• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

IBM čipovi nose svetlosni signal

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.670
Rezultat reagovanja
2.062
Moja konfiguracija
IBM je dostigao jedan od velikih ciljeva kada je u pitnaju ostvarenje sna silikonske fotonike u kojima računarski čipovi prenose svetlost umesto elektriciteta.

Na Semicon industrijskoj konferenciji posvećenoj dostignućima u poluprovodničkim tehnologijama u Tokiju, IBM-ov lider za fotoniku Yurii Vlasov detaljno je objasnio kako je IBM kreirao čip koji integriše mnoge od neophodnih elemanata optičke komunikacije između procesora i drugih uređaja.

Ono što je takođe značajno je da ovaj dizajn koristi konvencioanlni a ne neki egzotični pristup proizvodnji čipova, uključujući veoma male komponente i dozvoljavajući da komunkacione optičke linije budu povezane direktno sa procesorom. Ono što je još važnije je da je ova tehnolgija namenjena za upotrebu u realnim uslovima što ukazuje da je IBM ozbiljan kada su ovi radovi u pitanju.



Inicijalna upotreba će biti u IBM-ovom relativno egzotičnom Exascale projektu za izgradnju računara koji može da izvodi kvantilion matematičkih operacija po sekundi što je približno 1000 puta više od današnjih najbržih super računara. U naredne tri do pet godina silikonska fotonika će biti glavni faktor omogućavanja podizanja računarstva na viši nivo, navodi Solomom Assefa, IBM-ov naučnik istraživač i jedan od članova tima koji je razvio ovaj čip.

A godinama nakon toga, ona će ući u pore tradicionalne računarske industrije i proširiti se na običnije proizvode, predviđa ovaj istraživač. IBM-ov projekat nosi naziv SNIPER, što je skraćenica za "silicon nanoscale integrated photonic and electronic transceiver" ali je kompanija to pojednostavila i jednostavno navela da je reč o silikonskoj nanofotonici. Na ovakvom pristupu se radi dekadama, što je još jedan indikator koji ukazuje kako ju je teško razviti.

Tehnologija je zaista revolucionarna i pokazuje koliko je IBM ispred konkurenata kao što su Intel i Samsung, navodi istraživački dirketor kompanije Envisioning Group Richard F. Doherty. Većina prethodnih radova vezanih za optičke konekcije je uključivalo veće uređaje koji su bili odvojeni od samog procesora. Specifično, IBM navodi da primopredajnici mogu da šalju i primaju signale dimenzija 0.5 kvadratnog milimetara a pojedinačni primopredajnik kapaciteta 1Tb/s se može postaviti na čip dimenzija 16 kvadratnih milimetara.

Očekuje se da se Intel i Samsung uključe u ova istraživanja i iskoriste dostignuća koja je IBM ostvario. Assefa je svestan gde se konkurencija nalazi. Mi smo mnogo koraka ispred Intela, smatra on ali postoji jedna start up kompanija, Luxtera koja ima proizvode bazirane na silikonskoj fotonici na tržištu. U novembru je ova kompanija najavila veze bazirane na silikonskoj fotonici koji mogu da prenose podatke brzinom od 25Gb/s.

Optičke komunikacije koje se danas uglavnom koriste za teške mrežne zadatke koji su osnova interneta imaju prednost nad konvencionalnijom metodom slanja električnih signala preko provodnika. Kao prvo, optičke komunikacije troše manje energije i mogu da se prenose na veća rastojanja.

Takođe, slanje svetlosnih signala preko optičkih kablova omogućava ogromne kapacitete transfera podataka, jer se mogu koristiti različite boje svetlosti na različitim talasnim dužinama koje se kroz te provodnike mogu slati istovremeno. Ali tehnologija optičke komunikacije je još uvek skupa.

Ona se širi na premium servise kao što su Verizon Fios i British Telecom-ov Infinity kao i Intel-ovu Light Peak tehnologiju za povezivanje račnara ali su troškovi i dalje visoki. Ono što IBM Sniper projekat donosi je smanjenje troškova uvođenjem tehnologije u industriju poluprovodničkih čipova.
http://itsvet.com/tekst/ibm-čipovi-nose-svetlosni-signal/4390/
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20024223-264.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20
 
Vrh