peja81
Moderator
- Učlanjen(a)
- 08.05.2009.
- Poruka
- 9.823
- Rezultat reagovanja
- 2.314
Moja konfiguracija
- Urednik
Čisto da pomenem da je ovaj USB DAC dostupan kod nas po ceni od 150e.
Evo utisaka o starijoj verziji sa drugog foruma:
Evo utisaka o starijoj verziji sa drugog foruma:
Ova mala spravica je USB DAC (Digitalno Analogni Konverter) koji igra ulogu zvučne karte na PC-u, a pravi ga renomirani američki proizvođač hi-fi kalbova Audioquest. Ideja je spakovati odličan DAC punog Hi-fi kvaliteta u mali i relativno jeftin proizvod. Za početak ću navesti malo tehničkih karakteeistika i mogućnosti.
- U pitanju je stereo uređaj bez podrške za višekanalni zvuk
- ESS Sabre DAC 24bit/96kHz
- Burr Brown pojačalo za slušalice / linijsko pojačalo - 125 mW
- Interna analogna kontrola jačine zvuka u 64 koraka
- 3.5 mm i USB konektori izrađeni od legure bakra i berilijuma zarad dugotrajnosti
Instalacija
Instalacija drajvera i softvera ne postoji. Evo kako je to išlo kod mene: sagao sam se da priključim stik na poleđinu računara, zatim priključio kabal i dok sam se uspravio ispred monitora već me je čekala poruka o novom audio uređaju spremnom za upotrebu. Namestio sam ga kao default audio device i to je to. Podržani sistemi su Mac OS, Win XP, 7 i 8. Koliko sam upućen mislim da Vista nije na listi jer ona poseduje neka ograničenja za ovakav vid funkcionisanja.
Kako to zvuči
Kod mene je spojen na sasvim pristojan hifi setup (pojačalo i zvučnici) i jednom rečju zvuči fenomenalno. Zamenio je Creative Audigy 4 i razlilka između ova dva je ogromna. Zvuk je dobio mnogo novih detalja koji ranije nisu bili čujni, a i ono što jeste bilo sada ima daleko više boje, slojeva, energije. I sve to je međusobno bolje razdvojeno i postavljeno u stereo slici.
Od slušalica nisam imao ništa veće za test ali dvoje pristojnih in-ear su svirale odlično na njemu, i to vrlo glasno već na 15-20% pojačanja, tako da verujem da ima sasvim dovoljno snage i za veće modele.
Izrada i još neki detalji
Stik je izrađen od neke gumirane plastike, vrlo prijatne na dodir, težak je za svoju veličinu i deluje rock-solid bez ikakvog uvijanja i krckanja. Mali znak vilinog konjica svetli u 4 različite boje koje označavaju sample rate trenutno reprodukovane muzike (44.1, 48, 88.2 ili 96 kHz). Iako je interni DAC 24/96, bez problema će pustiti sve do 24/196 pri čemu će uraditi automatski downsample na jednu od podržanih vrednosti, ali tako da bude reč o celobrojnom umnošku da ne bi došlo do degradacije zvuka. Već pominjani konektori od legure bakra i berilijuma su finalno posrebreni nekom fensi metodom koju Audioquest inače koristi na svojim kablovima.
Zaključak
Izvanredna spravica koja za cilj ima odličan zvuk i taj cilj savršeno ispunjava. Voleo bih da mogu da je uporedim sa nekom dostojnom zvučnom kartom poput Xonar STX, ali nemam tu mogućnost. Ovako samo mogu na osnovu nekog iskustva kao ljubitelj dobrog zvuka da kažem da zvuči rame uz rame sa vrlo dobrim hifi cd playerom. Ako nemate potrebe za dodatnim mogućnistima zvučnih karti bezrezervno preporučujem ovaj minijaturni DAC. Jednostavna i brza instalacija bez drajvera su samo šlag na torti.
Opisana verzija je originalni v1.0 iz 2012. koji se prodavao po ceni od 250 €. Međutim, trenutno je aktuelna novija v1.2, dodatno poboljšanog zvuka, po ceni od 150 €, što je jednako kao i svuda u svetu. A ja sam svoj stariji primerak nahvatao polovan za 100 €.