• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

ASRock Fatal1ty 990FX Killer & AMD FX-8320

Mihajlo0608

Newcomer
Učlanjen(a)
31.12.2015.
Poruka
1
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav svima. Skoro sam kupio i montirao ovu prelepu ASRock matičnu ploču. Sve je perfektno i zaista sam zadovoljan, ali imam par pitanja za vas koje ovo možda malo manje buni nego mene.

Trenutno koristim Cooler Master Hyper TX3 EVO kuler za procesor, i "usputna" dva Cooler Master BC120 RED LED ventilatora. Na starijoj matičnoj ploči mi je BIOS stajao na "default-u" i dobro znam da su se ova dva venta vrtela na maximumu svo vreme, dok se procesorski kuler vrteo na osnovu rada procesora, to jest što se više opterećivao procesor, to je kuler brže radio. Na ovoj novoj matičnoj, isto držim podešavanja na default-u ali to ovde nije slučaj, jer vidim da svi ventilatori rade punom parom, od kad uključim računar ma šta god on radio. Malo me to nervira, i ako nije mnogo velika buka, opet, više bih voleo da oni rade na automatskom režimu. E sad, ja sam u BIOS-u namestio da oni rade na osnovu zagrevanja itd. ali ipak se to ne dešava, kad sačuvam podešavanja i izađem iz BIOS-a ono opet isto, rade punom parom... Imam ASRock F-Stream Tuning program koji mi omogućava podešavanje rada svih ventilatora, i ja preko njega mogu da namestim njihovu brzinu i sve, ali nema opcije da oni rade svi na "auto" režimu, kako bi pratili temperaturu pa na osnovu nje i radili. U ovom programu ili će raditi na maksimumu ili na minimumu. Takođe me malo zbunjuje i opcija "AMD Cool'n'Quiet". Znam da ona služi kako bi downclock-ovala brzinu i voltage procesora radi manje potrošnje, ali ne znam da li je bolje da je držim uključenu ili isključenu? Računar najviše koristim za gaming. I da li ta opcija možda utiče na moju nedoumicu sa ventilatorima? Da li gubim na performansama rada procesora i računara? Trenutno je isključena, ali i dalje ne znam da li je najbolje da bude Cool'n'Quiet na off, on ili auto? I da, zaista ne pravim razliku između konektora za "System Fan" i "Chassis Fan". Koja je razlika u tome? BIOS je update-ovan na poslednju verziju. Takođe, da li je normalno da se procesor više zagreva na boljem Chipset-u? Mislim da su mi bile manje temperature na staroj matičnoj. Ovo nisu nikakvi problemi, vec moje nedoumice izmedju nekih stvari, ili jednostavno ako ovo mogu da nazovem mojom radoznalošću kako bih više naučio. Hvala unapred :)

Medolinos

Moderator
Učlanjen(a)
06.11.2010.
Poruka
5.394
Rezultat reagovanja
12
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
no name
CPU & cooler:
AMD FX 8350 / Noctua NH-U14s / NF-A15 Puss-Pull
Motherboard:
Gigabayte 990FXA-UD5 rev. 3.0
RAM:
Kingston 16gb ddr3 1866mhz HyperX Fury
VGA & cooler:
R9280X-DC2 TOP
Display:
Samsung UE32EH5000
HDD:
SSD Samsung 850 EVO 250gb, HDD Segate Baracuda 2 TB, HDD Samsung F3 1TB
Sound:
integrisan zvuk i Creative Inspire T3030 speakers
Case:
COOLER MASTER HAF XB EVO RC-902XB-KKN2
PSU:
EVGA Supernova G2 750w
Optical drives:
Lite-on
Mice & keyboard:
A4tech X-7 G800, misonja neki zalosni genius
Internet:
ADSL Telekom paket do 20 mbita
OS & Browser:
Win 10
C & Q drzi slobodno ukljuceno, osim ako neces da ti proceser bude uvek na nekom kloku koji mu zadas, ali to ti je bitno samo kad klokujes. Ako mozes uslikaj bios deo gde imas podesavanje ventilatora. Koju si imao prethodnu plocu? Mozda je prethodna ploca imala bolje resenje hladjenja naponske i cipseta pa ti je samim tim bio i hladniji procesos, a mozda ti nisu i ista podesavanja, mozda je losije postavljen cpu kuler itd.

C & Q ti svakako manje przi procesor i drzi ga na optimalnom kloku, a kad zatreba digne klok na potrebnu brzinu. Svakako je hladniji cpu sa ukljucenom ovom stavkom.

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
"System Fan" i "Chassis Fan" su ti označeni tako da bi znao koji je koji... ništa više.

Vrh