• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Case modding + alubutil + thermosilent/poliuretanska pjena za zvučnu izolaciju

Zillgian

Newcomer
Učlanjen(a)
12.02.2018.
Poruka
3
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
VGA & cooler:
MSI GTX1070Ti 8GB Gaming
PSU:
EVGA G2 750W
Uh, pošto mi je ovo prvi opširniji post na forumu, gledaću da bude što jasniji i svedeniji, mada ne znam koliko će to biti moguće. Ko zna, možda nekome i pomogne. :)

Naime, nekad, davne 2003-04. sam za malo preko 500 evra kupio polovan *kahkah*šana*kahkah* računar iz Švedske. U pitanju je bio Fujitsu Scaleo 800(S) i sadržao je neku neznamčiju ploču sa Sis 648 čipsetom, P4 2.53MHz, 512GB RAMa, Nvidia Geforce 4600Ti, Sound Blaster Audigy 2 Platinum, 1x80+1x40GB HDD i CD-RW i DVD-R.
Naknadno sam ubacio još 512GB, Pioneer 108 DVD-RW i MSI FX5900 Ultra, koju mi je ljubazno donirao prijatelj, jer je, jelte, sebi kupio 6800Ultra :)

U pitanju računar poput ovoga, s blagom razlikom u boji optičkih uređaja i prednjeg panela zvučne kartice:


Kućište je inače navodno od aluminijuma. Međutim, slobodno mogu da kažem da je teško kao da je pravljeno od gusa. Imao sam šporet na drva/ugalj koji je bio lakši a službeni Peugeoti i Škode imaju vrata od tanjeg lima!

Ono što mene interesuje je sljedeće.

Planiram da napravim neku finu gaming mašinu. Pri tome ne mislim na "Earth Simulator" i slične projekte animaNa, već nešto pristupačnije :)
Pošto već posjedujem kućište solidne izrade (odmah da kažem da mi je dizajn kućišta apsolutno najmanje bitan) pomislih da bih mogao i da ga iskoristim. Planiram da u njega spakujem novu mašinu. Napajanje i grafičku sam već kupio (EVGA G2+ 750W i MSI 1070Ti Gaming 8GB), a trenutno sam u fazi nabavke procesora, memorije i ploče. Sem toga, ozbiljno razmišljam da kupim i neku krštenu zvučnu karticu.

Ono o čemu razmišljam je da na ovom kućištu, koje na nekim mjestima već posjeduje ležišta za montažu ventilatora, postavim što tiši sistem za hlađenje. Ako ostavimo performanse po strani, neupadljivost kućišta (nikakav light show) i tišina konfiguracije su mi prva 2 i jedina prioriteta, što je i razlog zbog čega sam se odlučio za MSI model grafičke, pošto je, među najtišima u klasi, ako ne i najtiši.)

S obzirom na to da vodeno hlađenje za sada nije opcija, ukoliko se raspoloživi broj ležišta za ventilatore pokaže kao nedovoljan (moraću da to još malo prostudiram i da pročačkam po istom, jer je još u podrumu), isjekao bih još nekoliko otvora na strateški pozicioniranim mjestima, koje bih maksimalno obradio i ušuškao (sa zvučnog aspekta). Moraću još malo da istražim na polju tihih i efikasnih kulera za kućište.

Neki srž svega je upotreba zvučno-izolacionih materijala koje sam već koristio na svom tekućem projektu poboljšanja (već ionako dosta dobrih) akustičkih sposobnosti svog trenutnog automobila. Naime, ostalo mi je jedno pakovanje "Ground Zero" alubutila, odnosno lepenke sa slojem gume i aluminijuma. Ko je vičan hidroizolaciji, zna šta je kondor lepenka, što je nešto možda najsličnije što mi pada na pamet. Funkcija alubutila je zvučna (i donekle termička) izolacija, iliti damping. Često ga koriste u automobilima zarad povećanja efikasnosti zvučnih sistema, jer se uz upotrebu istog umanjuju audio gubici koji se javljaju na limu. Neke frekvencije vibracije metala time bivaju umanjene, dok se neke druge frekvencije eliminišu pomoću poliuretanske pjene ili eventualno thermosilent folije koja se lijepi preko alubutila i dodatno prigušuje zvuk.

Princip rada alubutila:

Ono što mene interesuje je da li je neko imao slična iskustva sa datim materijalima u case moddingu? Pošto volim da stvari prilagođavam prema svom ukusu, prije svega na autu ali i na kompu, rad sam da krenem u sječenje i majstorisanje po kućištu pa bih da ovo svije iskasapim i da vidim kakav rezultat bih dio bna kraju. Možda bih mogao i da sve priključim i pustim u rad, pa da izmjerim buku prije i poslije intervencije, čisto da ekipi sa foruma dam neku naznaku šta time mogu da dobiju i/ili izgube. Ako je neko pokušao nešto slično, slušam :)

Akva blok dolazi kasnije, ali za sada nije baš opcija.

Toliko za sada. Svaki savjet je dobrodošao. Hvala svima unaprijed.

Pozdrav

Z
 
Vrh