jednom slučaju nisam proveravao kako i koliko mi telefon drži aplikacija u pozadini, kako i koliko kešira (apsolutno smatram nebitnim sve dok otvara sve i odma) kao i kakav je kvalitet izlaza za audio.
Takođe sam svestan da se par nedostataka može bez problema rešiti 3rd party aplikacijama, ali trudim se da instaliram što manje aplikacija i da koristim telefon što više out of box.
 
Vrh