Flyer
PCAXE Apprentice
- Učlanjen(a)
- 21.05.2010.
- Poruka
- 71
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 920 @4GHz & Prolimatech Megashadow
Motherboard:
Gigabyte GA-X58A-UD3R
RAM:
6GB Muskin 1600Mhz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX460 OC
Display:
Dell U2311H
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB + Spinpoint F3 1TB
Sound:
Integrisan
Case:
CM 690 II BASIC
PSU:
Corsair TX750W
OS & Browser:
Win 10
Pozdrav svima.
Pisem vam u nadi da cete mi pomoci da resim ovaj cudan problem.
Elem, masina je iz potpisa sem sto zadnjih nekoliko meseci koristim samo jednu GTX 460.
Masina je vec godinu dana overklokovana bila na 4GHz.
Podesavanja su, ako je to uopste bitno sledeca bila:
Base Clock: 200
CPU multiplier : 20
Uncore clock ratio: x18 ->3.6Ghz
QPI Clock Ratio : x36 - 7.2 GHz
RAM multiplier : 8
LLC: standard
vcore: 1.325v
qpi/vtt: 1.375
dram: 1.64v
IOH core: 1.18
Ovo je davalo stabilan overklok (5+ sati LinX kada sam radio pre godinu dana).
Temperature su bile relativno ok. Prvenstveno jer je ambient temperature veliki jer nemam klimu kuci a i dosta prasine se nakupi brzo, a ja cistim ne toliko redovno
Temperature su se kretale od nekih 40-55 u idle do max 80-83 u igrama i to ovih zadnjih mesec dana kada su velike vrucina a ambient sigurno 28-30. Inace su na prolece bile do jedno 70-78. uglavno malo vise nego sto bi trebalo ali nisu ensto sumanuto velike.
Problem nastaje jutros. Ukljucio sam kompjuter i otisao na minut dva da donesem sok gde me je docekala poruka da je doslo do problema nastalih zbog overkloka i da su ucitane default vrednosti 2.6GHz, 1066 za ram itd. Ova poruka je bila na POST screenu. Potvrdio sam podesavanja i usao u windows bez ikakvih problema. Vratio sam se u BIOS i vratio podesavanja na ona kakva su bila i dodao malo na gore date voltaze ali kompjuter pokusava da butuje nekoliko puta kada se vraca na default vrednosti i daje poruku od gore.
Probao sam 4 GHz, probao sam 3,6, probao sam 3Ghz. Znaci nijedan overklok nece da dodje ni do POSTa sto je smesno. Povecavanje mnozioca na 21 i klok od 2.8 raadi ali cim pocnem izgleda da diram baseclock on neda dalje.
Prva ideja je bila da fleshujem bios na FH (trenutno FF) ali nisam uspeo ni preko Q-Flesh utilitija pri startupu kada prijavljuje 'File size incorrect'. Gigabyte forum support kaze da se koristi @Bios Windows utility i da je to trenutno poznat problem sa novim BIOSom koji je umesto standardnih ~1-1.5mb sada 2mb.
Probao sam i @BIOS utility i dobio poruku: Cannot load ROM image from BIN file. Maybe BIN file size not match dok i online bios update ne fukncionise.
Nemam nikakvih drugih ideja pa bih vas molio za pomoc.
Temperature dok ovo pisem su 44-44-47-45 po jezgrima.
Da napomenem da je pri pokusaju OC, HT off, TurboBoost off, EIST off itd. itd.
Nadam se da mi mozete pomoci
Hvala unapred.
Pisem vam u nadi da cete mi pomoci da resim ovaj cudan problem.
Elem, masina je iz potpisa sem sto zadnjih nekoliko meseci koristim samo jednu GTX 460.
Masina je vec godinu dana overklokovana bila na 4GHz.
Podesavanja su, ako je to uopste bitno sledeca bila:
Base Clock: 200
CPU multiplier : 20
Uncore clock ratio: x18 ->3.6Ghz
QPI Clock Ratio : x36 - 7.2 GHz
RAM multiplier : 8
LLC: standard
vcore: 1.325v
qpi/vtt: 1.375
dram: 1.64v
IOH core: 1.18
Ovo je davalo stabilan overklok (5+ sati LinX kada sam radio pre godinu dana).
Temperature su bile relativno ok. Prvenstveno jer je ambient temperature veliki jer nemam klimu kuci a i dosta prasine se nakupi brzo, a ja cistim ne toliko redovno
Temperature su se kretale od nekih 40-55 u idle do max 80-83 u igrama i to ovih zadnjih mesec dana kada su velike vrucina a ambient sigurno 28-30. Inace su na prolece bile do jedno 70-78. uglavno malo vise nego sto bi trebalo ali nisu ensto sumanuto velike.
Problem nastaje jutros. Ukljucio sam kompjuter i otisao na minut dva da donesem sok gde me je docekala poruka da je doslo do problema nastalih zbog overkloka i da su ucitane default vrednosti 2.6GHz, 1066 za ram itd. Ova poruka je bila na POST screenu. Potvrdio sam podesavanja i usao u windows bez ikakvih problema. Vratio sam se u BIOS i vratio podesavanja na ona kakva su bila i dodao malo na gore date voltaze ali kompjuter pokusava da butuje nekoliko puta kada se vraca na default vrednosti i daje poruku od gore.
Probao sam 4 GHz, probao sam 3,6, probao sam 3Ghz. Znaci nijedan overklok nece da dodje ni do POSTa sto je smesno. Povecavanje mnozioca na 21 i klok od 2.8 raadi ali cim pocnem izgleda da diram baseclock on neda dalje.
Prva ideja je bila da fleshujem bios na FH (trenutno FF) ali nisam uspeo ni preko Q-Flesh utilitija pri startupu kada prijavljuje 'File size incorrect'. Gigabyte forum support kaze da se koristi @Bios Windows utility i da je to trenutno poznat problem sa novim BIOSom koji je umesto standardnih ~1-1.5mb sada 2mb.
Probao sam i @BIOS utility i dobio poruku: Cannot load ROM image from BIN file. Maybe BIN file size not match dok i online bios update ne fukncionise.
Nemam nikakvih drugih ideja pa bih vas molio za pomoc.
Temperature dok ovo pisem su 44-44-47-45 po jezgrima.
Da napomenem da je pri pokusaju OC, HT off, TurboBoost off, EIST off itd. itd.
Nadam se da mi mozete pomoci
Hvala unapred.