• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Čišćenje LCD/Plasma televizora (unutrašnjosti)

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Nešto sam razmišljao danas i komentarisao sa drugarom, šta se dešava kada se nakupi prašina unutar LCD/Plasma televizora.
Primetio sam kod jednog drugara da su se pojavile, pa recimo vertikalne štrafte koje na prvi pogled deluju kao fleke na samom displeju, ali je definitivno reč o prašini koja se nahvatala na LE diodama (pretpostavka).

Nešto sam pronašao na stranim forumima, ali bih voleo ako neko od Vas ima ideju ili zna kako bito trebalo odraditi ili je eventualno radi to/nosio kod nekoga na čišćenje.

Rekao bih da velki broj modela ima potencijalno ovaj problem, otvori moraju postojati, a ekran je ne tako često loše izolovan!

Svaki savet/predlog je dobrodošao. :)

Poslednja izmena od urednika:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
ne verujem da su LED ako je LCD u pitanju. To je matrica pocela da odlazi ako su fleke, ako su strafte onda je mozda i prasina/elektronika koja prekida kontakte na matrici. Pitaj Duleta najbolje, on je kroz ruke proterao krsh nekih LCDTV-a sa raznoraznim anomalijama, neke je i popravio pa vidi sa njim. Ukoliko ekran nije glossy vec mat, znaci da gledas direkt u matricu, nema gde da se nahvata prasina, postoji samo elektronika iza nje i naravno lampe koje su ili po uglovima ili su postavljene kao resetke...ali mislim da se prasina na njima ne bi manifestovala kao fleka napred na matrici vec samo kao slabije osvetljena (gradaciono/gradient) particija.

edit: Zar plazma ima lampe?! Ja kolko znam (moguce je da gresim, nisam nikad bio intrigiran tim grejalicama) plazma "gori" i svetli sama po sebi, nema lampe

Poslednja izmena:

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Mislio je na lampe ;) Nije led osvetljenje u pitanju.

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Iskreno nemam pojma, ovo se manifestuje kao tamnije linije pravilnog oblika (ravna crta) na vise mesta, nije ne znam kako izrazeno, ali se primecuju na tamnijim povrsinama (tamnijoj slci). Prvo sto mi je palo napamet je prasina koja se nakupila po lampama/ledovima, sta god da osvetljava displej...
Ne bih ovo nazvao anomalijom.
Cekamo shvalera da se javi. :bounce:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.705
Rezultat reagovanja
2.346
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
shvaler to klepi sakom iz vise pravaca dok se ne popravi, toliko znam :D Kad se pojavi ponovo - ponoviti postupak :d do duse nisam video jos ni jedan takav "kvar" kakav opisujes, vidjao sam fleke tipa kao da je prljav/musav ekran od pranja prljavom krpom...ostalo su sve kvarovi tipa linija u nekoj boji isl.

Vrh