• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Cooler Master Hyper 212 plus i Hyper TX3

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE

U poslednje vreme smo svedoci novog hita kada je dizajniranje CPU i GPU kulera u pitanju! Naravno, pričamo o vrućim cevima koje direktno naležu na telo koje disipira i na taj način odvode toplotu sa istog na efikasniji način. Maltene svaki proizvođač vredan pominjanja je predstavio svoje rešenje zasnovano na opisanom principu. Svima nama dobro poznata kompanija Cooler Master je jedan od proizvođača koji nije ostao imun na novi hit i pred nama su revizije starih dobrih modela Hyper 212 i Hyper TX2 modela, koji su svoju popularnost stekli u nižem i srednjem cenovnom rangu. Hyper 212 plus i Hyper TX3 na "prvu loptu" ne izgledaju spektakularno, i dosta liče na svoja dva prethodnika, ali tek po otvaranju kutija smo shvatili da razlike itekako postoje i da nisu male! U kojoj meri su dva pulena Cooler Mastera uspela da opravdaju svoju revizornost, saznajte u nastavku ovoga teksta...

Opširnije

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Бољи Hyper 212.
И то 5°C бољи... искрено... нисам очекивао такву разлику.
Одличан тест, као и увек! Честитке! ;)

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Fino, ja ne znam da li sam do sada video uputstvo na Srpskom za bilo koju komponentu, napredujemo.

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Fino, ja ne znam da li sam do sada video uputstvo na Srpskom za bilo koju komponentu, napredujemo.
CM to radi vec neko vreme, ali za to je zaduzena lokalna kancelarijau Beogradu koja zaista treba da bude primer svim ostalim kancelarijama kako se promovishe i kako se unapradjuje neki brend ;)

:wave:

Vule

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.964
Rezultat reagovanja
231
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 7 5800X3D / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
Gigabyte B550 Aorus Elite AX V2
RAM:
32GB Geil Orion 3600Mhz
VGA & cooler:
XFX Merc RX6900XT
Display:
Dell S3222DGM
HDD:
Kingston Fury Renegade 1TB / Samsung 970 EVO Plus 1TB
Case:
DeepCool CH560 Digital
PSU:
ASUS ROG 750W Gold
Izuva Hyper za 30€, zaista jedan sjajan kuler, i mogu reći konačno dobar ventilator (posle onog sa prvog Hypera) iz CoolerMastera koji nema onaj njihov karakterističan zvuk...

I još kad se baza uradi ovako, proizvod postaje kompletan :)

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
hehe :D Tebe sam chekao druze ;) Znam da si ti jedan od prvih koji je otkrio ovaj best buy :) Inache napisao sam u tekstu da oba kulera mogu da imaju dosta benefita od poliranja!!!

:sekira:

mitarus

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
1.097
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 2500K & LC-CC-95
Motherboard:
Gigabyte GA-H77M-HD3
RAM:
2x8GB Kingston HyperX FURY 1866MHz
VGA & cooler:
XFX RX480 8GB
Display:
AOC Q3279VWFD8
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB
Sound:
Creative X-Fi XtremeGamer SB0770
Case:
Fractal Design Arc XL
PSU:
Thermaltake Smart SE 630W
Mice & keyboard:
Logitech MX518 | Logitech UltraX Premium Black
CM to radi vec neko vreme, ali za to je zaduzena lokalna kancelarijau Beogradu koja zaista treba da bude primer svim ostalim kancelarijama kako se promovishe i kako se unapradjuje neki brend ;)

offtopic: Bio sam jednom u nekoj CM kancelariji, stan kod Arene. To je to? Dali mi neki duks za curu, lepo se ispricali sa mnom, bili prijatni i zainteresovani. Ako su "to ti isti"...

ontopic: Ovaj Hyper 212+ preporucujem ljudima. Trebalo bi da kosta slicno kao Vendetta 2, ali samo postojanje backplate-a mu daje prednost (makar za 775). Ne volem push-pinove. A i podrzava novija Intel podnozja...

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Moze i u horizontalu za razliku od Vendette i ima pipe vise. :)

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
offtopic: Bio sam jednom u nekoj CM kancelariji, stan kod Arene. To je to? Dali mi neki duks za curu, lepo se ispricali sa mnom, bili prijatni i zainteresovani. Ako su "to ti isti"...

ontopic: Ovaj Hyper 212+ preporucujem ljudima. Trebalo bi da kosta slicno kao Vendetta 2, ali samo postojanje backplate-a mu daje prednost (makar za 775). Ne volem push-pinove. A i podrzava novija Intel podnozja...
Da to su ti ljudi ;) Da ne poverujesh koliko jedan mali tim moze da uradi, kao da iza toga stoji desetoro ljudi, a ne 2-3 ...

Moze i u horizontalu za razliku od Vendette i ima pipe vise. :)
Odlichan kuler! Meni se lichno najvishe svidja gornja shnala tj reshenje. Znam znam, to sam vec naglasio u tekstu, ali je reshenje fenomenalno, bar meni koji veoma chesto skidam kulere za CPU-a zbog raznoraznih testova ;)

Vule

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.964
Rezultat reagovanja
231
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 7 5800X3D / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
Gigabyte B550 Aorus Elite AX V2
RAM:
32GB Geil Orion 3600Mhz
VGA & cooler:
XFX Merc RX6900XT
Display:
Dell S3222DGM
HDD:
Kingston Fury Renegade 1TB / Samsung 970 EVO Plus 1TB
Case:
DeepCool CH560 Digital
PSU:
ASUS ROG 750W Gold
hehe :D Tebe sam chekao druze ;) Znam da si ti jedan od prvih koji je otkrio ovaj best buy :)
Interesantno je da sam sasvim slučajno gledao nešto po netu, naletim na neki link sa reviewom 212+ i rek'o, ajde da pogledam, svidi mi se, pitam druga Duleta Typhoona ima li toga u Pinu, kaže ima, rek'o pakuj stižem, ispolirao, namontirao, radi odlično (već je sve opisano u testu, koji je sjajan kao i uvek btw, nisam napomenuo ;)), a čini mi se da je i jedini kuler trenutno (ili bar jedini povoljan) koji može da se montira i na AMD u oba pravca (što je od esencijalnog značaja), i na sve trenutne Intel sockete... :cool:

P.S. U odnosu na prvi Hyper 212, koji sam takođe imao (i polirao, naravno), ispravljeno je skoro sve što tamo nije valjalo - telo, tj. rebra su daleko čvršća i kvalitetnija, ne savijaju se ni malo prilikom manevrisanja telom (pri lapovanju npr.), heatpipeovi imaju direktan kontakt sa procesorom (nisam siguran da li ih ima više ili isto kao na prvom, ali nebitno), ventilator je bolji, plus je PWM, lepše je i dizajniran, daleko lakša montaža samog ventilatora, na prvom ste morali skidati ceo kuler da bi odšrafili one crne nosače ako se dobro sećam, a na sve to, cena je ostala identična, stvarno well done CoolerMaster! :)

Poslednja izmena:

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
VGA & cooler:
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Interesantno je da sam sasvim slučajno gledao nešto po netu, naletim na neki link sa reviewom 212+ i rek'o, ajde da pogledam, svidi mi se, pitam druga Duleta Typhoona ima li toga u Pinu, kaže ima, rek'o pakuj stižem, ispolirao, namontirao, radi odlično (već je sve opisano u testu, koji je sjajan kao i uvek btw, nisam napomenuo ;)), a čini mi se da je i jedini kuler trenutno (ili bar jedini povoljan) koji može da se montira i na AMD u oba pravca (što je od esencijalnog značaja), i na sve trenutne Intel sockete... :cool:

P.S. U odnosu na prvi Hyper 212, koji sam takođe imao (i polirao, naravno), ispravljeno je skoro sve što tamo nije valjalo - telo, tj. rebra su daleko čvršća i kvalitetnija, ne savijaju se ni malo prilikom manevrisanja telom (pri lapovanju npr.), heatpipeovi imaju direktan kontakt sa procesorom (nisam siguran da li ih ima više ili isto kao na prvom, ali nebitno), ventilator je bolji, plus je PWM, lepše je i dizajniran, daleko lakša montaža samog ventilatora, na prvom ste morali skidati ceo kuler da bi odšrafili one crne nosače ako se dobro sećam, a na sve to, cena je ostala identična, stvarno well done CoolerMaster! :)
Isto sam i ja zapazio za rebra ;) Jednostavno recheno svugde je malo bolji, a u ukupnom skoru na kraju odlichan!

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ja se dvoumim između ova dva... 212 mi izgleda preveliki za moje kućište (mada možda grešim), a ja sigurno neću nasviravati CPU na ne znam kakve vrednosti. Bolji kuler mi definitivno treba jer je onaj box (pričam o PII 720 BE) jednostavno neopisivo bedan. Ono što mi se najviše ne sviđa kod TX3 je baš ono što je na prvi pogled najzgodnije – to što nema backplate. Pitam se da li ona plastika može pouzdano da nosi skoro pola kile? Osim toga, vidim da TX3 može da se pazari svugde, 212, kako se čini, ima samo Gigatron (ako je to to, ne piše Hyper i ne piše da je za AM3 na njihovom sajtu).

Nego, u kom smeru bi bilo najbolje da duva fan? Ka zadnjoj strani? Ili ka gore (napajanje je gore)?

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Ja bih svakako isao na 212+, od ta dva. isplati se dodati tu razliku ako nije problem. Iz mog ugla. A koje kuciste imas?

Ja bi fan stavio da duva ka pozadi. E sada kod mene je par razlicitih polozaja dalo zanimljive rezultate, doduse ja nemam mesh pozadi na kucistu vec je okrugli otvor bez icega ali vent duva ka pozadi i sa ventom na kuleru i kucistu pozadi na 12v odnosno na max temp su mi bile vise za oko 2-3c nego bez tog zadnjeg venta na otvoru. :) Probaj i tako.

Poslednja izmena:

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Frontier Aurora (ako uopšte budem montirao u to kućište, ni ja još ne znam).

Meni pozadi izduvava Noctua 12. Ovako na prvu loptu mi se čini da bi bolje bilo da duva ka gore, jer bi se podstakla dva toka vazduha, jedan ka napajanju, a drugi koji stvara Noctua ka pozadi. Čini mi se da bi tako ukupan protok bio veći.

Ponekad neke druge stvari utiču na odluku... Npr. ja na bočnoj strani imam CM 8. Nešto je bolje hlađenje kad uduvava, ali sam ja sad opet stavio da izduvava, jer kad uduvava onda ulazi nenormalno mnogo prašine. A ta prašina kad se nataloži onda ona sama po sebi kompromituje hlađenje pa mu dođe na isto. Jedino da svake nedelje čistim kućište, što mi nije ni na kraj pameti.

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Kada duva ka napajanju onda topao vazduh ide u njega a ovako ne...

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Da, u pravu si, nisam o tome razmišljao.

Mislim da ću uzeti ipak TX3. Merio sam, ili će 212 udarati u bočni fan (i neće ni moći da se montira) ili će to biti tako stešnjeno da će biti užas. Nema govora da skinem bočni fan, em bi bilo ružno, em je on de facto glavni za hlađenje ostatka mašine. Biće meni TX3 OK, moj OC stil nije kao kod ovih momaka koji se takmiče. ;)

MikiD

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
411
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel celeron G1820
Motherboard:
Asus H81M-K
RAM:
Patriot 2x4GB DDR3
VGA & cooler:
intel HD
Display:
ViewSonic VA2216w
HDD:
Samsung F3 500GB
Razmisljam da li da kupim 212+ ili Xigmatek Big Scorpion HDT-S1284..... (300 din razlika u ceni)

Trebalo bi da je Xigmatek bolji? (8mm heatpipe)

Sto se tice montaze, 212+ moze "pravilno" da se namesti ali mora da vadim plocu... Kod Xigmatek-a je jednostavnija montaza, ali ne moze da se namesti vertikalno.

Sta je bolje resenje?

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sad ja nešto meditiram... Nisam video push-pull testove sa dva fana za ove kulere, ali oni koje sam video i ne pokazuju mnogo veću razliku u odnosu na jedan. No, postavlja se pitanje, ako bi se nabudžio fan sa većim protokom vazduha od fabričkog? Upadljivo je da TX3 ima znanto manji protok vazduha od 212+ i da je verovatno dobrim delom odatle slabije hlađenje (plus, naravno, manja površina), a ne zbog jednog heatpipea manje. Ako bi se stavilo nešto što jako duva (da, znam, bilo bi užasno bučno :P), šta bi bilo? A za 212+ ako se stavi neki "mlazni motor"?

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Nesto sto dobro duva je Scythe Slip Stream 120mm SY1225SL12SH - 1900rpm koji pravi protok od 110CFM..
Na 1900rpm je bucan za drzanje 24/7 i dosta se i greje na 1900rpm. No, ja ga drzim na ~1200rpm i nije mi bucan, oseti se u odnosu na moje ostale ventove a svi su podeseni na manje od max.rpm ali ga s'vremena na vreme i gasim..
To je ono sto je moguce koristiti u svakodnevnoj izvedbi..
Imamo i 12-ce koje duvaju dosta vise vazduha ali oni su stvarno mlazni motori sto se tice zvuka i mislim da to niko ne drzi u masini vec da se koriste samo za OC sesije ;)

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
To za 212+, a ima li neki 92 mm fan koji može da "produva" više od onog default na TX3? Recimo, da na TX3 protok vazduha bude kao na 212+.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ti jarca, oba imaju znatno veći protok od stock CM 92 mm fana, pritom su tiši i pritom imaju znatno veći MTBF. Ovo ću ja morati da ispitam. Thanks.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Mozda da probas onaj 120mm Skythe Slipstream da montiras na TX3? Na 1900rpm, vezes ga nekim gumicama za telo kulera...

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Meni zapala za oko Noctua 92 mm, ima veći protok. Moram da izmeditiram kako to da se zakači. Ja razmišljam da bušim rupe tako da idu originalne zakačaljke. :)

Šta da radim sa fanom 120 na TX3, samo će bezveze da duva okolo i da mi zauzima prostor? Da sam hteo nešto veliko kupio bih 212+.

bosla

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
21
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell Precision 5540 i7 9th gen ...
CPU & cooler:
Ryzen 5800x @5ghz
Motherboard:
MSI x570 Tomahawk
RAM:
4x8gb gskill trident z neo rgb
VGA & cooler:
Gigabyte 5700XT Gaming OC
Display:
2x Asus MG279q
HDD:
500NVME/2x1000SSD
Sound:
SB LIVE! Z
Case:
Define XL
PSU:
Seasonic 750w
Optical drives:
Pioneer BR
Mice & keyboard:
Roccat Leadr & Microsoft Natural 4000
Internet:
DSL 320/20
OS & Browser:
Windows 10
Ma ja vec 4-5 meseci radim Sizifov posao i objasnjavam ljudima na nekim drugim forumima da je hyper212+ za pare koje kosta POBEDIO ... Al nema ko da slusa ... Najzad negde da procitam misljenje koje potvrdjuje moje tvrdnje ... :sekira:

Vrh