• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Graficka brljavi

Roki

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.01.2016.
Poruka
9
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Pre 7 godina sam uzeo Sapphire 7870 HD i od starta sam imao jedan problem. Komp se prilikom igranja restartovao. Desavalo se jako retko i nisam mnogo mario. 2x mesecno nema pravila kad, ali je uvek bilo za vreme igranja. Nakon nekoliko godina problem je postajao sve cesci.
Problem je izgledao ovako dok sam u igri:
monitor se samo ugasi pise no signal, dok zvuk na slusalicama pocne da trza nekih 3 sek i onda prestane. Ventilatori vrte na max samo dok je u tom stanju. Komp se zapravo ne restartuje vec ostane tako.
Nakon mog restarta sve radi nomralno dok se jednom ponovo ne desi isto.

Problem se ponavljao bez ikakvog pravila. Nekada u jednom danu po dva puta, celu nedelju nijednom, par puta nedeljno... varijante su razne.
Nisam znao sta je problem. Tako jednog dana isto zakucao i vise nije mogao da se startuje windows. Prikazuje sliku do biosa posle toga nista, samo crno. Izvadio sam graficku i stavio neki stariju samo da bih testirao i komp se upalio. Zagrejao sam rernu 200c 9 min ugurao graficku i cekao magiju da se desi. Desila se...
Ponovo je proradila ali sa istim problemom. Posle nekog vremena pocela da izbacuje boje po monitoru i naravno da sam je vratio u rernu i ponovo je proradila. Proslo je vremena do sledeceg kvara, ali se ovaj put nije zakucala u igri vec tokom gledanja yt. Posto je rerna bila zauzeta dovatio sam se fena i sa njim grejao samo cip neko vreme bez pravila. Vratio sam je i proratila je.
Nisam mogao da se oprostim od nje. Cekao sam nove generacije da izadju nisam hteo da menjam komp.
Pokusao sam da odkrijem sta je problem, ali je to malo teze, jer kad zaglavi ja nemam druge opcije sem restarta. Instalirao sam HWiNFO64 i stalno mi je bio upaljen da bih pratio temperature. Nijedna komponenta se nije grejala pa cak ni graficka.
Sad dolazim do zanimljivog saznanja slucajnim okolnostima. Komp se nije zakucao do kraja, vec zakocio sliku zatrzao zvuk na par sek i posle toga radio "normalno". Bacio sam pogled na temperature i video da je grafa skocila na preko 180c. Trenutne temperature su bile odlicne ali max kod grafe neprocenjiv. Koji je razlog ovakvog citanja temperature ne znam.

Moj zakljucak je da postoji neki bag na kartici gde na tren pokaze ogromnu temperaturu pa je bios iskljuci da ne bi doslo zapaljivanja. Iz tog razloga slika pocrni a ventilatori ma max okrecu.

Bios je nadogradjen do poslednje verzije, windows sam reinstalirao par puta za toliko godina, drajveri su uvek noviji skidanti sa vlastitih sajtova....
Za 7 godina se svasta menjalo ali problem ostaje. Zato sam siguran da je hardver problem. Graficka i dalje radi, jos uvek je koristim, igram svasta, kad zabode samo restart i ajmo ponovo. Da napomenem da sam napajanje menjao sa LC Power na Chieftec 750w.

Problem je barem meni zanimljiv i mislio sam da ga podelim. Novi komp sam uzeo, ali ga jos uvek ne korsitim, jer cekam ram da mi stigne sa carine, a izgleda da ce potrajati jer 2 nedelje je vec proslo.
Eto, ako neko ima nekih ideja kako da resim problem neka napise isprobacu sve. Pokusao sam da nadjem resenje koje jednostavno ne postoji na celom internetu. Ni slican problem nisam nasao da je neko spomenuo.
Razmisljao sam da nadjem kako izgledaju diode za temp na grafici i odlemim ih. To mi je davno palo na pamet, ali nisam hteo da je skroz pokvarim. Posto uskoro prelazim na novi komp hteo sam da ovu grafu namestim. Verujem da nikad necu, ali cu da probam. Ko sve procita svaka cast :respect:

Poslednja izmena:

PCburazer

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
12.10.2016.
Poruka
1.261
Rezultat reagovanja
460
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen Pro R7 2700
Motherboard:
Asus TUF GAMING B450M-PLUS II
RAM:
16 GB Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
XFX RX580 8gb
Display:
Dell u2412m
HDD:
SSD Kingston 240gb x2 , WD Green 1TB, WD Purple 2TB
Sound:
Technics SH-EH600
Case:
Zeus Y03B
PSU:
Be quiet 530w 80PLUS BRONZE
OS & Browser:
Win10, Opera
Proćitao sam sve i stvarno ste legende i ti i ta HD7870. :rule::rule:

Ipak mislim da ne postoji živ čovek koji će ti dati tačnu dijagnozu i poželeo bih ti da u zdravlju koristiš novu makinu

Roki

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.01.2016.
Poruka
9
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Hvala
Vise sam napisao iskustva sa grafickom nego sto sam se nadao da ce mi neko dati resenje problema.

Vrh