• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Quarantine, Delete ili Clean Virusa

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.469
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Mnogi Anti-Virus programi, kao i Anti-Malware programi danas nakon skeniranja nude 3 opcije za resavanje specificnog fajla. Ove 3 ustaljene opcije mogu predstavljati tesku odluku mnogima, pa je i ovo kao neki tutorijal za vas koji niste sigurni. (uh brate jesam se danas raspisao, evo treci tutorijal).

Razlike izmedju tri izbora

1. Quarantine - odlaze virus u izolovanu lokaciju racunara, tako da on ne moze zaraziti druge fajlove racunara (slicno kao izolacija bolesne osobe u bolnici)
2. Delete - "trajno" uklanjanje zarazenog fajla iz memorije racunara
3. Clean - uklanjanje zarazenog koda odredjenog fajla, koristimo ga ukoliko je fajl zarazen od strane virusnog programa

Na primer, Anti-Virus ne moze uraditi "clean" crva ili trojanskog konja, jer je ceo fajl zarazen. Sa druge strane, Anti-Virus ne moze ukloniti "trajno" neke zarazene fajlove, jer ce njihovo uklanjanje poremetiti neke funkcije racunara.

Sta odabrati

Generalno, ukoliko smo sigurni da je virus crv ili trojanac, treba ga staviti u "quarantine" ili ga "trajno" ukloniti. Ako je rec o pravom virusu, najbolja opcija je uraditi "clean" zarazenog fajla. Medjutim, realno gledajuci u 99% slucajeva nismo sigurni o poreklu fajlova.
Ako imamo ovo u glavi, uvek treba ici od najbezbednijeg do najNEbezbednijeg. Zapocnite sa "clean" opcijom. U slucaju da Anti-Virus ne moze da uradi "clean", uradite "quarantine". "Delete" cemo koristiti samo u slucaju da ga Anti-Virus softver preporucuje striktno.

Ako imate problema ili dilema sa ovime, naravno tu je AXE Community da razjasni stvari. U slucaju da imate neki doprinos temi, vredno bi bilo napisati u komentaru. ;)
 
Vrh