• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Prodaja laptopa/Kupovina Računara

beketi

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
21.02.2021.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
GIGABYTE G5 KF
CPU & cooler:
Intel Core I5-12500H
RAM:
16gb 3200mhz DDR4
VGA & cooler:
RTX 4060 8gb
Display:
Lenovo G27-c Curved 165hz
Optical drives:
Kako bez optickog drajva
Mislim da sam promasio malopre kategoriju.... Naime.

Pozdrav sekiraši,

imam neku "dilemu". Kupio sam laptop Gigabyte G5 KF ubicu sa rtx4060/12500H/16gb3200. Radi super sve uzeo sam sa kp od lika, ima garanciju u gigatronu jos godinu dana.

Naime patim od gledanja buildova i racunara pa gledam mozda da prodam laptop i uzmem komp i neki manji laptop samo da imam za faks i neku mobilnu mašinu malu kompaktnu.

Ove komponente mi ispunjavaju sva očekivanja koja ja imam od racunara i sve mi pokrece na High samo eto maštam da imam svoj build, da ga ja sklopim i tako to. Sta mislite za koliko bih mogao da ga prodam, da li da radim to uopste i sta je vase misljenje kakav bi komp mogao da uzmem, napravio bih neki mini build da bude isto mobilan posto sam na relaciji Krusevac-Beograd stalno, mozda cak i napravim build a za kucu uzmem neki ps/xbox, sta vi mislite?

Pozdrav i RTFM! :first::thumb:

NAS

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.07.2018.
Poruka
883
Rezultat reagovanja
1.459
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC i Mac
Hajde da još više zakomplikujem :geek:

Imaš laptop koji pokreće većinu današnjih igara kako treba (pristojna rezolucija i FPS). Ostaviš tako i kada izađe GTA 6/RDR 3 (ili neka treća igra koju voliš), a ti ne možeš da je igraš na high sa 60 sličica, tada poželiš da prodaš lap ali neće niko da kupi jer će tada biti RTX 4060 kao što je danas GTX 1650 4GB. Imali smo nedavno situaciju da član foruma prodaje odličan gejmerski laptop (odličan u smislu da sve radi kako treba, da je kao nov...) ali ne može prodati jer je grafička GTX 1650 4GB. Tako će i taj lap da zastari i nećeš moći da dobiješ ni pola cene koju možeš u ovom trenutku. Tu je uvek u prednosti desktop, jer kod laptopa kada se pokvari jedna komponenta, pokvarilo se sve, sve sa ciljem da trošimo sve više i više i sve brže i brže menjamo mobilne računare sa zalemljenim komponentama.

PC uvek pre mobilnog gejmerskog laptopa, em tiši, em brži. pitaće me @Dakula74 otkud takva promena da hvalim PC :rotf:

Ako voliš da gledaš Yt klipove o gradnji računara, glasam da se proda laptop i kupi desktop i igraj se sa komponentama i kabliranjem. Mogu se sklopiti male a dobre mašine ali treba pripremiti i novčanik.

U računicu treba dodati i koliko si spreman da izdvojiš para kada prodaš laptop i šta ti sve treba od drugih komponenti i periferija (monitor, kamera, zvučnici, tastatura, miš, podloga, produžni sa prenaponoskom zaštitom, DAC, sto i stolica, slušalice i mikrofon ili headset), mada po avataru vidim da većinu stvari imaš.

Konzola? Imamo već par tema na forumu, to je igranka sa milion pitanja i odgovora gde jedni vole jedno, drugi drugo. Neke igre je bolje igrati sa kontrolerom, druge sa tastaturom i mišem, jedni vole da igraju za radnim/računarskim stolom, drugi da se zavale u fotelju. Veliki uticaj ima navika, ja sam koristio džojstik na Segi a kasnijom kupovinom računara teško je bilo privići se na tastaturu i miš. CS sam igrao tako što sam koristio strelice na tastaturi :) Sada koristim kontroler za trke (Forza), brat koristi kontroler za iste trke i Fifu/PES (još uvek ih tako zovem). Kao što sam prešao sa Sege na PC (sa džojstika na tastaturu i miš), isto tako bih opet mogao da se vratim na kontroler kada bih kupio konzolu jer bih morao da igram sa kontrolerom i težak bi bio prelazak ali te takav sistem natera da igraš sa takvim uređajem.

Ko ima para: konzola i TV za dnevnu sobu, računar i monitor za radni/računarski sto, gejmerski laptop za putovanja :) i Apple za neke koji vole iOS i macOS :)

Kakav bi komp mogao da sastaviš je novo pitanje, u kojoj rezoluciji igraš, da li igraš SP ili MP igre? Da li kupuješ novo ili polovno? Može da se dogodi da prodaš laptop koji radi kako treba, kupiš PC sa nekim polovnim komponentama kao što je grafička i da ne radi i onda samo nerviranje i pitanje zašto si uopšte dirao nešto što radi :) Kupovina polovnih komponenti je mač sa dve oštrice.

beketi

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
21.02.2021.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
GIGABYTE G5 KF
CPU & cooler:
Intel Core I5-12500H
RAM:
16gb 3200mhz DDR4
VGA & cooler:
RTX 4060 8gb
Display:
Lenovo G27-c Curved 165hz
Optical drives:
Kako bez optickog drajva
Hajde da još više zakomplikujem :geek:

Imaš laptop koji pokreće većinu današnjih igara kako treba (pristojna rezolucija i FPS). Ostaviš tako i kada izađe GTA 6/RDR 3 (ili neka treća igra koju voliš), a ti ne možeš da je igraš na high sa 60 sličica, tada poželiš da prodaš lap ali neće niko da kupi jer će tada biti RTX 4060 kao što je danas GTX 1650 4GB. Imali smo nedavno situaciju da član foruma prodaje odličan gejmerski laptop (odličan u smislu da sve radi kako treba, da je kao nov...) ali ne može prodati jer je grafička GTX 1650 4GB. Tako će i taj lap da zastari i nećeš moći da dobiješ ni pola cene koju možeš u ovom trenutku. Tu je uvek u prednosti desktop, jer kod laptopa kada se pokvari jedna komponenta, pokvarilo se sve, sve sa ciljem da trošimo sve više i više i sve brže i brže menjamo mobilne računare sa zalemljenim komponentama.

PC uvek pre mobilnog gejmerskog laptopa, em tiši, em brži. pitaće me @Dakula74 otkud takva promena da hvalim PC :rotf:

Ako voliš da gledaš Yt klipove o gradnji računara, glasam da se proda laptop i kupi desktop i igraj se sa komponentama i kabliranjem. Mogu se sklopiti male a dobre mašine ali treba pripremiti i novčanik.

U računicu treba dodati i koliko si spreman da izdvojiš para kada prodaš laptop i šta ti sve treba od drugih komponenti i periferija (monitor, kamera, zvučnici, tastatura, miš, podloga, produžni sa prenaponoskom zaštitom, DAC, sto i stolica, slušalice i mikrofon ili headset), mada po avataru vidim da većinu stvari imaš.

Konzola? Imamo već par tema na forumu, to je igranka sa milion pitanja i odgovora gde jedni vole jedno, drugi drugo. Neke igre je bolje igrati sa kontrolerom, druge sa tastaturom i mišem, jedni vole da igraju za radnim/računarskim stolom, drugi da se zavale u fotelju. Veliki uticaj ima navika, ja sam koristio džojstik na Segi a kasnijom kupovinom računara teško je bilo privići se na tastaturu i miš. CS sam igrao tako što sam koristio strelice na tastaturi :) Sada koristim kontroler za trke (Forza), brat koristi kontroler za iste trke i Fifu/PES (još uvek ih tako zovem). Kao što sam prešao sa Sege na PC (sa džojstika na tastaturu i miš), isto tako bih opet mogao da se vratim na kontroler kada bih kupio konzolu jer bih morao da igram sa kontrolerom i težak bi bio prelazak ali te takav sistem natera da igraš sa takvim uređajem.

Ko ima para: konzola i TV za dnevnu sobu, računar i monitor za radni/računarski sto, gejmerski laptop za putovanja :) i Apple za neke koji vole iOS i macOS :)

Kakav bi komp mogao da sastaviš je novo pitanje, u kojoj rezoluciji igraš, da li igraš SP ili MP igre? Da li kupuješ novo ili polovno? Može da se dogodi da prodaš laptop koji radi kako treba, kupiš PC sa nekim polovnim komponentama kao što je grafička i da ne radi i onda samo nerviranje i pitanje zašto si uopšte dirao nešto što radi :) Kupovina polovnih komponenti je mač sa dve oštrice.

Moram ti priznati @NAS hvala ti na sjajnom odgovoru.

Ja bih tu igrao neke singleplayer igrice, eventualno League of Legends ponekad. Pritom mi je potreban laptop uvek ovakav jer radim u autokedu i advancedsteel-u. Gradjevina i ostalo....

Ostavio bih ovaj laptop, jako je zahvalan/mobilan i kad putujem stavim u ranac jedan dzojstik i njega i put pod noge. Konzolu bih napustio skroz..... Jako sam veliki fan tihih mašina ali i mini itx buildova a to nikako ne ide zajedno. Ne znam nikako sta bih radio bas sam sluuuuudjen........

Voleo bih da pored svoje struke pokrenem hobi - nešto kao servis, sklapam računare, popravljam ih i laptopove i konzole i sve. Uskoro zavrsavam i master nemam vremena za sve to, ali eto ta neka dečačka mašta nikad neće ispariti. Hvala Vam na razgovoru jos jednom i sve najbolje :)

Vrh