• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Gainward 9500GT - pitanja

AHot

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.03.2010.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav forumasima!
Posedujem graficku karticu Gainward GF9500GT sa 512MB DDR2 memorije i pasivnim hladjenjem. Nigde nisam uspeo da pronadjem koja je maksimalna temperatura te graficke kartice. Molim onoga koji zna da mi odgovori. Drugo, u uputstvu za tu karticu pise da je moguce SLI povezivanje dve takve kartice, ali na kartici ne postoji SLI prikljucak. Da li je moguce SLI povezivanje tih kartica, a ako je moguce kako se ono vrsi?

Unapred hvala na odgovorima
Andrija Hot

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.952
Rezultat reagovanja
150
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Pre svega, dobrodosao :)
Sad sam malo provrteo biose 9500GT grafickih i dosao sam do podataka da im je Critical Temperature 125C. Znaci, na 125C ce se ugasiti..
Svakako do ove temperature ne bi smelo ici i neki je standard za pasivne graficke da imaju oko 60-ak stepeni u rezimu kad se ne radi nista graficki zahtevno, tj.kad se nista ni ne radi na racunaru dok idu i po 90-ak stepeni dok se igraju igre ili radi nesto graficki zahtevno.. Ako je tvoja karta dosta vruca, trebalo bi improvizovati neki ventilator da gura vazduh preko rebara kartice i odvodi toplotu..
Takodje, ako je ona vruca, grejace i ostatak sistema :P

Sto se tice SLI konektora, ako ga nemas na karti onda nemas ni tu mogucnost. Na sajtu Gainwarda imaju 2 razlicite 9500GT 512MB DDR2 ali su im slike iste i nijedna sa SLI konektorom, ali pretragom nalazim da ima i nekih Gainwarda 9500GT sa SLI konektorom..
Svakako, 9500GT nema neke koristi od SLI konektora. Potrebna je skuplja ploca koja podrzava SLI a po ovom testu 9500GT SLI je slabiji od jedne 9600GT ;)

:wave:
:sekira:

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Samo da dodam da vrlo verovatno verzije 9500GT koje podrzavaju SLi su one koje koriste GDDR3 memoriju za razliku od tvoje koja koristi DDR2 :wave:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.952
Rezultat reagovanja
150
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6

Ovaj prvi SLI setup ima frekvenciju memorije na 800MHz, verovatno je onda DDR2 u pitanju, dok drugi ima na 1000 sto je verovatno DDR3..
Ali, realno gledano, ni za varijanta sa DDR2 ni sa DDR3 memorijom nema smisla praviti SLI :P

AHot

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.03.2010.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Zahvaljujem na informacijama, a narocito na savetima. Temperatura me je interesovala zato sto se krece od 43C kada nije posebno angazovana do 59C posle 3D video Benchmarka sa 100% angazovanosti video karte. Ovim temperaturama verovatno doprinose i cooler-i (jedan od 120x120 i jedan 80 x 80). Na uputstvu za karticu (bas tu koju posedujem i sa fotografijom i kartice i kutije kao sto je moja) izricito je predvidjena mogucnost SLI povezivanja. Svestan sam da je kartica dosta slaba i nije za zahtevne aplikacije ni igre (niti mi za to treba) a i maticna ploca podrzava SLI ali na x8 a ne x16, tako da se ni sa skupljim i boljim karticama , po mom misljenju, ne bi puno dobilo na performansama u SLI modu. Probao sam da overklokujem karticu i na GPU 600, a memoriji 500 temperatura je 75c sa punim opterecenjem kartice u trajanju od 30 minuta, a performanse su povecane za 23%. Ni to nije posebno inpresivno.
Jos jednom hvala na odgovorima.
Andrija Hot

AHot

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.03.2010.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav
Od Gainwarda sam nma pitanje o SLI modu za karticu GF9500GT dobio sledeci odgovor:

Hello,
the 9500GT works through the PCI Express port in SLI, a bridge is not necessary.

But the 9500GT is a passive cooled office card and we don’t recommend this card for gaming especially in SLI.

Mit freundlichen Grüssen,

Best Regards,
Ronny Seydel
Service Department – Technical Support

Iz ovakvog odgovora zakljucujem da se rad u SLI modu postize instalacijom takve opcije, bez SLI mosta na kartici. Ali fabrika ne preporucuje upotrebu te kartice u SLI modu, verovatno zbog zagrevanja.

Andrija Hot

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Ne oni t ine preporuchuju generalno da je koristish za igranje poshto je pasivno hladjena kartica ;)

Iskreno nisam znao da moze da se ostvari SLi bez SLi mostica ali ako ovi iz Gainward-a kazu da moze onda verlo verovatno moze. Inache 9500GT je prepakovani 8600GT koji su ljudi bash kupovali zarad igranja igrica i sklapanja SLi sistema.

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.846
Moja konfiguracija
mozes da stavis 2 x 120mm fanove da duvaju na pasivne hladnjake :)

AHot

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.03.2010.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav, Nije cudo sto je nepoznato da kartica moze raditi u SLI modu i bez SLI mostica. Na isto pitanje iz servisa kompjuterske opreme sam dobio sledeci odgovor:

Poštovani,

Po specifikacijama maksimalna temperatura za 9500GT čip je oko 100 stepeni Celzijusa, a normalna radna uzmeđu 55 i 65 stepeni.

Pomenuta grafička kartica nema mogućnost povezivanja u SLI.

Verovatno je moguće ugraditi aktivni hladnjak na tu karticu, ali Vam to ne mogu sa sigurnošću tvrditi, jer nismo radili tako nešto.

Srdačan pozdrav,

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.952
Rezultat reagovanja
150
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Njen bios je gasi na 125C, znaci moze otici preko 100C a odakle njima info o bas 100C, to bih voleo da znam :d

Sad kad oni napisase da SLI moze da radi bez mostica, pretrazih malo net i evo sta kazu na wikipediji
It is possible to run SLI without using the bridge connector on a pair of low-end to mid-range graphics cards (e.g. 7100GS or 6600GT) with Nvidia's Forceware drivers 80.XX or later. Since these graphics cards do not use as much bandwidth, data can be relayed through just the chipsets on the motherboard. However, if no SLI bridge is used on two high-end graphics cards, the performance suffers severely as the chipset does not have enough bandwidth.
Znaci, moguce je..

AHot

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.03.2010.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav
Ne znam odakle servisu podatak o maksimalnoj temperaturi od 100C. O tome nisam pitao Gainward. Interesovalo me je da li je moguce da neistinu napisu u opisu i uputstvu za karticu. Sada vidim da je podatak tacan. Nemam nameru da istalisem drajver za SLI mod jer mi nije potrebno. Kompjuter koristim za obradu teksta zbog profesije a za to i nije potrebna neka jaka grafika. Inace sto se tice ugradnje aktivnog hladjenja na grafiku u servisu firme gde sam grafiku nabavio su mi rekli da je na svaku pasivno hladjenu karticu moguce ugraditi aktivno hladjenje. Cak su se ponudili da mi to i ucine.

Hvala na savetima i pomoci
Andrija Hot

Poslednja izmena:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.952
Rezultat reagovanja
150
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Inace sto se tice ugradnje aktivnog hladjenja na grafiku u servisu firme gde sam grafiku nabavio su mi rekli da je na svaku pasivno hladjenu karticu moguce ugraditi aktivno hladjenje. Cak su se ponudili da mi to i ucine.
Onda uzimanje pasivne grafike gubi svoj smisao, ne?
Ne znam odakle servisu podatak o maksimalnoj temperaturi od 100C
To bi i mi voleli da znamo :d
Interesovalo me je da li je moguce da neistinu napisu u opisu i uputstvu za karticu. Sada vidim da je podatak tacan.
Ne bi bilo ptrvi puta da proizvodjac necega da neistinite podatke o proizvodu. Primer za to su recimo proizvodjaci napajanja ;)
Nemam nameru da istalisem drajver za SLI mod jer mi nije potrebno.
Da bi SLI mod funkcionisao, potrebne su dve karte. Da li ti imas dve 9500GT na ploci? Koliko ja znam nije potrebno instalirati drajver za SLI mode, to dolazi instalacijom obicnih drajvera.

AHot

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.03.2010.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav,
Kada sam napisao da nemam nameru da instalisem drajvere za SLI mislio sam, naravno da nemam nameru da prvo ugradim jos jednu karticu. Inace u instalaciji drajvera za karticu postoji opcija SLI mode koja se prilikom instalacije drajvera oznaci, normalno ako su dve kartice instalisane. Inace karticom sam zadovoljan. Na Video Card Stability Testu rezultat Benchmarka je 152, a sa rezultatima preko 100 moze da se igra DOOM igra, koja je, koliko ja znam, video vrlo zahtevna. Na istom testu za stabilnost kartice, posle 40 minuta intenzivnog rada kartice temperatura je 67C, sto je granicama temperature za normalni rad kartice. Znaci, ne greje se. Na kucistu imam ugradjen ventilator 120x120 mm koji u kuciste ubacuje hladan vazduh, a pozadi jedan 80x80 koji izbacuje zagrejan vazduh. Inace kuciste mi je puno "rupica" sa obe strane tako da je ventilacija i hladjenje prilicno dobro i temperatura elemenata (procesora, matice i hard diska) ne prelazi 33C, sto je prilicno dobro. Zbog interneta, kompjuter mi je ukljucen dnevno u proseku 20 sati. Konfiguracija je sledeca: maticna ploca Biostar TF570 SLI A2+, procesor Athlon 62 X2 5600+ (dual core) sa frekfencijom 2,923 GHz, memorija DDR2 800 3 Gb, Hard disk WD 160 GB SATAII. Nije nesto narocito, ali za moje potrebe vrlo zadovoljavajuce. Nisam ni sumnjao da proizvodjac moze da da netacne podatke uz obrazlozenje da se uputstvo odnosi na seriju (npr. karticu serije 9) a da su odstupanja moguca u zavisnosti od verzije. Zbog toga sam proizvodjacu postavio pitanje za konkretnu karticu jer sam mislio da ce dati ispravan odgovor.
Hvala na obavestenjima
Andrija

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.952
Rezultat reagovanja
150
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Andrija, slobodno popuni svoju konfiguraciju u profil..

Te temperature sto imas su odlicne, pogotovu za graficku :)

Ako budes raspolozen za mali overklok ostatka sistema, samo napred ;) a ako bude nekih problema, javljaj, koliko mozemo, pomoci cemo :sekira:

AHot

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.03.2010.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Andrija, slobodno popuni svoju konfiguraciju u profil..

Te temperature sto imas su odlicne, pogotovu za graficku :)

Ako budes raspolozen za mali overklok ostatka sistema, samo napred ;) a ako bude nekih problema, javljaj, koliko mozemo, pomoci cemo :sekira:

Pozdrav
Hvala na savetima.
Nemam nameru da ista overklokujem. Za maticnu plocu posedujem program za overklok procesora gde su predvidjene opcije za izbor automatskog i rucnog ovekloka. Automatski bira maksimalni, za procesor bezbedni, overklok, tako da njegovom primenom nema ni pregrevanja ni "zapucavanja" procesora. Sasvim normalno radi. Ali maksimalni bezbedni overklok je podizanje frekfencije procesora na 3,20 GHz, sto ne utice na neko veliko poboljsanje karakteristika procesora. Za grafiku sam rekao: relativno slabi rezultati ali povecanje temperature. Uostalom meni brzi racunar i ne treba. Ipak hvala na savetima i ponudjenoj pomoci. Ako mi zatreba jaci racunar zamenicu komponente, sto je, po meni bolje i bezbednije od overkloka. Inace na 3DMark06 testu rezultat je bio 5.428 3DMarks; CPU Score: 2185, sto je, s obzirom na zahtevanost benchmarka 3DMark06 dobar rezultat i za bolje konfiguracije.

Andrija

Poslednja izmena:

AHot

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.03.2010.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav!
Overklokovao sam graficku karticu GPU sa 550 na 620, memoriju sa 400 na 550; performanse su porasle za 40% a temperatura pod punim opterecenjem u trajanju od 30 minuta iznosi 68C. Ovo je za mene vise nego dovoljno. Procesor je za mene dosta brz tako da mi overklok procesora ne treba.

Vrh