• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

AMD Radeon RX 480 8GB

PCAXE_news

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
28.07.2009.
Poruka
5.788
Rezultat reagovanja
403
Moja konfiguracija


Crvena (r)evolucija

Zanimljivo je osvrnuti se na period 2000-tih kada je AMD zapravo bio “zelen”. Sve se promenilo akvizicijom ondašnjeg ATI-ja, kada je priča krenula da se menja u crveno. Možda je glavni razlog to što je ATI-jeva grafička divizija postala pokretačka snaga kompanije, mada ne možemo tvrditi zasigurno. Sa druge strane, najljući protivnik u grafičkom sektoru je “zelen”. Kompanija Nvidia je skoro predstavila svoju novu generaciju grafičkih čipova (Pascal) i o njima ste već imali prilike da čitate na našem portalu. Na testu smo imali ASUS-ove modele GTX 1080 STRIX i GTX 1070 STRIX. Radi se o zaista moćnim čipovima, koji nažalost dolaze i sa visokom cenom.

Sa druge strane, AMD se fokusirao na “mainstream” segment koji čini najveći deo tržišta, pa je kupcima ponudio Polaris 10 u vidu Radeon RX 480. Na testu imamo referentni model, koji dizajnom pomalo podseća na R9 Fury X, a uskoro očekujemo i rešenja iz partnerskih kuća.

Model na testu je opremljen sa 8GB GDDR5 memorije, ima 256-bitnu magistralu i 2304 šejder procesora. GPU kuca na 1120 MHz (core) i 1266 MHz (boost), dok je memorija setovana na visokih 2 GHz (8 Gbps). Obećane performanse su preko 5 TFLOPS-a, što je svakako za pohvalu od jedne karte srednjeg ranga.

Opširnije...
 
Poslednja izmena:
Vrh