• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Asus TUF RX 6900xt OC crni ekran/pad drajvera

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.914
Rezultat reagovanja
11.709
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Cusu 2 x 16 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti Dual 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250 GB nvme + Western Digital Purple 4 TB sata III hdd + Cusu 512 GB 3500q nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
:offtopic:

kod njega bi otisao ako je najbolji majstor pa moram jer ostali ne mogu da poprave
Ne znam da li si baš ovo hteo da napišeš, ali je odlično rečeno! :first:
:rotf::rotf::rotf:

Dobra praksa je da se dijagnostika, u slučaju da se popravka radi u servisu koji je uradio dijagnostiku, ne naplaćuje. Tada se plaća popravka.

Što se dijagnostike tiče, pozdravljam: svako treba svoje znanje da naplati, jer će nebojša_x ipak odneti uređaj na popravku kod vladarka_y, jer je ovaj 10 dinara jeftiniji. :nuts: A neko utroši sopstveno vreme koristeći sopstveno znanje za utvrđivanje problema. Da me neko pogrešno ne shvati: pišem sve ovo misleći na prave servisere, ne nužno zaposlene u ovlašćenom servisu.

Poslednja izmena:

Fearl3ss

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
3.485
Rezultat reagovanja
870
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
99tb + m2 nvme generation 10
Case:
NZXT RGB LGBT boje, full custom loop water no leak
PSU:
10000w gold 99% +
To sto sam napisao je to sto znači, a praksa svud je da ukoliko popravka nije uspesna nema naplate.. ali dobro, ko hoce, ko nece ne mora.. covek ceni svoje vreme. Ako je stvarno najbolji majstor onda i treba da ga naplati, jer je ocigledno uložio u znanje vise nego ostali.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.914
Rezultat reagovanja
11.709
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250 GB nvme + Western Digital Purple 4 TB sata III hdd + Cusu 512 GB 3500q nvme
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
kod njega bi otisao ako je najbolji majstor pa moram jer ostali ne mogu da poprave.
Ako ostali ne mogu da poprave onda i nisu neki majstori, zar ne? ;)

Ovaj kojeg si pomenuo daje uopšten opis šta sve spada u dijagnostiku. Dijagnostika ne obuhvata obavezno i pokušaj popravke.
praksa svud je da ukoliko popravka nije uspesna nema naplate..
S ovim se slažem i to podržavam i mislim da je fer.

Fearl3ss

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
3.485
Rezultat reagovanja
870
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
Case:
PSU:
10000w gold 99% +
Ako ostali ne mogu da poprave onda i nisu neki majstori, zar ne? ;)

Ovaj kojeg si pomenuo daje uopšten opis šta sve spada u dijagnostiku. Dijagnostika ne obuhvata obavezno i pokušaj popravke.

S ovim se slažem i to podržavam i mislim da je fer.
Imao sam ja drugu komunikaciju sa njim, " pokusaj popravke " je 2000din bez obzira dal uspe.. pa sad kako ga neko hoce racunati, dijagnostika ili ne.. jer moze i da ne ustanovi zasto nesto ne radi, a vreme svakako kosta 2000din.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.914
Rezultat reagovanja
11.709
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Imao sam ja drugu komunikaciju sa njim, " pokusaj popravke " je 2000din bez obzira dal uspe.. pa sad kako ga neko hoce racunati, dijagnostika ili ne.. jer moze i da ne ustanovi zasto nesto ne radi, a vreme svakako kosta 2000din.
Jasno mi je to za pokušaj, ali šta "kad uspe"? Koliko to (još) košta?

Fearl3ss

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
3.485
Rezultat reagovanja
870
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
Case:
PSU:
10000w gold 99% +

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
15.914
Rezultat reagovanja
11.709
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10

Enigma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.706
Rezultat reagovanja
6.714
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7 3770K(4.4ghz),-BeQuiet pure rock slim
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
hyperx fury 12 GB DDR3 1600 mhz cl10
VGA & cooler:
Sapphire Nitro + RX 580 4gb
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
hdd(wd blue 500gb),ssd(adata su650 240gb)
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
HyperX pulsefire fps pro,Cooler master Masterkeys Pro M,Podloga - Zowie G-SR
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Naplaćuje 2000 din iako popravka ne uspe? :eek:
Otišo bi kod njega,samo sutra posle podne.
Smešno,da ne čuju ovi automehaničari,pare će namlate sa čistim rukama.

Fearl3ss

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.08.2015.
Poruka
3.485
Rezultat reagovanja
870
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Samo X3D
Motherboard:
Samo X9999, VRM prejako
RAM:
128gb x 2
VGA & cooler:
Sve aaaaaa
Display:
8k
HDD:
Case:
PSU:
10000w gold 99% +
Automehaničari se tek ugrađuju, pusti njih... Retko koji nesto popravlja, obično menjači delova :rotf:

Elem otišao bi samo tako kod njega, ako niko drugi ne zna popravi, a kartica je ili - kanta ili popravka.. i usput imas računicu u odnosu na kupovinu nove.

Enigma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.706
Rezultat reagovanja
6.714
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Jašta,samo on zna,ako je tako onda nemaš izbor,u šta čisto sumnjam.
Baš vidim sliku "majstore šta je sa karticom?Nem pojma dodješ mi 2000 din :D

Foster979

PCAXE Member
Učlanjen(a)
13.02.2023.
Poruka
272
Rezultat reagovanja
151
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5700X3D - Arctic Cooling Liquid Freezer III 360 aRGB
Motherboard:
MSI MAG B550 Tomahawk
RAM:
32GB Kingston FURY Renegade DDR4 aRGB
VGA & cooler:
ASRock nGridia RTX 5070Tai 32GB Phantom Gaming
Display:
LG 32GN600-B UltraGear QHD 165Hz
HDD:
NVMe Kingston,Adata 1TB - HDD Seagate,Toshiba 4TB
Sound:
Logitech Z906 5.1 Surround
Case:
NZXT H9 Flow + 7x NZXT+ 6x Arctic
PSU:
Corsair RM1000x Shift 1000W
Mice & keyboard:
Redragon Cobra & Aryaman
OS & Browser:
Windows 11

Rob Love

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.03.2019.
Poruka
10
Rezultat reagovanja
19
Moja konfiguracija
Zdravo. Nisam pomenuti kolega koji se bavi servisom grafickih kartica pa ne mogu da govorim u njegovo ime ali bih mogao da dam odgovor zasto JA naplacujem dijagnostiku i kada je naplacujem. Za primer cu uzeti servis graficke kartice. Postavljac teme nemoj da se oseti prozvanim jer mi to nije namera.

Dijagnostika je u mom servisu “odustajanje od popravke koju mogu da odradim”, “testiranje uredjaja”. Cenu za dijagnostiku ODMAH navedem i uzmem. Ako vlasniku uredjaja ne odgovara cena ili uslovi saradnje, mozemo da se rastajemo. Na taj nacin odvajam one koji hoce da im se nesto popravi i spremni su da plate od onih koji znaju vise od mene ali eto ne drze servis.

Cesto imam kontakt i sa takvima: sami odradili dijagnostiku pa je i tada i ne naplacujem. Oni koji znaju da nesto moze da se popravi, ne znaju kako niti imaju alat za to. Posto ja imam alat i znam da ga koristim, ja cu to da uradim a njih nece nista da kosta. Moze i to ako se tako dogovorimo. Zbog toga u svom cenovniku u servisu imam i usluge koje su bas za takve ljude (zamena bga cipa ili socket-a, lemljenje, reparacija ostecenja) - vlasnik je sam odradio dijagnostiku, odradim svoje i naplatim uslugu uz dokaz da je izvrsena i ne dajem NIKAKVU garanciju jer je dijagnostiku radio vlasnik uredjaja. Ja DAJEM garanciju da je moja usluga profesionalno odradjena.

Kod mene, moja dijagnostika treba da bude takva da kad ti ja kazem da je TO problem i kazem ti cenu da se taj problem resi i ti prihvatis da se to odradi, ja trebam da budem 100% siguran da je to resenje jer ako je jos nesto problem, ja to treba da resim o svom trosku bez dodatne komunikacije ka tebi (kako postoji jos neki problem i dodatni troskovi). Ti mozes da ocekujes poziv da je gotovo i da treba da poneses pare. Cena je fiksna nakon dogovora.

Ako ja na kraju popravim uredjaj, cena dijagnostike se oduzima od cene popravke (umanjuje se za toliko). Ako vlasnik odustane jer je dijagnostikom utvrdjeno da je (njemu) skupa popravka, normalno je da cu da zadrzim taj novac. Razlozi su navedeni u daljem tekstu.

Nekad dijagnostikom resite ceo problem i to naravno treba da se plati a nekad je dijagnostika samo deo resenja i siguran sam da je potrebno da se naplati. Internet kolege koje daju svoje vreme, znanje, novac utrosen za alat, hardver i materijal, koje ne duguju dazbine u servisu na besplatnu dijagnostiku… ocekujem da se bave nekim drugim poslom i da im je ovo samo hobi. Ako vlasnici uredjaja zele da daju svoje skupo placenje uredjaje na takva mesta, nemoj da krive sudbinu za ono sto ce im se desiti.

Elem, postavljac teme je lepo krenuo sa svojom dijagnostikom kartice: obrisao stare drajvere, instalirao adekvatne, pokrenuo softvere za opterecivanje graficke kartice i svi oni dali odlicne rezultate. To je radio u svoje slobodno vreme i jer to tako treba: kupio je nesto polovno i hoce da vidi kako je prosao, da testira.

Ja kao serviser bih imao drugaciji pristup: ciscenje od prasine, rasturanje kartice, vizuelni pregled pod mikroskopom kako bih video da li postoji neko fizicko ostecenje. Ako ne postoji nista vidljivo, moram da stavim novu pastu i da sklopim grafiku kako bih nastavio sa daljim testiranjem. Posto je polovna kartica, mozda je neko menjao termal padove. Ako je stavio pogresne, moram da stavim “prave” pre opterecivanja. Ako postoji fizicko ostecenje, moram to da saniram pa da testiram da li je problem nestao.

Troskovi: vreme za pregled kartice, pasta, mozda termal padovi. Eventualno alat potreban za reparaciju ploce i/ili cipova (mikroskop, mikro dremel, zastitna maska, iskustvo - ploca je od min 6 slojeva), visestruko testiranje kartice (softver, mats/mods, igre - opis u daljem tekstu).

Ako je dotle ok, nastavljam. Ako nije ok, onda dodatni posao: ako je stavljen tecni metal za hladjenje, da li je otisao ispod gpu ili ram? To se cesto ne vidi. Ako sumnjam da jeste, moram da skinem gpu i/ili ramove kako bih ih prekuglao i vratio na plocu. Ko ce da plati servisersko vreme, znanje, materijal, rad sa bga stanicom, utrosenu struju? Ako je nakon visestrukog testiranja utvrdjeno da je to resenje problema ali vlasnik ne zeli da plati cenu rada sa bga cipovima, ko ce meni da plati troskove do sada?

Troskovi: serviserski radni sati, iskustvo, materijal (kuglice, fluks, bga stanica), visestruko testiranje kartice.

“Rad sa bga stanicom” naplacujem? Ako mislite da ne treba da platite necije znanje onda pretpostavljam da vam ne bi bio problem da vasu graficku unisti i da ti je vrati kao “no fix, no fee”. Postoji video na yt od kolege koji radi zamenu bga cipa dok je rtc baterija na ploci. (Ako ne znate zasto se to ne radi onda mozda ne bi trebalo ni se da komentarise ni zasto neko naplacuje dijagnostiku). Toliko o tome sta ko i kako radi.

E sad zamislite da vi imate svoj serviserski posao, imate svoje troskove oko posla, da ste dobri u tome sto radite i da ste zauzeti, da ima posla. Ti isto treba da uradis sve ovo gore navedeno, da testiras karticu opterecujuci je sa 2-3 aplikacije, da imas poseban testbench za bas tu karticu (nekad neke maticne ploce ne rade dobro sa nekim od proizvodjaca kartica pa onda treba da imas DVA bench-a spremna za dijagnostiku).

Serviser ne gubi vreme dok se grafika testira nego moze nesto drugo da radi? Sta ako je grafika pokvasena ili je tecni metal otisao dalje od gpu i ram memorije pa je ostalo neprimeceno? Sta ako grafiku u takvom stanju stavis u testbench i nakon par minuta testa pocinje da izlazi beli dim iz testbench-a? Znaci servise mora da bude uz taj racunar dok se izvrsava test.

Nastavak: utvrdili smo da graficka radi na softveru za testiranje, opterecivanje. Ali, kao sto su i ucesnici diskusije rekli, potrebno je da se ta grafika proba i u igricama i to je tacno. Zamisli ti sad da radis u servisu, da treba da imas dovoljno dobar racunar da pokrene tvoju grafiku (jer mora da bude dobro napajanje, kompatibilna ploca, da imas spremnu igricu koja bi verovatno trebala da bude placena, ne krekovana jer krek hoce da pravi problem ili da je preko steam-a - treba da imam to instalirano, igra spremna, dobar net) da nesto od toga ne pravi problem, mora taj racunar da bude spreman za test (sta ako imam vec neku grafiku na istom testu?), da ja sednem i da igram igricu (koliko dugo? sta ako se problem javi nakon 2 minuta? sta ako se javi nakon 2 sata? sta ako se ne javi uopste?)…

Troskovi: poseban “jak” racunar za test, servisersko vreme na igranje igrice

Sta moze da bude rezultat nakon ovakvog testiranja? a) nismo utvrdili sta je problem na kartici, b) ovakvim testom mozemo da utvrdimo da JE problem sa bga cipovima (gpu, ram).

Ako nismo utvrdili sta je problem, to treba da ti kazem. Treba da predlozim da idemo dalje sa testiranjem i popravkom. Ti kazes “koliko to kosta”? Ja posto ne znam sta je, ne mogu da ti kazem cenu popravke jer je ne znam. Ti kazes “a ja bas hocu da znam cenu popravke!!!” (i to je u redu - ja uvek kazem cenu popravke unapred), necu da idem dalje, cao. Cao? A dosadasnji troskovi?

Ako idemo dalje: testiranje sa mads/mods. Treba da imam dva spremna racunara u zavisnosti od toga koju grafiku dostavljas na servis. Testiram grafiku neko vreme. Test moze da kaze da je ram los ili da kaze da je sve u redu.

Ako kaze da je ram los: rastavljanje kartice, provera koje cipove koristi za ram. Ako je losa serija, onda se svi menjaju. Ako je dobra serija, menjaju se samo losi ram cipovi. Skidanje, kuglanje, lemljenje, ciscenje, nova pasta, mozda padovi, sklapanje, mads/mods testiranje. Ako je ok onda brisanje drajvera, instaliranje najnovijih, testiranje u igrici, testiranje softverom. 

Ako ne izbaci obavestenje da je los neki od ram cipova, onda se radi testiranje gpu cipa i eventualno njegov reball. Kad se to radi, onda se radi reball i ram cipova jer mads/mods hoce nekad da da false positive. Troskovi: reball svih cipova, stavljanje paste, padova, sklapanje, testiranje softverom, igricom - vreme.

Verovatno sam preskocio neku varijantu gde jos nesto treba da se radi kako bi vlasnik kartice znao koliko ce da ga kosta popravka kartice - dijagnostika. A to da dijagnostika nema cenu tj. da je drugi ne naplacuju, ja bih tako radio kad bih se ucio nekom poslu na tudjim stvarima: nemas nikakvu odgovornost jer no fix no fee, napravis nalog na drustvenim mrezama ili sajt da radis tu uslugu, ne kupujes grafike od 370e o svom trosku da bi se na njima ucio da radis nego ti ih drugi kupuje, ti si cuo da pecnica moze da ih spasi i samo peces.

Ne znam da li neko od vas radi sa hardverskim servisiranjem uredjaja pa se nadam da primecujete da znam o cemu pricam. Ako neko i dalje misli da dijagnostika ne treba da se naplacuje, neka mi posalje poruku a ja cu da mu uzvratim porukom sa mojom adresom na kojoj moze da posalje sve ono sto ja koristim pri dijagnostici grafike, na primer, i da to posalje o svom trosku.

Navescu sta je potrebno da posalje:

kvalitetnu termalnu pastu i termalne padove 5-6 razlicitih debljina, bga masinu sa propratnim materijalom (fluks, kalaj, kuglice razlicitih dimenzija, set sablona (sita) za kuglanje cipova), ram cipove da imam spremne za dijagnostiku, 2 testbench racunara, 2 dosta jaka racunara za igranje igrica, placen brz internet, alat za reparaciju pcb i cipova, zastitnu masku, alkohol 96%.

Vreme mi nikako ne moze nadoknaditi.

Uzgred: ako neko ipak hoce sve ovo gore da ispostuje (moju dijagnosticku proceduru) a da radi bez novcane nadoknade, rado bih ga zaposlio :)

Poslednja izmena:

Cika_Kure

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
29.05.2024.
Poruka
1.669
Rezultat reagovanja
1.936
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 5700x 3D, ID Cooling SE-225-XT BLACK
Motherboard:
Asus TUF Gaming B550
RAM:
KINGSTON Fury 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz
VGA & cooler:
Biostar RX6700XT 12GB GDDR6
To sto sam napisao je to sto znači, a praksa svud je da ukoliko popravka nije uspesna nema naplate.. ali dobro, ko hoce, ko nece ne mora.. covek ceni svoje vreme. Ako je stvarno najbolji majstor onda i treba da ga naplati, jer je ocigledno uložio u znanje vise nego ostali.
Praksa u normalnom svetu je da se dijagnostika naplaćuje, ako odlučiš da ti i poprave uređaj onda se cena dijagnostike uračunava u konačnu cenu.

@Rob Love svaka čast na postu i hvala na izdvojenom vremenu.

Poslednja izmena:

Enigma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.706
Rezultat reagovanja
6.714
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Dijagnostiku ne treba naplaćivati ako kvar nije rešen-pronadjen on strane servisera.Dijagnostiku treba naplacivati samo ako je mušterija odustala od popravke kao što kažeš a ti možeš otkloniti kvar.
Nikako ne treba naplaćivati dijagnostiku a serviser nije u stanju da popravi(rashod/vreme/materijal).Kako kod svakog posla,tako i kod ovog.
Sa nekim stvarima se slažem,sa nekim ne.
Dovoljno iskusan serviser 90% popravki za malte ne u startu šta je problem.A i ima kad je problemstika dublja,gde se gubi vreme,ali to je manji procenat popravki.Gore jr napisano neki pravac kako ide popravka,ali kažem većinom se dosta zna nakon početnog ispitivanja.
Sigurno ti nije fokus na hladjenju pa menjaš paste,padove,čišcenje,ako je evidentno da karta ima kvar npr vrama.
Razumem ja sve,i verovatno ste se nagledali i naslušali kod mušterija raznih priča i situacija,ali treba napraviti balans i razumeti i jednu i drugu stranu.
Čoveče,ne možeš naplatiti ništa,to je tvoj posao,time se baviš,i svestan si da je i to u sklopu posla,digni cenu-maržu,šta god.Ne valja ni za servisera naplacivati nešto što nije odradjeno.Možda nije svestan,ali to je tako.

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
1.595
Rezultat reagovanja
1.244
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
Dual RX 7700 XT OC
Display:
C4 48"
HDD:
2 TB nvme Kingston
Case:
Carbide 400c
PSU:
Corsair Rm750x
Rekao je bukvalno: "Dijagnostika je u mom servisu odustajanje od popravke koju mogu da odradim”, znači ne dijagnostika pa ne mogu da popravim.

Enigma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.706
Rezultat reagovanja
6.714
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro

Cika_Kure

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
29.05.2024.
Poruka
1.669
Rezultat reagovanja
1.936
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 5700x 3D, ID Cooling SE-225-XT BLACK
Motherboard:
Asus TUF Gaming B550
RAM:
KINGSTON Fury 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz
VGA & cooler:
Biostar RX6700XT 12GB GDDR6
Rekao je bukvalno: "Dijagnostika je u mom servisu odustajanje od popravke koju mogu da odradim”, znači ne dijagnostika pa ne mogu da postavim.
Šta je sporno?
Dijagnostifikovao je problem i shvatio da ne može da naplati rad i materijal koje mora da uloži u popravku sa neizvesnim rezultatom.
Sigurno nije propustio priliku da zaradi 100 umesto 20 evra.
Ukratko shvatio je da je skuplja dara nego mera.

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
1.595
Rezultat reagovanja
1.244
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
Dual RX 7700 XT OC
Display:
C4 48"
HDD:
2 TB nvme Kingston
Case:
Carbide 400c
PSU:
Corsair Rm750x
@Enigma
Da, to je i napisano
@Kure
Nisam u to ulazio jer je čovek napisao da je za njega dijagnostika kvar koji može da popravi. Što se mene tiče i meni je malo glupo da se naplati nešto što ne može da se popravi, ali razumem i to isto. Ja iskreno kod takvog majstora više ne bi ulazio.

Poslednja izmena:

Enigma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.706
Rezultat reagovanja
6.714
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Smetaju mi i ovi drugi,imate servisere koji za svaki problem rešavaju npr sistem,ili još gore "loš sistem ti neko uradio :japonosan:
Dal je neispravno napajanje oni su u stanju da rade 3 puta sistem i svaki put naplate.
Dal je to neka fora,ali toga je bilo xx puta,baš učestalo.
I ti platio nešto 3 puta,šta si dobio,ništa.Lopovska posla

Rob Love

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.03.2019.
Poruka
10
Rezultat reagovanja
19
Moja konfiguracija
@Enigma
Da, to je i napisano
@Kure
Nisam u to ulazio jer je čovek napisao da je za njega dijagnostika kvar koji može da popravi. Što se mene tiče i meni je malo glupo da se naplati nešto što ne može da se popravi, ali razumem i to isto. Ja iskreno kod takvog majstora više ne bi ulazio.
Pretpostavljam da ovo ima veze samnom pa cu odgovoriti. Ako nema veze samnom, ignorisite :)

Doneses grafiku sa gpu/ram problemom gde bi prekuglavanje resilo problem. Dijagnostiku si TI odradio. Ja ti kazem da prekuglavanje cipova kosta XXX (ili to odmah vidis na sajtu i dodjes ili ne dodjes), ostavis, odradim, pokazem slike pre, u toku i posle, naplatim uslugu i ti odes. ZNACI PLACAS SAMO KUGLANJE, NE I DIJAGNOSTIKU.

Ako JA trebam da radim dijagnostiku: kazem ti cenu dijagnostike (2000 neka bude) i da je na osnovu mog iskutva verovatno problem sa gpu/ram i da treba da se prekuglaju. Cenu za kuglanje znas (postoji na sajtu ili mozes da saznas porukom). Slozis se sa cenama i ostavis grafiku. Odradim svoj test, odradim prekuglavanje cipova i treba da naplatim xxx-2000. Ako ti ja kazem da treba da ce verovatno morati da se radi kuglanje, ti ostavis kartu na servis i nakon toga sto ja odradim posao i kazem ti da je to stvarno bio problem i ti odustanes (iz nekog razloga), NORMALNO da cu da zadrzim novac i jos sam na gubitku. Upoznat si sa cenama i na kraju ti se ne svidja sto je tako ispalo. ZNACI NAPLACUJEM ZA 2000 DINARA MANJE JER SAM NJIH VEC UZEO.

Ako te slucajno buni neka druga situacija, kazi u prakticnom primeru: sta ti radis, sta ja radim.

Hvala na paznji

Rob Love

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.03.2019.
Poruka
10
Rezultat reagovanja
19
Moja konfiguracija
Smetaju mi i ovi drugi,imate servisere koji za svaki problem rešavaju npr sistem,ili još gore "loš sistem ti neko uradio :japonosan:
Dal je neispravno napajanje oni su u stanju da rade 3 puta sistem i svaki put naplate.
Dal je to neka fora,ali toga je bilo xx puta,baš učestalo.
I ti platio nešto 3 puta,šta si dobio,ništa.Lopovska posla

Ako se na mene odnosi ovo da (bi mozda) radio 3x sistem ako je lose napajanje:
- ako vec znas da je napajanje, zameni ga. Ne bavim se prostim stvarima
- ako se "3x sistem" odnosilo na moje cesto rastavljanje grafike, nanosenje paste i testiranje, onda mislim da ti ne servisiras hardver (grafike u ovom slucaju) pa bih ti predlozio da pogledas nekoliko yt klipova kako bi stekao utisak kako se to radi. Nije dovoljan jedan video jer neces videti sta je sve potrebo da se dodje do resenja i videa od 10 minuta
- rekao sam da ako moja dijagnostika ne donese rezultat, onda to i nije dijagnostika. Ako odradim ono sto mi da dijagnostika kao rezultat i to ne popravi problem, nastavljam sa dijagnostikom i dalje. Kad nadjem sta je konacni problem tj. dijagnostifikujem ga i prakticno potvrdim, vlasnik saznaje sta je problem sa uredjajem. Cene vec ima dostupne pre pocetka rada na uredjaju. Ako ja radim nesto sto ne donosi rezultat, to je moj problem, ne problem vlasnika uredjaja.

Ako se ovo nije odnosilo namene, ovo sa napajanjem i sistemom, zanemarite moj komentar :)

Enigma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.706
Rezultat reagovanja
6.714
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Dijagnostiku kvara ne bi trebalo da radi mušterija,može da napomene svoje mišljenje na osnovu onog što je video,pročitao negde itd,da olakša servisu.I cena usluge sa npr tudjom i tvojom dijagnostikom(iako kazem ovo tudjom ne treba imati nikakvu težinu) treba biti ista.Jer u slučaju popravke ti ne naplacuješ dijagnostiku+popravku,vec samo popravku u kojoj spada i dijagnostika.
Takodje mušterija ne može da odustane nakon podvrde popravki kad je upoznata sa cenom.a ti si je popravio.

Enigma

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.706
Rezultat reagovanja
6.714
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Ako se na mene odnosi ovo da (bi mozda) radio 3x sistem ako je lose napajanje:
- ako vec znas da je napajanje, zameni ga. Ne bavim se prostim stvarima
- ako se "3x sistem" odnosilo na moje cesto rastavljanje grafike, nanosenje paste i testiranje, onda mislim da ti ne servisiras hardver (grafike u ovom slucaju) pa bih ti predlozio da pogledas nekoliko yt klipova kako bi stekao utisak kako se to radi. Nije dovoljan jedan video jer neces videti sta je sve potrebo da se dodje do resenja i videa od 10 minuta
- rekao sam da ako moja dijagnostika ne donese rezultat, onda to i nije dijagnostika. Ako odradim ono sto mi da dijagnostika kao rezultat i to ne popravi problem, nastavljam sa dijagnostikom i dalje. Kad nadjem sta je konacni problem tj. dijagnostifikujem ga i prakticno potvrdim, vlasnik saznaje sta je problem sa uredjajem. Cene vec ima dostupne pre pocetka rada na uredjaju. Ako ja radim nesto sto ne donosi rezultat, to je moj problem, ne problem vlasnika uredjaja.

Ako se ovo nije odnosilo namene, ovo sa napajanjem i sistemom, zanemarite moj komentar :)
Naravno da nije.

Rob Love

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
13.03.2019.
Poruka
10
Rezultat reagovanja
19
Moja konfiguracija
Dijagnostiku kvara ne bi trebalo da radi mušterija,može da napomene svoje mišljenje na osnovu onog što je video,pročitao negde itd,da olakša servisu.I cena usluge sa npr tudjom i tvojom dijagnostikom(iako kazem ovo tudjom ne treba imati nikakvu težinu) treba biti ista.Jer u slučaju popravke ti ne naplacuješ dijagnostiku+popravku,vec samo popravku u kojoj spada i dijagnostika.
Takodje mušterija ne može da odustane nakon podvrde popravki kad je upoznata sa cenom.a ti si je popravio.
Mislim da se slazem sa tobom a napisacu gde mislim da se slazem pa se nadam da ces potvrditi da na isti nacin razmisljamo:
- dijagnostiku ne bi trebalo da radi musterija. Obicno kazu "ovaj otpornik los" a on pokazuje na kondenzator. "Kolega".
- ja nisam imao "dijagnostiku" dok nisam nailazio na problem koji cu kasnije da opisem i slazem se da takva stavka ne treba da stoji u cenovniku ali nekako sam morao da nazovem avans koji ostavljaju
- musterija ne bi trebala da odustane od popravke ali sam ja trpeo takve musterij mnogo dugo sve dok nisam stavio prst na celo: sto ja da trpim budale :D

Ja uopste nisam imao "dijagnostiku" kao stavku u cenovniku sve dok ljudi nisu poceli da sakupljaju otpad i da donose na servis. Kad su poceli da donose a ja kupovao delove od svojih para, radio intervencije na uredjaju i drugi ljudi me cekali dok sam ja popravljao "otpad" a oni se vise ne javljaju (jer sto bi se javljali za predmet koji su nasli ili im je neko poklonio nakon sto ga je pekao u rerni). Zacrnicu ovo pisanje ali ljudi umiru, ne znam da li znate. Neki se ne javljaju po dve godine (kao da su umrli) pa dodju da traze uredjaj. I da mi plate to sto mi duguju za popravku taj novac vise nema vrednost. Za 20 godina prethodnog servisiranja sada bih bio bogatiji, sa vise kose i srecniji da sam to odmah uradio. Kako sam zakasnio...

Foster979

PCAXE Member
Učlanjen(a)
13.02.2023.
Poruka
272
Rezultat reagovanja
151
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5700X3D - Arctic Cooling Liquid Freezer III 360 aRGB
Motherboard:
MSI MAG B550 Tomahawk
RAM:
32GB Kingston FURY Renegade DDR4 aRGB
VGA & cooler:
ASRock nGridia RTX 5070Tai 32GB Phantom Gaming
Display:
LG 32GN600-B UltraGear QHD 165Hz
HDD:
NVMe Kingston,Adata 1TB - HDD Seagate,Toshiba 4TB
Sound:
Logitech Z906 5.1 Surround
Case:
NZXT H9 Flow + 7x NZXT+ 6x Arctic
PSU:
Corsair RM1000x Shift 1000W
Mice & keyboard:
Redragon Cobra & Aryaman
OS & Browser:
Windows 11
Zdravo. Nisam pomenuti kolega koji se bavi servisom grafickih kartica pa ne mogu da govorim u njegovo ime ali bih mogao da dam odgovor zasto JA naplacujem dijagnostiku i kada je naplacujem. Za primer cu uzeti servis graficke kartice. Postavljac teme nemoj da se oseti prozvanim jer mi to nije namera.

Dijagnostika je u mom servisu “odustajanje od popravke koju mogu da odradim”, “testiranje uredjaja”. Cenu za dijagnostiku ODMAH navedem i uzmem. Ako vlasniku uredjaja ne odgovara cena ili uslovi saradnje, mozemo da se rastajemo. Na taj nacin odvajam one koji hoce da im se nesto popravi i spremni su da plate od onih koji znaju vise od mene ali eto ne drze servis.

Cesto imam kontakt i sa takvima: sami odradili dijagnostiku pa je i tada i ne naplacujem. Oni koji znaju da nesto moze da se popravi, ne znaju kako niti imaju alat za to. Posto ja imam alat i znam da ga koristim, ja cu to da uradim a njih nece nista da kosta. Moze i to ako se tako dogovorimo. Zbog toga u svom cenovniku u servisu imam i usluge koje su bas za takve ljude (zamena bga cipa ili socket-a, lemljenje, reparacija ostecenja) - vlasnik je sam odradio dijagnostiku, odradim svoje i naplatim uslugu uz dokaz da je izvrsena i ne dajem NIKAKVU garanciju jer je dijagnostiku radio vlasnik uredjaja. Ja DAJEM garanciju da je moja usluga profesionalno odradjena.

Kod mene, moja dijagnostika treba da bude takva da kad ti ja kazem da je TO problem i kazem ti cenu da se taj problem resi i ti prihvatis da se to odradi, ja trebam da budem 100% siguran da je to resenje jer ako je jos nesto problem, ja to treba da resim o svom trosku bez dodatne komunikacije ka tebi (kako postoji jos neki problem i dodatni troskovi). Ti mozes da ocekujes poziv da je gotovo i da treba da poneses pare. Cena je fiksna nakon dogovora.

Ako ja na kraju popravim uredjaj, cena dijagnostike se oduzima od cene popravke (umanjuje se za toliko). Ako vlasnik odustane jer je dijagnostikom utvrdjeno da je (njemu) skupa popravka, normalno je da cu da zadrzim taj novac. Razlozi su navedeni u daljem tekstu.

Nekad dijagnostikom resite ceo problem i to naravno treba da se plati a nekad je dijagnostika samo deo resenja i siguran sam da je potrebno da se naplati. Internet kolege koje daju svoje vreme, znanje, novac utrosen za alat, hardver i materijal, koje ne duguju dazbine u servisu na besplatnu dijagnostiku… ocekujem da se bave nekim drugim poslom i da im je ovo samo hobi. Ako vlasnici uredjaja zele da daju svoje skupo placenje uredjaje na takva mesta, nemoj da krive sudbinu za ono sto ce im se desiti.

Elem, postavljac teme je lepo krenuo sa svojom dijagnostikom kartice: obrisao stare drajvere, instalirao adekvatne, pokrenuo softvere za opterecivanje graficke kartice i svi oni dali odlicne rezultate. To je radio u svoje slobodno vreme i jer to tako treba: kupio je nesto polovno i hoce da vidi kako je prosao, da testira.

Ja kao serviser bih imao drugaciji pristup: ciscenje od prasine, rasturanje kartice, vizuelni pregled pod mikroskopom kako bih video da li postoji neko fizicko ostecenje. Ako ne postoji nista vidljivo, moram da stavim novu pastu i da sklopim grafiku kako bih nastavio sa daljim testiranjem. Posto je polovna kartica, mozda je neko menjao termal padove. Ako je stavio pogresne, moram da stavim “prave” pre opterecivanja. Ako postoji fizicko ostecenje, moram to da saniram pa da testiram da li je problem nestao.

Troskovi: vreme za pregled kartice, pasta, mozda termal padovi. Eventualno alat potreban za reparaciju ploce i/ili cipova (mikroskop, mikro dremel, zastitna maska, iskustvo - ploca je od min 6 slojeva), visestruko testiranje kartice (softver, mats/mods, igre - opis u daljem tekstu).

Ako je dotle ok, nastavljam. Ako nije ok, onda dodatni posao: ako je stavljen tecni metal za hladjenje, da li je otisao ispod gpu ili ram? To se cesto ne vidi. Ako sumnjam da jeste, moram da skinem gpu i/ili ramove kako bih ih prekuglao i vratio na plocu. Ko ce da plati servisersko vreme, znanje, materijal, rad sa bga stanicom, utrosenu struju? Ako je nakon visestrukog testiranja utvrdjeno da je to resenje problema ali vlasnik ne zeli da plati cenu rada sa bga cipovima, ko ce meni da plati troskove do sada?

Troskovi: serviserski radni sati, iskustvo, materijal (kuglice, fluks, bga stanica), visestruko testiranje kartice.

“Rad sa bga stanicom” naplacujem? Ako mislite da ne treba da platite necije znanje onda pretpostavljam da vam ne bi bio problem da vasu graficku unisti i da ti je vrati kao “no fix, no fee”. Postoji video na yt od kolege koji radi zamenu bga cipa dok je rtc baterija na ploci. (Ako ne znate zasto se to ne radi onda mozda ne bi trebalo ni se da komentarise ni zasto neko naplacuje dijagnostiku). Toliko o tome sta ko i kako radi.

E sad zamislite da vi imate svoj serviserski posao, imate svoje troskove oko posla, da ste dobri u tome sto radite i da ste zauzeti, da ima posla. Ti isto treba da uradis sve ovo gore navedeno, da testiras karticu opterecujuci je sa 2-3 aplikacije, da imas poseban testbench za bas tu karticu (nekad neke maticne ploce ne rade dobro sa nekim od proizvodjaca kartica pa onda treba da imas DVA bench-a spremna za dijagnostiku).

Serviser ne gubi vreme dok se grafika testira nego moze nesto drugo da radi? Sta ako je grafika pokvasena ili je tecni metal otisao dalje od gpu i ram memorije pa je ostalo neprimeceno? Sta ako grafiku u takvom stanju stavis u testbench i nakon par minuta testa pocinje da izlazi beli dim iz testbench-a? Znaci servise mora da bude uz taj racunar dok se izvrsava test.

Nastavak: utvrdili smo da graficka radi na softveru za testiranje, opterecivanje. Ali, kao sto su i ucesnici diskusije rekli, potrebno je da se ta grafika proba i u igricama i to je tacno. Zamisli ti sad da radis u servisu, da treba da imas dovoljno dobar racunar da pokrene tvoju grafiku (jer mora da bude dobro napajanje, kompatibilna ploca, da imas spremnu igricu koja bi verovatno trebala da bude placena, ne krekovana jer krek hoce da pravi problem ili da je preko steam-a - treba da imam to instalirano, igra spremna, dobar net) da nesto od toga ne pravi problem, mora taj racunar da bude spreman za test (sta ako imam vec neku grafiku na istom testu?), da ja sednem i da igram igricu (koliko dugo? sta ako se problem javi nakon 2 minuta? sta ako se javi nakon 2 sata? sta ako se ne javi uopste?)…

Troskovi: poseban “jak” racunar za test, servisersko vreme na igranje igrice

Sta moze da bude rezultat nakon ovakvog testiranja? a) nismo utvrdili sta je problem na kartici, b) ovakvim testom mozemo da utvrdimo da JE problem sa bga cipovima (gpu, ram).

Ako nismo utvrdili sta je problem, to treba da ti kazem. Treba da predlozim da idemo dalje sa testiranjem i popravkom. Ti kazes “koliko to kosta”? Ja posto ne znam sta je, ne mogu da ti kazem cenu popravke jer je ne znam. Ti kazes “a ja bas hocu da znam cenu popravke!!!” (i to je u redu - ja uvek kazem cenu popravke unapred), necu da idem dalje, cao. Cao? A dosadasnji troskovi?

Ako idemo dalje: testiranje sa mads/mods. Treba da imam dva spremna racunara u zavisnosti od toga koju grafiku dostavljas na servis. Testiram grafiku neko vreme. Test moze da kaze da je ram los ili da kaze da je sve u redu.

Ako kaze da je ram los: rastavljanje kartice, provera koje cipove koristi za ram. Ako je losa serija, onda se svi menjaju. Ako je dobra serija, menjaju se samo losi ram cipovi. Skidanje, kuglanje, lemljenje, ciscenje, nova pasta, mozda padovi, sklapanje, mads/mods testiranje. Ako je ok onda brisanje drajvera, instaliranje najnovijih, testiranje u igrici, testiranje softverom. 

Ako ne izbaci obavestenje da je los neki od ram cipova, onda se radi testiranje gpu cipa i eventualno njegov reball. Kad se to radi, onda se radi reball i ram cipova jer mads/mods hoce nekad da da false positive. Troskovi: reball svih cipova, stavljanje paste, padova, sklapanje, testiranje softverom, igricom - vreme.

Verovatno sam preskocio neku varijantu gde jos nesto treba da se radi kako bi vlasnik kartice znao koliko ce da ga kosta popravka kartice - dijagnostika. A to da dijagnostika nema cenu tj. da je drugi ne naplacuju, ja bih tako radio kad bih se ucio nekom poslu na tudjim stvarima: nemas nikakvu odgovornost jer no fix no fee, napravis nalog na drustvenim mrezama ili sajt da radis tu uslugu, ne kupujes grafike od 370e o svom trosku da bi se na njima ucio da radis nego ti ih drugi kupuje, ti si cuo da pecnica moze da ih spasi i samo peces.

Ne znam da li neko od vas radi sa hardverskim servisiranjem uredjaja pa se nadam da primecujete da znam o cemu pricam. Ako neko i dalje misli da dijagnostika ne treba da se naplacuje, neka mi posalje poruku a ja cu da mu uzvratim porukom sa mojom adresom na kojoj moze da posalje sve ono sto ja koristim pri dijagnostici grafike, na primer, i da to posalje o svom trosku.

Navescu sta je potrebno da posalje:

kvalitetnu termalnu pastu i termalne padove 5-6 razlicitih debljina, bga masinu sa propratnim materijalom (fluks, kalaj, kuglice razlicitih dimenzija, set sablona (sita) za kuglanje cipova), ram cipove da imam spremne za dijagnostiku, 2 testbench racunara, 2 dosta jaka racunara za igranje igrica, placen brz internet, alat za reparaciju pcb i cipova, zastitnu masku, alkohol 96%.

Vreme mi nikako ne moze nadoknaditi.

Uzgred: ako neko ipak hoce sve ovo gore da ispostuje (moju dijagnosticku proceduru) a da radi bez novcane nadoknade, rado bih ga zaposlio :)
Ljudi...bitno je da imamo nekoga koji zna svoj posao...svako ko baci velike pare na GPU...može i da plati 2000 dinara za dijagnostiku...to nije problem...a šta se dešava ako neko donese grafu koja košta koliko i dijagnostika...recimo RX 470 4GB...te kartice sada koštaju 20+ evra a oko njih ima dosta posla...samo pitam,da malo podgrejemo temu...ja lično bi bio presrećan da imam majstore koji rešavaju te malčice komplikovane popravke i ne bi žalimo novac da ih suportujem u daljem radu,to je za dobrobit svih nas...

Vrh