• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Quarantine, Delete ili Clean Virusa

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.235
Rezultat reagovanja
825
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i5 2400 i Dark Rock Pro 3
Motherboard:
ASRock Z77 Pro 4
RAM:
Kingston HyperX Fury 1866MHz 2x8GB
VGA & cooler:
Colorful iGAME GTX 1060 5GB
Display:
EIZO EV2730Q FlexScan
HDD:
Samsung EVO 840 250GB i Toshiba P300 2TB i Verbatim Store N Go 1TB
Case:
MS Cyclops V
PSU:
Corsair TX550M 80 Plus Gold
Mice & keyboard:
IDK
OS & Browser:
Arch Linux 2018.10.01 | Windows 10 Pro 1803 | Mozilla Firefox Quantum 61.0.1
Mnogi Anti-Virus programi, kao i Anti-Malware programi danas nakon skeniranja nude 3 opcije za resavanje specificnog fajla. Ove 3 ustaljene opcije mogu predstavljati tesku odluku mnogima, pa je i ovo kao neki tutorijal za vas koji niste sigurni. (uh brate jesam se danas raspisao, evo treci tutorijal).

Razlike izmedju tri izbora

1. Quarantine - odlaze virus u izolovanu lokaciju racunara, tako da on ne moze zaraziti druge fajlove racunara (slicno kao izolacija bolesne osobe u bolnici)
2. Delete - "trajno" uklanjanje zarazenog fajla iz memorije racunara
3. Clean - uklanjanje zarazenog koda odredjenog fajla, koristimo ga ukoliko je fajl zarazen od strane virusnog programa

Na primer, Anti-Virus ne moze uraditi "clean" crva ili trojanskog konja, jer je ceo fajl zarazen. Sa druge strane, Anti-Virus ne moze ukloniti "trajno" neke zarazene fajlove, jer ce njihovo uklanjanje poremetiti neke funkcije racunara.

Sta odabrati

Generalno, ukoliko smo sigurni da je virus crv ili trojanac, treba ga staviti u "quarantine" ili ga "trajno" ukloniti. Ako je rec o pravom virusu, najbolja opcija je uraditi "clean" zarazenog fajla. Medjutim, realno gledajuci u 99% slucajeva nismo sigurni o poreklu fajlova.
Ako imamo ovo u glavi, uvek treba ici od najbezbednijeg do najNEbezbednijeg. Zapocnite sa "clean" opcijom. U slucaju da Anti-Virus ne moze da uradi "clean", uradite "quarantine". "Delete" cemo koristiti samo u slucaju da ga Anti-Virus softver preporucuje striktno.

Ako imate problema ili dilema sa ovime, naravno tu je AXE Community da razjasni stvari. U slucaju da imate neki doprinos temi, vredno bi bilo napisati u komentaru. ;)
 
Vrh