• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Sta igrate trenutno?

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
762
Rezultat reagovanja
723
Moja konfiguracija
Prljavi plebs... Igra se na radeonu... :troll:

L@l0

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.07.2026.
Poruka
382
Rezultat reagovanja
228
Moja konfiguracija
60 hz?
meti bar 90, ne za***avaj...

Poslednja izmena:

Cika_Kure

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
29.05.2024.
Poruka
2.070
Rezultat reagovanja
2.596
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 5700x 3D, ID Cooling SE-225-XT BLACK
Motherboard:
Asus TUF Gaming B550
RAM:
KINGSTON Fury 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz
VGA & cooler:
Biostar RX6700XT 12GB GDDR6
Jos malo dopune o igri.
Pogledajte prilog 68034
Pogledajte prilog 68035
Pogledajte prilog 68036
Pogledajte prilog 68037

Igra je fantazija. Bukvalno fazon Tomb Raider, pokidali su.
O optimizaciji i da ne govorim. Sve radi savrseno sa 0% stutter
Pogledajte prilog 68038
Pogledajte prilog 68039Pogledajte prilog 68041Pogledajte prilog 68042
Ako sad konačno ima oružja (kao TR kažeš), da li ima smisla igrati bez igranja prva dva.
Prvi sam nešto malo probao i baš mi nije legao... Dvojku nikad nisam ni probao.

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
14.451
Rezultat reagovanja
9.931
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS] / LG C4 OLED 55"
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Supernova optical fiber Download 1000MB/s / Upload 500MB/s
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV LG C4 OLED 55" 4K
U ovoj igri se pojavljuje osoba iz prva dva dela ali ne vidim nikakvu povezanost izmedju delova pogotovu ovaj zadnji. Ja sam odigrao oba i nisu ni meni bas nesto wau.
Odigraj ovo jer ovo je zaista totalno drugacije od prva dva dela.

That's what she said...
'teo bi i on, al' nema ćun...ćime...ovaj... DLSS5!!! :troll:
DLSS6+ Beta :vuna:

60 hz?
meti bar 90, ne za***avaj...
Zbog? Da bi mi graficka isla u 200+w da ide u 100% i da ima 20 stepeni vise? Zbog cega? Ne meni je i 60 fps i vise nego dovoljno za AAA naslove.

L@l0

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.07.2026.
Poruka
382
Rezultat reagovanja
228
Moja konfiguracija
sve ispod 75 hz ili fps i mene bole oci xD
pre neki dan instalirao dark souls 1 (ne remake) i nativno radi na 30 fps... oslepeh!
srecom, moze preko nekog moda tj ini fajla da se natera da radi na "suludih" 75

slicno ovako mi deluje kada igram sa 30 fps, samo sto je ovo stucanje ritmicno xD

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
2.634
Rezultat reagovanja
2.162
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 9070 hellhound
Display:
C4 48"
HDD:
2 TB nvme Kingston + 2 TB HDD Toshiba
Case:
Lancool 216
PSU:
Corsair Rm750x
Grafička i treba da radi 100% i da vuče kol'ko vuče dok se igramo, ali bi trebalo da ostane i na nekim normalnim temperaturama i da nije baš kao avion kad uzleće. Problem je što su nas navikli da plaćamo ogromne pare za poluproizvode koje ćemo morati ovako da zaključavamo na 60 da ne bi išli na 100C. Jer ako ću je ograničavati na 70-80% onda sam mogao da prođem i jeftinije i da kupim neku 20-30% slabiju. Ja razliku između 60 i 75 primetim, između 75 i 90 manje, a 95-120 skoro ništa.

L@l0

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.07.2026.
Poruka
382
Rezultat reagovanja
228
Moja konfiguracija
Ne samo to nego sto ljudi misle da samo jezgro strada od konstantnog stresiranja.
Graficka je hiljade drugih komponenti. A ti dozvoli sebi u danasnje vreme da ti grafa rikne... Muka ziva cak i da je pod garancijom.
Ali ako imas problem sa 100 stepeni temperaturom pri max opterecenju zna se kako se to resava.
Srafciger i pasta u ruke. Ili neki silikonski pad koji nece da istisne hladnjak - jos bolje.

Poslednja izmena:

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
2.634
Rezultat reagovanja
2.162
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 9070 hellhound
Display:
C4 48"
HDD:
Case:
Lancool 216
PSU:
Corsair Rm750x
Ne rastavlja se nova karta, a i po recenzijama vidiš da su to normalne temperature kad je karta na fabričkim, ht 95°, vram 90. Govorim o rdna3 7700 XT koju imam. Kolega gore ima 7800 xt i verujem da zbog toga ograničava na 60.

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
14.451
Rezultat reagovanja
9.931
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS] / LG C4 OLED 55"
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Supernova optical fiber Download 1000MB/s / Upload 500MB/s
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV LG C4 OLED 55" 4K
Grafička i treba da radi 100% i da vuče kol'ko vuče dok se igramo,
Apsolutno netacno.
To zavisi kako ti gledas na stvari ali nemam namere da jednu manje zahtevnu igru igram na 200 fps da bi vec narednu ekstra zahtevnu igrao na jedva 50.
To je problem do vas koji smatrate da mora da se ima 150 fps u svakoj igri. Svako neka radi sa svojim hardverom sta god zeli.
Sto se tice recenice mogao sam da kupim slabiju 20 30% tako je mogao si i onda ces prosecne igre igrati na jedva 60 fps a one super zahtevne ces ili da seces u grafickim podesavanjima ili da igras na manje fps.
Primera radi neko ko ima RTX5090 treba u svakoj igri da stavi unlimited fps bez obzira da li je mozda neka platformer igra i radice u 500 fps i da kartica stalno vuce 550 600W ali imam 500 fps iako takva igra odlicno radi i na 60 fps ali meni je cilj da karticu opteretim 100%
Razmisljanje ti je pogresno. Kartica treba da radi onoliko koliko je potrebno da prijatno igras igru a ne da situaciju posmatras kupio sam i hocu da mi radi non stop tokom gaminga na 100% da iskoristim novac za koji sam je platio.
Dok sam igrao GOW Ragnarok na TV-u kartica se znojila na 100% u 4K. Da sam uzeo slabiju recimo 6700XT da sam se vodio tvojom logikom to ne bih mogao tako da igram.
Jaca kartica se kupuje da bi imao rezerve za igre koje traze takvu karticu ali kad dodju slabije igre onda kartica radi koliko joj je potrebno da obezbedis ok igranje.
Jurenje 100 120 fps je smejurija, ali svako nek radi sta hoce naravno. Povremeno nekad odvrnem na 75 ili 90 fps ako je u pitanju neka igra poput COD ili slicna pucacina iz prvog lica jer takve igre zahtevaju malo brze reakcije pogotovu ako se igra na hard ili neki tako visok level tezine na kojima ja igram te igre.

Ne rastavlja se nova karta, a i po recenzijama vidiš da su to normalne temperature kad je karta na fabričkim, ht 95°, vram 90. Govorim o rdna3 7700 XT koju imam. Kolega gore ima 7800 xt i verujem da zbog toga ograničava na 60.
Ne. Ne zakljucavam na 60 zbog temperatura koje idu u 100 stepeni. Vec ne zelim da radi ni na 70 ako nema potrebe.
Ja sam karticu undervolt sa fabrickih 1150mv na 1075mv za GPU i temperatura hotspot je sada pri 100% opterecenja oko 75 stepeni u letnjem periodu bez klime kad je u sobi oko 28-30 stepeni. Ja iskljucivo gledam koliko je hotspot a ne kolika je temperatura GPU.

Poslednja izmena:

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
4.082
Rezultat reagovanja
3.621
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
9950x3d + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
PHANTOM GAMING X870E Nova WiFi
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Do losih temperatura dovodi i los air flow u kucistu, mozes da ima 20 ventova, ali ako ne prave lepo strujanje vazduha imaces problem.
Drugo ljudi nisu svesni koliko klima utice na isusivanje paste na karticama!
Neravan hladnjak od proizvodjaca, otud i pump efekat pa visok hotspot.
Generalno visoke temp nece ubiti karticu, ali recimo sag hoce.
Ima slucajeva gde je nekvalitetan DP kabl bio uzrok visokog hotspota, ljudi zamene i hotspot se spusti.
Ako pogledate najzilavije 3090 su Zotac, a sve su radile na izuzetno visokim temperaturama zbog greske u dizajnu hladnjaka.

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
2.634
Rezultat reagovanja
2.162
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 9070 hellhound
Display:
C4 48"
HDD:
Case:
Lancool 216
PSU:
Corsair Rm750x
Loše su temperature pre svega zato što ih fabrički natežu na max, kako klokove tako i napone, a da ne bi pucale u igrama. Pre samo 15tak godina gledali smo kako da ih klokujemo i dodajemo napon, a danas prva stvar nam je undervolt da bi im spustili temperature. Napišu oni da je sve ispod 100 ok, ali nije ti baš ni svejedno ako ti nešto tamo ide 80-90° i tako par sati dok se igraš.

A što se tiče ovih 100% tu nema dileme, ako mogu da biram između 75-80 i 60fps, i 100 vs 80%, uvek ću birati veći FPS, naravno ako grafička može da istera pod ok temperaturama i prihvatljivom bukom.

Poslednja izmena:

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
762
Rezultat reagovanja
723
Moja konfiguracija
Ako smem da bacim svoj dva centa, posto sam pod utiskom da ste delimicno u pravu...

Ovo sto @Uruk kaze za grafe, jeste istina 7000 i 9000 serije su nesto vrelije nego inace, ali variraju temperature od modela do modela.
Inace da idu neke i do 90-95C, videh kod par 9070(xt) modela, sto je "po specifikacijama" (jer su klokovi/hw nategnuti na max) za hotspot i vram ali meni licno previse vrelo i zbog toga sam se odlucio za "mrcinu" kako bi temperature bile sto nize i da bih izbegao rastavljanje i repaste karte. Sto je svakako neminovno van garancije, a i ne daj boze da vrisne u garanciji, verovatno novu dobiti necemo vec samo refund. Inace na temperature utice i airflow - tako da ako je karta vrelija mozete da je drzite u normali ako imate dobar protok vazduha. Neretko znaju i los posao da odrade sa pastom u fabrici tako da opet rasklpanje ili reklamacija ne gine posebno ako su temperature konstatno blizu 100C, jer ce verovatno da izgura samo 2g.

Sto se tice utilizacije, da pozeljno je bude sto veca utilizacija GPU/CPU-a ali zasto forsirati hardver do gornjih granica, posebno sada kada je nestasica i svi vozimo starije masine... Ako nesto gekne bice igranke sa nabavkom i mozda cak i zamenom vise komponenti - meni recimo ne bi ginulo da prelazim na novu platformu, gde bih morao da dam 1-1.2k samo za mobo+cpu+ram...

Svako ima preference oko FPS-a - meni licno za SP naslove je bitno da ne ide ispod 60fps i da nema velikih skokova (cak i sa vsyncom) - inace licno preferiram tu negde oko 80-100fps, jer kada ode na 120 tj na140+ (iako mogu da vozim neke SP naslove na toliko), smatram da nema potrebe jer igra postane "previse fluidna" (zbog smanjenog input laga i veceg broja frejma) i jednostavno se izgubi taj neki cinematicni osecaj u igri... Mislim ni da vecina danasnjih SP naslova, reci 99% sem ako nije rec o pojedinim shooterima nisu zamisljenje da rade na vise od 60fps od strane devova, bas zbog gore navedenih razloga.

I sto kaze gore @Dom1nat0R slazem se, higher tier grafu prevashodno sam, uzeo da bih imao lufta, ne da bih je vozio u 4k 120hz sa svim zivim popaljenim ondnosno zeleo da je forsiram na 100-110% sve vreme.
Doduse ja sam neko ko smatra da je danasnji hardver "predvidjen" za 1440p eventualn 4k60fps gaming jer "tu smo gde smo" po pitanju sweetspota i trenutnih tehnologija. Na stranu sto nam serviraju razlicite tehnologije koje su jos u beta fazi razvoja i koje early adopteri (fanovi nVidije) rado preplacuju.
Zato se zaista nadam da ce ova nestasica malo da potraje kako bi industrija posvetila malo vise paznja ka optimizaciji i utilizaciji trenutnog hardvera jer je apsolutno sposoban da vozimo odlicne naslove u svoj grafickoj raskosi narednih par godina... I to kazem kao neko ko je na AM4 platformi i nerad sam da prelazim na am5 i jurim "30% vise frejma za 600-700e doplate" i to kada su cene bile "iole normalne" a kamoli sada...
Sa druge strane we're f-ed ako nam nesto rikne.

Glupo je sto uopste ovo moram da pisem, jer ste svi matori konji koji su svesni svega ovoga navedenog ali se opet iz nekog razloga prepucavate...

Na kraju dana svako neka radi sa svojim hardverom sta mu je volja.
different strokes for different blokes...100 zena 200 sisa...

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
2.634
Rezultat reagovanja
2.162
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 9070 hellhound
Display:
C4 48"
HDD:
Case:
Lancool 216
PSU:
Corsair Rm750x
Realno ti ni ne možeš da teraš 120/4k ove nove sa 9070xt. Da možeš terao bi ih na 100% ako su temp. Ok
I to je poenta, sve ostalo laganje samog sebe bez razloga.
Što ne bi igrao npr Division 120/4k na 100% ako su ti temp ok?

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
4.082
Rezultat reagovanja
3.621
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Tako je, ali sta da se radi.
Otud i razlika u ceni kartice, jer je neko stavio tezi,masivniji,skuplji kuler sa vapor komorama , a neko slabiji.
Ja imam karticu bez vapor komora ,jer imam lose iskustvo sa njima, pogotovo sa agresivnim pastama koje se reklamiraju kao cudo nevidjeno i koje probuse komoru.
Sto se tice napona zvog silikonske lutrije proizvodjac gura poprilicno visoke napone, nece da rizikuju nestabilnost ili da mu kartica ne boostuje kao kod konkurencije pa da ga ocrne i da ne moze da proda proizvod.

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
762
Rezultat reagovanja
723
Moja konfiguracija
Realno ti ni ne možeš da teraš 120/4k ove nove sa 9070xt. Da možeš terao bi ih na 100% ako su temp. Ok
I to je poenta, sve ostalo laganje samog sebe bez razloga.
Što ne bi igrao npr Division 120/4k na 100% ako su ti temp ok?
Ako mislis da sam bio realan sam tom izjavom onda je zaista svaka dalja diskusija suvisna...
Preuvelicao sam radi poente da nema potrebe gurati hw na max limitu niti juriti sto jaci hw u nadi da ce se dobiti sega-mega grafika i ono sto (nam) mazu oci sa tehnologijama u beta fazi...
I ne vidim potrebu da jurim sve igre u 4k niti igram forsiram da sve igram na TV jer mi je ugodjaj i kvalitet na 27" 1440p monitoru odlican, jedina mana je sto moram da opet posle posla sedim u stolici i to zamara.

I sada vidim gde lezi problem u dosadanjoj raspravi - bukvalisti ste previse i svako ima svoje vidjenje stvari kojeg se drzi kao pijan plota...
I imate zelju za sitnice da se uhvatite i raspravljate a zaista nema potrebe.
Mislim da je najbolje da se sam udaljim i iskuliram od foruma na neko vreme...

Sporcki pozdrav ljudi.

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
4.082
Rezultat reagovanja
3.621
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Moje misljenje je da hardver treba prilagoditi ugodnom igranju bez stuttera sto je najbitnije.
Mnogo igara se cudno ponasa na visokom FPS, neke trpe jako mali FPS, recimo Alan Wake 2, na 40 FPS radi fluidno.
Gledao sam skoro da limitiranje FPS jako utice na fluidnost , tacnije kako je i preko cega FPS limitiran da li u samoj igri ili sa recimo afterburnerom, da li preko vsynca ili gsynca.
Ima tu brdo varijabila, da ne pricam o novim tehnologijama pogotovo za AM5 platformu i njenu osetljivosta na razne upite od strane kojekavih HW monitora i overleja koji mogu da prave probleme.
Ako neko zeli AM5 platformu ,a ne treba mu USB4 onda mu ne preporucujem 800 cipset nikako, znaci x870e cipset samo iskljucivo za radnu masinu i kome treba brdo PCIE linija i to kod jako malo modela da imate bifurkaciju koju zelite.
Novije ne znaci brze, tacnije moze biti brze u sintetici ali praviti probleme u svakodnevnom radu.
Sto se tice temperatura nije prijatno da nesto zvrnda na 100c , ali pogledajte laptopove ukljucujuci i Apple, svi drndaju na 100c i niko se ne zali.

L@l0

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.07.2026.
Poruka
382
Rezultat reagovanja
228
Moja konfiguracija
@Uruk
Kako ne mozes kad je 9070xt brza od moje 3090 a ja ih teram i to ogranicim na 120 u 4K (moze i brze sa dlss-om i ostalim glupostima)
Problem je sto ljudi ne znaju da optimizuju. Nadrndaju sve na ultra pa cak i one stvari koje na ultra presetu se ne pomeraju ( 8xmsaa u 4k je sulud i nepotreban, posto je 4k vec noz ostra rezolucija/slika tako da eventualno 2x ili mozda 4x msaa ako je bas velika dijagonala ekrana u pitanju).

Isto je problem sto jako malo ljudi danas igra u 4k i dalje, pa vecina devova i ne testira igru u toj rezoluciji. Jednostavno nece da gube vreme za tih, koliko 5% igraca?
I onda u igrama koje su generalno tehnicki jako dobro sklepane, kao na primer Arc Raiders, u 4K primetim stvari koje u 1440p nisam, a to su mali detalji koji krenu da se iscrtavaju kako se krecete po terenu (sitno kamenje, trava, i jos neke stvari, koje bi trebali da budu LOD modeli koji se menjaju iz manjeg nivoa u veci nivo detalja a devovi prosto nisu testirali u 4K pa nisu ni videli, isto kao sto nisam ni ja u 1440p) krecu iznenada da je pojavljuju tu 7 metara od vas, sto meni bar kvari imerziju ali je daleko od neigrivog (imam ja druge probleme sa arc-om, kao sto je ono smece sto morate da sakupljate da bi ste napravili jos vece smece) jer je i AI isto jako dobar,fizika, zvuk narocito...
Al to je ponavljam, za jako dobro tehnicki napravljenu igru. Bolje da ne pricam sta sam sve vidjao po ovim ostalim kada se igra u 4K.

Slazem se sa Dom1nat0rom da ne mora svaka igra da se igra u milion frejmova, ali znam ljude koji su mazili i pazili graficke pa su im i one i sistemi svakako crkavali.
Jednostavno je silikonska lutrija u pitanju. Da, povecaces sebi sanse ako je ne przis konstantno, ali ljudi - ja sam rendao sa onom 6900 xt po ceo boziji dan u blenderu, i testirao, i mucio je kako niko na svetu ne muci graficke. Dakle ne opterecenje koje vi dobijete u igrama, gde gori samo graficka - vec gde gori ceo sistem, i to godinama (zimi sam se prakticno grejao i to dnevnu sobu i kuhinju, ukupno oko 75 kvadrata), i sve sto sam morao da radim je da menjam pastu na godinu dana. Sve je bilo u redu, na kraju sam je zamenio i doplatio 150 evra za 3090.
Visina temperature ako se opeterecenje u igri smanji sa recimo 100% optrecenja na oko 80% je ogromna, prema mom iskustvu (i lako se dostize) , znaci oko 10c sto je lagan dan na gradilistu ako bi grafa znala da prica, i to je sasvim ok opterecenje da je vi przite 24h i da ne brinete ako imate neko normalno napajanje i pristojnu struju u kuci.
To sad da se gleda dal ne prelazi 60 ili 70 stepeni.. macku o rep jer stvari postaju degradirajuce tek sa 90+ iako proizvodjaci tvrde 110c i slicno.
Jedino ako je kuciste blizu a ventilatori bucni, pa da razumem. Al sa druge strane puno njih koristi slusalice , tako da opet...

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
2.634
Rezultat reagovanja
2.162
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 9070 hellhound
Display:
C4 48"
HDD:
Case:
Lancool 216
PSU:
Corsair Rm750x
MrDžone,
Sad ispada kao da sam ti ja nešto prebacio kako ne možeš 4k/120, i još pominješ bukvaliste. Napisao sam uopšteno kako stvari stoje, i da bi svi mi igrali na max (ili barem većina), a da nema tih ograničenja koja imamo kao što su temperature i prenategnuta fabrička podešavanja. Puštali bi da radi 100% u max fps-u koji može da izvuče.

Ovo što Dakula priča je druga stvar kad su igre loše optimizovane pa zabada, onda tu ograničavanje može da pomogne da izgleda bolje. Ali ako je linija ravna onda je pustiš da radi, nema potrebe da se ograničava.

Ako neko ima monitor od npr. 120hz, a grafička može da izvuče 75-100, ne treba da se ograničava na 60 jer se razlika primeti. Nije tih 75-100 nikakav sulud FPS nego prijatnije iskustvo nego 60.

Poslednja izmena:

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
4.082
Rezultat reagovanja
3.621
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Nekad 100% ili najcesce 99% nije to sto pise.
Na primer igras igru gde je zauzece 100% ali ti na primer kod NVidie od 16000 CUDA radi nekih 9000 CUDA ,jer je igra takva i to vidis po potrosnji koja je dosta manja od mogucnosti kartice i kloku koji je visok.
Onda potegnes igru koja zakuca svih 16000 CUDA ,a tebi isto pise 100% zauzece, temperatura poleti kao i potrosnja, a klok padne ispod onog na koji si navikao.
Kod sintetike kao sto je Furmark kartica je maksimalno opterecena i radi do poslednjeg atoma snage, sad neko ce reci da to nije realan prikaz ,jer igre ne vuku toliko, ali sa DLSS5 NR, igre bukvalno vuku kao sa Furmarkom, CUDE idu na max ,a takve nam igre dolaze.
Meni je impresivan Metro Ex koji sa upaljenim RT bukvalno zakucava svaku karticu.
Ja drzim undervoltovanu karticu najvise zbog konektora, ali klasican undervolt kod NV ne garantuje manju potrosnju i zagrevanje.
Undervolt ce lepo da radi na vecini igara, kartica ce znacajno manje da trosi i da se greje, ali pustite Furmark ili neku igru koja je jako zahtevna i videcete da u tom slucaju potrosnja ide u nebo, kao i temperature i jedini lek za to je limitiranje potrosnje preko power limita.
Ne znam kako je kod AMD kartica ,ali ovo pisem da se neko ne zezne sa NV i misli da je sa undervoltom siguran, a dokazano nije.
Opet undervolt ima manji uticaj na stutter , gotovo ga i nema dok power limit ima uticaj ,jer kartica zbog limita potrosnje zna da radi neravnomerno i pravi stutter.
Opet se vracamo na stutter i osecaj u igranju, mislim da je to najbitnije jer sve te vratolomije+losi drajveri znaju da upropaste igranje, dzabe jak PC i dobra kartica kad te usere los Realtek drajver za LAN i krene da pravi haos ,a ti nikako da povezes te dve stvari.

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
2.634
Rezultat reagovanja
2.162
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 9070 hellhound
Display:
C4 48"
HDD:
Case:
Lancool 216
PSU:
Corsair Rm750x
Naravno da ima, ali je to od igre do igre. Meni npr u Elite kada sletim na neku stanicu i izađem do kafane GPU na 100 % provrišti ako je neka opcija uključena, zaboravio samo koja.

L@l0

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.07.2026.
Poruka
382
Rezultat reagovanja
228
Moja konfiguracija
svemirske simulacije su slow paced igre, tamo ti stvarno ne treba vise od 75 fps, isto kao i sim letenja, podmornica i ostalih na tu temu.
i to u VR gde imaju posebnu draz.

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
2.634
Rezultat reagovanja
2.162
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 9070 hellhound
Display:
C4 48"
HDD:
Case:
Lancool 216
PSU:
Corsair Rm750x
Najgore što ni nije neki FPS u kafanama. Nego ima neka opcija, loše su napravili pa kad uđeš u kafanu, to je ona verzija kad izlaziš iz broda pa igraš TPS ili FPS, igra u pozadini valjda renderuje i sve iza zidova. Poznati problem koji nikad nisu popravili, a mislim da se rešava gašenjem nekih senki ili sl.
Uglavnom, taj 100% i 100% u nekoj drugoj igri nisu isti. Ovaj mnogo više greje, mislim da je to ovo što je Dakula rekao.

L@l0

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.07.2026.
Poruka
382
Rezultat reagovanja
228
Moja konfiguracija
Ne bih znao, nisam igrao Elite mada me je vukao al sam u to vreme igrao X4 koji mi pojede stotine sati i silne vikende i tada sam rekao - dosta brate, aman vise...

Vrh