• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Asus P5Q -> FSB strap 400 prestao da radi ?

bosla

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
21
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell Precision 5540 i7 9th gen ...
CPU & cooler:
Ryzen 5800x @5ghz
Motherboard:
MSI x570 Tomahawk
RAM:
4x8gb gskill trident z neo rgb
VGA & cooler:
Gigabyte 5700XT Gaming OC
Display:
2x Asus MG279q
HDD:
500NVME/2x1000SSD
Sound:
SB LIVE! Z
Case:
Define XL
PSU:
Seasonic 750w
Optical drives:
Pioneer BR
Mice & keyboard:
Roccat Leadr & Microsoft Natural 4000
Internet:
DSL 320/20
OS & Browser:
Windows 10
Naime , prvo da posle duzeg vremena ne postovanja pozdravim sve ljude na forumu :rolleyes:

A moje pitanje glasi ... Ovaj P5Q koji mi trenutno bleji u masini (Q6600,P5Q,2x2gb Geil 1066,Ati4870,Corsair TX650) , je posle letnje relaksacije krenuo cudnovato da se ponasa ...
Problem je sledeci. U martu,il tako vec kad sam ga uzeo (dobijen u desku na garanciji kao zamena maltene poslednjeg dana garancije za matori p5k-r kome je otiso NB...) bejah odusevljen istim , sem rasporedom komponenti na PCB-u... Tiha jeza ... No prelazak sa p35 na p45 me je odusevio sto zbog stabilnijih voltaza (cak sta vise rock stable voltaza) , sto zbog bezbolne migracije raid 0 sa jedne na drugu platformu , sto zbog boljih OC mogucnosti etc etc... E sad ... Prvobitno taj P5Q u kombinaciji sa Q6600(uzet od usera Demios prosle godine) je bez problema furao na 3.6 rock stable na vrednostima koje sam drzao i na p35 (noob clock ... 9x400 , ~1.42v za cpu, nb +0.2 , 2.2v za memaru sve ostalo na najnizim vrednostima) , bez nekih cackanja oko detalja i bejah srecan :balavim: Medjutim krenuo se igrati i skontao da sa novom plocom mogu smanjiti voltaze , malo se igrati sa FSB-om , multi , memarom etc i opet bih srecan :rotf: No dodjose letnji meseci , a meni klima u drugoj sobi , a cpu cooler nije najsrecniji (Noctua NH-C12P , posledica nesretno resenog problema side venta na Cosmos-S kucistu...) pa tako odlucih da drzim za to vreme proc na 3.0ghz (1.18v) , 3.2 (1.2v) zbog temperatura ... I pre neki dan reko , dobro vreme je da se vratimo na 3.6ghz ... I tu krece glavobolja ... Sve je isto samo strap 400 za memoriju ne radi ... Detaljnije ... Radi on na 3.5,3.6,boot na 3.7 NP , ali sa strapom 266,333 dok kada se u bilo koj kombinaciji (sa ili bez OC nema veze) podesi strap 400 ... Ploca nece ni da boot-a. Al tu nije kraj price. Obicno pri fail OC asus samo resetuje vrednosti , medjutim u ovom slucaju , jedino sto pomaze je clear cmos + vadjenje baterije ... I tako sam se igrao par dana , al mi u glavu nije ulazilo sta i kako ... Probana druga memorija , bios (posto je vec bio na najnovijem) downgradovan maltene na sve moguce ukljucujuci i one kath modovane biose ... Na kraju vracen najnoviji kath bios (memorija radi malo sretnije pri OC sa istim u odnosu na asus ref.) ali problem strapa 400 nije resen ...
E sad , ovo i nije toliki problem ... 3.5 mi radi stabilno i ovako , ali sto zbog memorije sto zbog nemanja vremena da se igram malo vise , a sto zbog same znatizelje ZASTO i kako se ovo dogodilo, ako neko ima i najblazu predstavu na pomoci bih mu bio neizmerno zahvalan...
Ajmo malo pomoci da mu iscrpim i poslednji atom snage pre nego sto zasluzeno stara azdaja ode u penziju i bude zamenjen sa nekim core i5 ...

P.S.
Vidim da je forum u potpunosti zaziveo , i drago mi je zbog toga , cestitke svima koji su ulozili (cinjenica) vise od vremena ,truda , napora nego i reputaciju i dushu maltene u isti

Poslednja izmena:

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Ajde samo malo preciznije, ne radi FSB strap 400 ili neki od mnozilaca za memoriju?

Ako je u pitanju FSB strap, 400 je najsporiji, tj. najlosije performanse ima (citaj nema razloga da teras 400 strap), 333 je klasika, najbolje radi na vecini ploca. Ako te bilo sta muci u celoj prici, mislim da je to banglavi GEIL, te memorije nikome nista dobro nisu donele. :D
Brzinski test, pozajmi 2 stapa memorije od nekoga i probaj.

bosla

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
21
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Ryzen 5800x @5ghz
Motherboard:
MSI x570 Tomahawk
RAM:
VGA & cooler:
Display:
2x Asus MG279q
HDD:
500NVME/2x1000SSD
Sound:
SB LIVE! Z
Case:
Define XL
PSU:
Seasonic 750w
Optical drives:
Pioneer BR
Mice & keyboard:
Internet:
DSL 320/20
OS & Browser:
Windows 10
ma znam naravno da postoji blagi performance loss sto se vise povecava strap ... meni sad stabilno radi na 266 @3.5 ... Doduse kod Asusa ima onaj Transaction Booster koji (kolko god bangav bio) moze da se podesava i tu se moze nadomestiti bar malo los uticaj strapa 400 ... Ali poenta price je sto mene kopka zasto uopste cetirstotka odbija da radi i to na ovaj nacin ... Prvi put se susrecem sa ovakvim problemom ... A napisah u mom originalnom wall of text :D da je vec isprobana druga memara i maltene sve moguce kombinacije biosa i da nije imalo ucinka ... :(

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.843
Moja konfiguracija
jesi li menjao bios?

edit: vidim da jesi :)
jesi probao onaj bios na kome ti je letos radilo?

bosla

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
21
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Ryzen 5800x @5ghz
Motherboard:
MSI x570 Tomahawk
RAM:
VGA & cooler:
Display:
2x Asus MG279q
HDD:
500NVME/2x1000SSD
Sound:
SB LIVE! Z
Case:
Define XL
PSU:
Seasonic 750w
Optical drives:
Pioneer BR
Mice & keyboard:
Internet:
DSL 320/20
OS & Browser:
Windows 10
ofc... taj sam prvo flashovao ... posto jedina razlika(isao sam tom logikom) izmedju "onda" i "sada" je upravo mogao biti samo bios update... Tako da prvo sam flashovao "old one that worked:D" a potom izdivljao sa josh 10 razlicitih sto modovanih sto ne ... Uzas ... Kod mene uvek neki gremlini

bosla

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
21
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Ryzen 5800x @5ghz
Motherboard:
MSI x570 Tomahawk
RAM:
VGA & cooler:
Display:
2x Asus MG279q
HDD:
500NVME/2x1000SSD
Sound:
SB LIVE! Z
Case:
Define XL
PSU:
Seasonic 750w
Optical drives:
Pioneer BR
Mice & keyboard:
Internet:
DSL 320/20
OS & Browser:
Windows 10
A dobro ... 8x450 sa strapom 333 i voltazom za proc 1.38 posle ~45 min intel burn testa ~68c aint half that bad... No i dalje me kopka sta je razlog sto 400 ne radi :D Doduse ... Srecan sam zbog cinjenice da nije u pitanju 226/333 posto citajuci forume vidim da bash dosta ljudi ima problema sa nizim strapovima ...

Vrh