• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

PPSSPP - PlayStation Portable Emulator

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.469
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Pošto sam primetio da se često pominju neki emulatori, ali onako ovlaš, evo jedne teme za početak o PPSSPP-ju i uputstvima za korišćenje istog. :)

Šta je i zašto baš PPSSPP?
PPSSPP je PlayStation Portable emulator dostupan na Android, Linux i Windows operativnim sistemima sa podrškom za najverovatnije sve PSP naslove. Posebno ga izdvaja algoritam upscalovanja koji, iako po veličini male teksture, može pretvoriti u nekoliko puta veće bez primetne razlike u kvalitetu. Ovo omogućuje igranje u rezolucijama visokim poput FHD, a nekada čak i 4K. Kao i većina emulatora, ovaj spada u grupu FOSS (free and open-source) softvera, pa iako zvanično nije namenjen BSD ili Linux operativnim sistemima, postoje razne modifikacije koje su dostupne i najobičnijim koriscnicima.

PPSSPP je uglavnom svoju popularnost zadobio jer je jedan od retkih emulatora koji ne zahtevaju učitavanje BIOS fajlova (što je više karakteristika samog PSP-ja, nego PPSSPP-ja). Pored toga, postoji mogućnost korišćenja eksternih kontrolera, kao i kontrola na ekranu, čiju poziciju možete menjati, kao i veličinu i oblik. Baziran na OpenGL-u, omogućuje igranje svih naslova čak i sa nekim od najslabijih uređaja (najslabiji uređaj na kom sam uspeo da ga pokrenem je Nokia 3), a moja neka pretpostavka je bar 20.000 poena na Antutu benchmark-u za stabilnih 35-40 FPS u većini igara.

Instalacija i Upotreba
Instalacija PPSSPP-ja je relativno jednostavna. Potrebno je samo preuzeti .exe fajl ili iz menadžera softvera preuzeti upakovanu aplikaciju, kao što je Software Center ili Google Play Store. Kada ste prošli kroz čarobnjak, spremni ste za sledeće korake.

ROM-ove možete pronaći na raznim sajtovima na internetu, mada neću vas upućivati gde i kako, budući da je to zabranjeno pravilnikom foruma. Ali, ako niste iskusni, javite mi se u privatnoj poruci za dalje instrukcije. Pretpostavimo da imate svoj ROM. U tom slučaju, potrebno je otpakovati .iso fajl ili još bolje prepakovati ga u .cso fajl. Korišćenjem kompresovanih .iso fajlova dodatno štedite memoriju, bez gubljenja performansi ili bilo kakvih drugih kompromisa. Mada ovo nije bio slučaj na originalnom PSP-ju, naš alat svaki state učitava eksternim metodama i nema potrebe da menja .cso fajl. Dobar alat za ovo je MaxCSO. Kreirani .cso fajl ili otpakovani .iso folder prebacimo u lokaciju naše SD kartice ili interne memorije po želji. Zatim u otvorenom PPSSPP prozoru lociramo našu igru, čiji će se thumbnail automatski prikazati i kada smo je pritisnuli, spremni smo za igru!

Izmene Grafike i Kontrola
Promene grafičkih podešavanja moguće su ako ste u desktop operativnom sistemu ukoliko locirate Game Settings panel. Tu će se naći opcije poput Texture Scaling, Texture Filtering i slično. Njih možete menjati po potrebi, mada bi svaki računar moderniji od 2008. godine trebao lagano da se izbori sa najvišim postavkama. U istom tom panelu, nalazi se i opcija More Settings. Ova nam omogućava izmenu API-ja koji koristimo, kao i izmenu kontrola, frame skipping-a, zvuka, umrežavanja i sl. Ovaj meni bi trebao da bude isti na svakom uređaju osim par opcija, poput izmene backend API-ja, recimo Vulkan.

Ako ste od onih koji žele da iskuse PSP igre u njihovoj originalnoj formi, možete uključiti i frame-skipping i podesiti ga na 1fps. Ovo će omogućiti prikazivanje svake druge sličice i faktički limitirati FPS na 25-30 u zavisnosti od snage vašeg računara.

U meniju Controls moguća je izmena funkcionih tastera, kao i promena njihove pozicije ili veličine. Opcija control mapping omogućiće promenu tastera ili funkcije tastera koji je pritisnut i zavisno od periferija koje koristite može se dosta razlikovati. Ali većina kontrola su prilagođena engleskom jeziku maksimalno, pa ćete videti imena poput x360.Down ili kbd.A, u značenju XBox 360 --> Down i Keyboard --> A.

Na mobilnim uređajima najverovatnije ćete poželeti on-screen kontrole, pa ćete štiklirati On Screen Control Mapping, a zatim u Edit Control Layout promeniti pozicije prevlačenjem, a veličinu sabijanjem ili razvačenjem pomoću dva prsta. Tu je i dosta naprednijih podešavanja kao što je Combo Key Setup, ali sa njima se možete pozabaviti i sami. :)

Ukoliko želite da preskočite neki od trailer-a tokom igre, to je moguće učiniti pomoću specijalnog dugmeta, kao što je fabrički F7 ili virtuelnog Play dugmeta. Ova dva dugmeta zapravo ubrzavaju tok igre, pa ćete u slučaju želje za pojavom nekih objekata većom brzinom, moći da kažemo, varate.

Čuvanje napretka u igri je takođe moguće pomoću opcije Save State. Možete joj direktno pristupiti pritiskom Escape dugmeta na računaru ili back dugmeta na telefonu. Pojaviće vam se ekran sa gomilom praznih polja, kao što su State 1, State 2 itd. ili Exit, Continue i Settings. Dovoljno je samo da odaberete prazan slot i pritisnete Save State, a istim postupkom ćete moći da pristupite naprecima samo pritiskom Load State dugmeta.

Error 80110383
Ovo je jedna od najčešćih grešaka koja se prikazuje prilikom korišćenja PPSSPP-ja, ali isključivo na Desktop računarima. Uzrok predstavlja korišćenja PPSSPP-ja iz read-only direktorijuma, te bih vam preporučio prebacivanje foldera na desktop, documents ili na neku particiju sa vašim privatnim fajlovima.

To bi bilo to od ovog uputstva za korišćenje emulatora, ako imate neki predlog za sledeće javite mi u privatnoj poruci ili u odgovoru ispod. :)
 
Poslednja izmena:
Vrh