• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

DDR2 - fizički različiti moduli?

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Kad sam nešto raspremao kući, nađoh jedan DDR2 1GB modul (sl.1). Pošto imam jedan "Net" komp sa 512MB DDR2 (liči na ovaj na sl.2 - po pitanju "zareza" sa strane), rešio sam da ga ojačam dodatnim RAM-om (taj komp ima integrisanu grafiku, koja za sebe uzima 64MB).

E, sad tu nastaje problem (ili bar meni tako izgleda). Postojeći RAM modul sa strane ima onaj jedan "zarez" za kačenje, dok ovaj od 1GB ima dva zareza! Oba bi trebalo da su DDR2 - "novi" RAM je Kingston kvr667d2n5 1GB PC2-5300; stari RAM se vidi na sl. 3.

Kad se novi RAM ubaci, bude oko 1mm viši od ovog postojećeg, a nije moguće one "zakačaljke" ugurati ni u jedan "zarez" na modulu - da bi moglo to da se uradi, trebalo bi da postoji 1 zarez, na sredini (kao što je kod postojećeg modula).

Ima li neko ideju o čemu se radi? Oba modula bi trebalo da su DDR2, ali se fizički bitno razlikuju.

Slika 1: Slika 2: Slika 3:

Poslednja izmena:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Sta ja vidim tu?
slika 1 kaze DIMM DDR2
slika 2 kaze SODIMM DDR2

:eek:

M

Misko78

Guest
Zeznuo si se sa slikama, ali shvatam šta hoćeš da pitaš. Nema nikakve veze što je jedan niži kad i taj niži ima obe rupe za kačenje. Kopča ide na rupu br. 2 Vidi sliku.

EDIT: Novi RAM ti je low profile, da li je i stari low profile? Kažeš da ima jednan zarez prosto mi je neverovatno da je tako pošto po specifikaciji DDR2 ram ima dva zareza, za viši i nižu kopču.

EDIT2: Stisni ti to lepo da kliknu te kopče, gledam sada slike ploče i to je najstandardniji mogući slot za memoriju koji se kači na drugi zarez.

Poslednja izmena od urednika:

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hm... Proveriću kući, tamo mi je taj modul. Sad sam i ja totalno zbunjen :D

Čini mi se da je taj "novi" modul sličniji onom modulu na mojoj slici 1 - ima dva zareza, ali su oba sa strane (kao na toj slici), a ne jedan na sredini, a drugi u gornjem uglu (kao u linkovanom PDFu i kao na slici miska78).

Inače, kad ubacim novi RAM, on je VIŠI od starog modula (ne obrnuto).

U svakom slučaju, proveriću ovih dana kad budem imao više vremena (taj komp mi je ovde na poslu, pa ću ga čačkati kad bude moguće ;) )

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AthlonII X4 620 @1.225v, Hyper 412 Slim
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
2x2GB Patriot Viper + 2x2GB GEIL Black Dragon CL5-5-5-15 @800 @1.8v
VGA & cooler:
Gigabyte GF9500GT 1GB (750/1850/500), CoolViva Z1
Display:
LG L204WS
HDD:
Patriot Pyro 60 GB, WD5001AALS
Sound:
Creative Audigy 1, Altec Lansing ATP3, Beyerdynamic DTX-710
Case:
Lian Li PC-S80 Black, 2xScythe SlipSream, 1x Turbine Master 800RPM
PSU:
OCZ StealthXStream 500W (Scythe S-Flex ventilator)
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Microsoft sidewinder X5, Roccat Taito, Logitech K120
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
To sa visinom uopste nije bitno. Ako si siguran da su ti obe memorije DDR2, verovatno jedini razlog sto zabice ne uskacu na svoje mesto je taj da memoriju nisi ugurao do kraja.

Pojedini moduli imaju nesto deblje stampane ploce (kao moji Patrioti npr), te zahtevaju veliku kolicinu sile ne bi li se ugurali u slot kako treba.

Memorije sa prve dve slike nisu kompatibilne (prva je za desktop racunare, a druga je za laptopove). Sta si to kacio? :d

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Poruka za mene:

Izvinjavam se, ali sam se ovde nalupetao žestoko :D Da skratim svoje blamiranje:
- ubacio sam taj novi RAM i sve funkcioniše dobro
- RAM na slici 2 iz prvog posta definitivno nije kao onaj u tom kompu :)
- i postojeći i novi RAM izgledaju kao na slici 1, s tim što je novi viši za oko 1mm, ali su oni zarezi na odgovarajućem mestu.

Dakle... ufff, sorry! :D

Vrh