• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Acer Nitro 5 laptop - pregrevanje procesora

GORIL1CA

Newcomer
Učlanjen(a)
16.02.2025.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Dobar dan, odnosno dobro vece ekipo, u zavisnosti kada citate. :ludnica:

S obzirom da sam nov da forumu i da mi je ovo prva interakcija na ovom forumu, u kratkim crtama cu se predstaviti, moje ime je Nemanja (GORIL1CA), student i casual streamer, dosta o meni, prelazimo na problem.

Kupio sam polovan/nov laptop (2 meseca je star laptop bio kada sam ga uzeo, medjutim nije koriscen uopste, sto se zaista vizuelnom inspekcijom i vidi).
Od prvog dana koriscenja, procesor u nekom hard loadu (gaming) radi na temperaturi od 92 stepeni celzijusa dok je u default modu, kada se prebaci u performance mode sa turbo radom ventilatora dostigne se top notch temperatura od 100, neretko i 102 stepena celzijusa. Samim tim, performance mode i ne palim , vec samo default mode sa max obrtajem ventilatora. Guglao sam malo i saznao da im je to problem i nasao ,,resenje''. U power planu, sam smanjio power procesora na 95%, pa kasnije na 90%, medjutim temperatura i dalje stoji na konstantnih 92 stepena tokom gejminga. Preko mux swticha, prebacio sam na graficku, malo ga rasteretio, medjutim nista nije pomoglo. Postoje trenuci kada radim neke najnormalnije stvari koje nisu zahtevne 1% i temperatura naglo skoci na 92, i posle sekund se vrati u normalu. Uvek kada koristim laptop, makar to bio i light rad (surfovanje netom, pisanje seminarskog za studije itd itd, uvek stoji na cooler standu). Bas bih voleo da resim ovaj problem, jer ne bih da degradiram prvo hardver, kasnije i pefromanse laptopa.

EDIT: Graficka kartica: RTX 4060
Procesor: I5 12450h
RAM: 16gb 4800 mhz
Skladiste: 512GB NVMe SSD

Hvala najlepse unapred, celom AXE forumu,
GORIL1CA.

PORSCHE

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.01.2019.
Poruka
2.684
Rezultat reagovanja
4.499
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Asus X503S
CPU & cooler:
Intel Core i5-12600K - Cooler Master MasterLiquid ML360 RGB
Motherboard:
ASUS PRIME Z790-A Wifi
RAM:
G.Skill 32GB 2x16 Trident Z5 DDR5 5600MHz CL36 KIT
VGA & cooler:
MSI RTX 4070 Ti SUPRIM X 12G
Display:
BenQ Mobiuz EX3210R i LG 43UM7600 4K TV
HDD:
SSD Samsung 850 EVO 250GB, SSD Samsung 1TB 860 EVO, WDC 500GB Black + WDRed 4TB + WDRed Plus 4TB
Sound:
CORSAIR VOID PRO RGB Wireless 7.1
Case:
Cooler Master Cosmos C700P
PSU:
Be Quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W
Mice & keyboard:
Logitech G502 X White, Logitech G910 Orion Spectrum
Internet:
ADSL 20MBs
OS & Browser:
Win 10 64 bit, Opera
Other:
Sony Play Station One
Meni je sad jutro. :D

Za pocetak :welcome:

Davno sam saradjivao sa laptopovima, al pokusacu da pomognem. LT se uvek malo vise greju.

Da li je LT vreo na dodir?
Koliko je dugo kod tebe?
Da li si ga ikad cistio od prasine iznutra?
Na cemu ga drzis? Nikako nemoj da bude na nekom platnu koje moze da mu gusi protok vazduha za hladjenje.
Mozes ga otvoriti da promenis pastu na kulerima.
Takodje postoje i postolja koja imaju ventilator na sebi i duvaju u LT i tako ga dodatno rashladjuju.

Ako sad ima toliku temperaturu sta li ce biti leti.

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.264
Rezultat reagovanja
296
Moja konfiguracija
Probaj ograničiti max frekvenciju, na onu na kojoj radi kada su sva jezgra na 100%, daje bolje rezultate nego smanjenje power-a i ništa ne gubiš, kada je uposleno 1 jezgro ne mora da radi na max turbo brzini:

Naravno neko postolje sa hlađenjem.

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
2.471
Rezultat reagovanja
2.257
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
5900X + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
MSI B550 tomahawk
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Nije dobro ogreaniciti taj procesor na taj nacin 95% u power planu i to nije resenje.
Novi laptovi su svi vreli i svi rade na 100c tako da pomiri se sa tim.
Algoritam je namesten da ih gura do krajnjih granica i ti tu nista ne mozes, sad ne nzma kakav je bios i koliko ti dozvoljava da ga tu limitiras u potrosnji, ali okreni obrni on ce da gura do 100c.

GORIL1CA

Newcomer
Učlanjen(a)
16.02.2025.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Meni je sad jutro. :D

Za pocetak :welcome:

Davno sam saradjivao sa laptopovima, al pokusacu da pomognem. LT se uvek malo vise greju.

Da li je LT vreo na dodir?
Koliko je dugo kod tebe?
Da li si ga ikad cistio od prasine iznutra?
Na cemu ga drzis? Nikako nemoj da bude na nekom platnu koje moze da mu gusi protok vazduha za hladjenje.
Mozes ga otvoriti da promenis pastu na kulerima.
Takodje postoje i postolja koja imaju ventilator na sebi i duvaju u LT i tako ga dodatno rashladjuju.

Ako sad ima toliku temperaturu sta li ce biti leti.
Nikada ni jedan laptop nisam drzao na krevetu, u krilu, ili na nekoj povrsini gde mu se zatvara protok vazduha, uvek na kuleru, pogotovo kada gejmujem. Poklopac je dole vruc, nije vreo, ali je vruc.
EDIT: Kupljen je 20. septembra 2024, imam ga otprilike 6 meseci, nikada ga nisam otvarao i cistio, niti menjao pastu na procesoru, misleci da je jos rano za to, s obzirom koliko ga cuvam da ne dodje u kontakt sa prasinom :D

Poslednja izmena:

GORIL1CA

Newcomer
Učlanjen(a)
16.02.2025.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Nije dobro ogreaniciti taj procesor na taj nacin 95% u power planu i to nije resenje.
Novi laptovi su svi vreli i svi rade na 100c tako da pomiri se sa tim.
Algoritam je namesten da ih gura do krajnjih granica i ti tu nista ne mozes, sad ne nzma kakav je bios i koliko ti dozvoljava da ga tu limitiras u potrosnji, ali okreni obrni on ce da gura do 100c.
Tokom sadasnje gaming sesije, ventilatori su bili konstantno ukljuceni na AUTO modu, nisam palio turbo mode, i ovo mi je prvi put za ovih 6 meseci koliko ga imam da graficka dostigne ovoliku temperaturu, u sobi je temperatura oko 20 stepeni.

Prilozi

raykan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.09.2010.
Poruka
2.416
Rezultat reagovanja
222
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 2500k @5.3GHz 1.52v
Motherboard:
MSI BIG BANG MARSHALL
RAM:
16GB
VGA & cooler:
GTX 1070
Display:
Lenovo 27 freesync
HDD:
275+3tb
Case:
CM Cosmos II
PSU:
CM v1000
Mice & keyboard:
Logitech G9x, CM Storm XT brown
OS & Browser:
W10
Normalno za nitro 5. Imam ga i ja, sa i9 119000H. Od prvog dana mogu na 100C da ga poteram.

Vrh