• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Android ROM-ovi | Uvod

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.469
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Jedna od velikih pogodnosti Android operativnog sistema, u odnosu na ostale sisteme mobilnih uređaja, bilo sadašnjih ili prošlih, jeste otvoren kod. Ovo je kroz godine, još od samog početka otvorilo veliki broj mogućnosti promene funkcionalnosti, izgleda, pa čak i performansi samog uređaja.

Među obilnim opcijama koje nudi, kao što je root-ovanje, overclock-ovanje i sl, Android je uspeo da se izdvoji i svojim tzv. Custom ROM-ovima.

Sam pojam ROM-a, zapravo se odnosi na firmware uređaja, baziran na Google-ovom kodu uz manje ili veće izmene istog. Ovo omogućava mnogobrojnim diveloperima, da samostalno razvijaju softver šire namene, ali ne iz želje za slavom, novcem ili bilo čime sličnim, već iz svoje radoznalosti, radi zadovoljavanja svojih želja i ovo većinu čini potpuno besplatnim.

Dostupni na svakom ćošku, ROM-ovi su vremenom razvijani za sve vrste uređaja, kao što su personalni računari, telefoni, tableti, TV uređaji, satovi, razno-razni plejeri i praktično svaki uređaj koji pokreće Android.

Instalacija, tj. “flešovanje” ROM-a predstavlja relativno jednostavan proces umetanja istog u memoriju uređaja. Dovoljno je samo iole tehničko znanje uz propratne instrukcije, da bi sve teklo kao zamišljeno, ali i svaka sitna greška može dovesti do tzv. “brikovanja”, tj. dovođenja uređaja u nefunkcionalno stanje.

Razlikujemo soft i hard brik, zavisno od uzročnika i kritičnosti samog brika. Ako govorimo o soft briku, govorimo o posledicama nepodržanog ROM-a ili pogrešno ispunjenih koraka, što uzrokuje nemogućnost uključivanja samog firmware-a, ali mogućnost ulaska u recovery.

U suprotnom, radi se o hard briku, koji može biti uzrokovan različitim hardverskim problemima, kao što su nizak nivo baterije, što faktički nema lakog softverskog rešenja, već je jedino promena komponenti (skoro nemoguće) ili kompletne matične ploče rešenje.

Naš uređaj dolazi sa preinstaliranim operativnim sistemom, zar ne? Naravno, to je takođe jedan ROM, poznatiji pod nazivom “stok ROM”. Ovi ROM-ovi uobičajeno imaju veoma limitirane funkcionalnosti, određene od strane proizvođača, osim u retkim slučajevima kao što je bio OnePlus ONE koji je dolazio sa CyanogenMod-om, koji ćemo objasniti kasnije. Pored funkcionalnosti, ove ROM-ove “krase” brda beskorisnih aplikacija, ružan izgled a ponekad i oglasi.

U gomili prednosti koje nude, jedna od ključnih jeste poboljšanje performansi uređaja. Fabrički, naš uređaj poseduje komponente koje su “klokovane” do određene granice, srazmerno kapacitetu baterije i optimalnoj toploti. Na Custom ROM-ovima ipak, moguće je overklokovati komponente i doneti mnogobrojna poboljšanja, pogotovo u igrama. Takođe je moguće otklanjanje, preinstaliranih aplikacija, tj. već pomenutog “bloatware-a”.

Suprotno overkloku, postoji i anderklok, tj. snižavanje kloka komponenti. Korišćenjem ove tehnike, moguće je produžiti vek trajanja baterije i nakon jednog punjenja, ali i sve ukupno.

Jedna od velikih mana “stok ROM-a” jeste da proizvođači namerno onemogućuju ažuriranja uređaja nakon 1-2 ili eventualno 3 godine korišćenja. Rešenje ponovo, jeste u custom ROM-ovima koji omogućavaju instalaciju poslednjih verzija Android-a. Neki se čak ažuriraju i svakodnevno, a te verzije su poznate pod nazivima nightly builds.

Iako je prisutna velika količina ROM-ova, postoji par koji se izdvajaju po svojim funkcijama. U tu grupu spadaju sada već čuveni AOSP i CyanogenMod, ali i SlimROM, Paranoid, Dirty Unicorns i mnogi drugi.

Počevši sa najslavnijim ROM-om, govorimo o CyanogenMod-u. Ovaj ROM, krajem 2016. godine zvanično je postao mrtav, ali ga zajednica i dalje održava pod nazivom LineageOS. Sam ROM je baziran na AOSP kodu, ali začinjava stvari raznim funkcionalnostima. Ovo može obuhvatati promenu boje obaveštajnog svetla, promenu funkcionalnosti dugmadi, kompletan izgled uređaja ili nešto mnogo naprednije, poput funkcija veštačke inteligencije ili naprednih podešavanja ekrana.

SlimRoms je još jedan od veoma poznatih igrača na polju ROM-ova, takođe baziran na AOSP-u. Poznat kao jedan od najfukncionalnijih, ali i najjednostavnijih ROM-ova, ovaj ROM sadrži veliki broj korisnih funkcija, kao što je učitavanje nedavnih aplikacija samo u jednoj polovini ekrana, umesto preko celog. Tu se još može izdvojiti i veliki broj prečica na zaključanom ekranu kao i fenomenalna brojačka aplikacija.

Paranoid možemo nazvati i Frankenštajn u svetu ROM-ova. Poznat po mnogim korisnim funkcionalnostima, Paranoid i ulepšava i olakšava život android korisnicima. Projekat je poznat i kao projekat koji je Google-u pozajmio preko 30% funkcionalnosti modernog Android-a. :)
 
Vrh