drfedja
CPU Guru
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 3.084
- Rezultat reagovanja
- 14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Kao što je poznato većini nas koji smo u IT struci, produktivnost se rapidno povećava dodavanjem još po kojeg ekrana/monitora na radni sto. S obzirom da radim kao developer već neko vreme posedujem na stolu dva 23 inča monitora, jedan ViewSonic LCD i jedan Samsung 23.5" LED. ViewSonic poseduje DVI i D-sub port, Samsung poseduje DVI i HDMI. Da bi povećao svoju produktivnost nabavio sam još jedan 25" UVD LG sa IPS panelom i rezolucijom 2560x1080, koji je sada centralni ekran, dok su ova dva sa rezolucijama 1920x1080, što u ukupnom zbiru daje 6400x1080, taman za jedan lep Eyefinity sa solidnim FOV-om u igrama.
Međutim, kada sam povezao sva tri monitora na Sapphire R9 280X Vapor-X, desilo se da su mogla istovremeno da rade samo dva monitora.... dakle, neprijatno iznenađenje. Jedino rešenje mi je bilo da "vozim" treći monitor preko integrisane grafike.
Kod kojekakvih preduzeća koje se bave distribucijom i uvozom adaptera za HDMI, DVI i Display Port nisam uspeo da nađem odgovarajući adapter koji bi mi omogućio korišćenje trećeg monitora. Kako R9 280X poseduje dva DVI porta, jedan HDMI 1.4 i jedan Display Port, jedino rešenje mi je bilo da nađem Display Port na HDMI ili DVI ili monitor sa Display Portom.
Međutim, ne može bilo kakav adapter, dakle, pasivni, koji služi da se signal sa DP konvertuje na DVI ili HDMI ne šljaka u ovom slučaju, jer AMD karta poseduje ukupno dva klok generatora za generisanje video signala, a ne tri.
Dakle, u teoriji je to zamišljeno lepo... povežete tri monitora i to šljaka, ali u praksi...e pa... "malo sutra".
Da bi premostili deljenje klok generatora neophodno je da imate aktivni display port adapter. Problem je što aktivni adapter je teško naći u slobodnoj prodaji, ali zahvaljujući Nedeljku Kovačeviću iz lokalne AMD kancelarije i ličnom poznanstvu sa njim sam uspeo da nabavim jedan takav adapter za svoj monitor. Za detaljnije informacije o nabavci ovih adaptera morali bi AMD kancelariju da kontaktirate.
Kompanija Accell je proizvela jedan ovakav adapter koji radi kao aktivan DP-DVI port adapter:
U hermetički zapakovanoj kutiji nalazio se dotični adapter:
online photo sharing
Adapter je sertifikovan od strane AMD-a za rad sa Eyefinity-jem, što se da pročitati na kutiji.
Naravno... makaze su morale da rade:
Jedna strana je DVI-D
a druga je Display Port:
Konektori su povezani prilično fleksibilnim kablićem:
Na tržištu kod nas mogu da se nađu ovakvi i slični pasivni DP adapteri kineske proizvodnje:
Ovi adapteri umeju da koštaju od 500 do 2000 dinara, a ne rade ono što bi trebalo da rade.
Međutim, kada sam povezao sva tri monitora na Sapphire R9 280X Vapor-X, desilo se da su mogla istovremeno da rade samo dva monitora.... dakle, neprijatno iznenađenje. Jedino rešenje mi je bilo da "vozim" treći monitor preko integrisane grafike.
Kod kojekakvih preduzeća koje se bave distribucijom i uvozom adaptera za HDMI, DVI i Display Port nisam uspeo da nađem odgovarajući adapter koji bi mi omogućio korišćenje trećeg monitora. Kako R9 280X poseduje dva DVI porta, jedan HDMI 1.4 i jedan Display Port, jedino rešenje mi je bilo da nađem Display Port na HDMI ili DVI ili monitor sa Display Portom.
Međutim, ne može bilo kakav adapter, dakle, pasivni, koji služi da se signal sa DP konvertuje na DVI ili HDMI ne šljaka u ovom slučaju, jer AMD karta poseduje ukupno dva klok generatora za generisanje video signala, a ne tri.
Dakle, u teoriji je to zamišljeno lepo... povežete tri monitora i to šljaka, ali u praksi...e pa... "malo sutra".
Da bi premostili deljenje klok generatora neophodno je da imate aktivni display port adapter. Problem je što aktivni adapter je teško naći u slobodnoj prodaji, ali zahvaljujući Nedeljku Kovačeviću iz lokalne AMD kancelarije i ličnom poznanstvu sa njim sam uspeo da nabavim jedan takav adapter za svoj monitor. Za detaljnije informacije o nabavci ovih adaptera morali bi AMD kancelariju da kontaktirate.
Kompanija Accell je proizvela jedan ovakav adapter koji radi kao aktivan DP-DVI port adapter:
U hermetički zapakovanoj kutiji nalazio se dotični adapter:
online photo sharing
Adapter je sertifikovan od strane AMD-a za rad sa Eyefinity-jem, što se da pročitati na kutiji.
Naravno... makaze su morale da rade:
Jedna strana je DVI-D
a druga je Display Port:
Konektori su povezani prilično fleksibilnim kablićem:
Na tržištu kod nas mogu da se nađu ovakvi i slični pasivni DP adapteri kineske proizvodnje:
Ovi adapteri umeju da koštaju od 500 do 2000 dinara, a ne rade ono što bi trebalo da rade.