• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Linux - Biblija

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.469
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Za sve sekirase koji zele da urone u vode Linux-a ili da utvrde svoje znanje, evo jedne teme u kojoj mozete da podelite svoje znanje u vidu pisanja bash skripti, navodjenja softvera, paketa, distro-a koje Vi koristite itd. Svaki savet je koristan, bio on dug jednu liniju koda ili ceo esej, te ga ne smatram spamom u ovoj temi. :)

Zasto Linux?
Linux je jedan od najvecih tehnoloskih napredaka 21. veka. Osim svog uticaja na rast broja korisnika interneta i svog mesta u omogucavanju stvaranja tehnologija za funkcionisanje velikog broja raznovrsnih racunara, razvoj Linux-a je primer kako rad zajednice moze prevazici rad pojedinaca ili celih kompanija.
Recimo, Google koristi hiljade racunara baziranih na Linux-u da bi omogucio svoj sistem pretrage. Njihovi Android uredjaji su takodje bazirani na Linux-u. A slicno, kada preuzmete i pokrenete Chrome/Chromium OS, koristite pregledac koji je oslonjen na Linux.

Facebook uspostavlja rad svojih platformi koriscenjem grupe alata, poznatijih kao LAMP stack (Linux, Apache, MySQL i PHP) koji cine samo i iskljucivo projekti otvorenog koda. Stavise, Facebook sam ide trasom projekata otvorenog koda, te aplikacije koje su zasluzne za rad Facebook-a javno objavljuje na platformama poput GitLab-a i GitHub-a tako da su javno dostupni. Ovakav nacin rada je pomogao Facebook-u da brzo i lako uz pomoc zajednice korisnika otkloni bug-ove i ubrza razvoj platforme.

"Cloud" memorija je veoma popularna danas, ali deo te memorije koji nije, jeste Linux. Svaka softverska komponenta koja vam je potrebna da izgradite sopstveni "cloud" server dostupna je potpuno besplatno na internetu.

Sta je Linux?
Linux je operativni sistem. Operativni sistem se sastoji iz komponenti koje omogucuju rad svih povezanih uredjaja, kao i virtuelnih aplikacija u "simbiozi". Karakteristicne stavke svakog operativnog sistema, a samim tim i Linux-a su :
  • Detektvoanje i pripremanje hardvera
    Kada se Linux ukljuci, trazi komponente naseg racunara (CPU, GPU, RAM, HDD itd) i ucitava softver, poput drajvera, koji se koriste za pristup komponentama.
  • Upravljanje procesima
    Operativni sistem mora beleziti razne procese koji su pokrenuti i odluciti kojima dodeljuje memoriju, procesorsku snagu, RAM itd. i kad. Takodje mora ponuditi i nacine da se odredjeni procesi pokrene, zaustave, pauziraju...
  • Upravljanje memorijom
    RAM i swap prostor (prosirena memorija) moraju biti dodeljeni aplikacijama, po potrebi. Operativni sistem odlucuje kako reaguje na zahteve memorije.
  • Obezbedjivanje koriscnickog interfejsa
    Operativni sistem mora ponudi nacin pristupa sistemu. Prvi Linux/UNIX sistemi su korisceni samo putem komandne linije, poznatije kao shell. Danas, su ih u potpunosti odmenili graficki interfejsi, poznatiji i kao Desktop Manager-i.
  • Obezbedjivanje korisnickog pristupa i autentifikacije
    Koriscenje razlicitih koriscnickih naloga je jedna od osnovnih funkcija Linux-a. Omogucava svim koriscnicima da pristupe razlicitom softveru i procesima.
  • Dostupnost administrativnih paketa
    U Linux-u, stotine, ako ne i hiljade komandi i alata, dostupni su korisniku da kreira nove naloge, obezbedjuje sistem od malicioznih fajlova, vrsi operacije na particijama itd.
  • Pokretanje servisa
    Da bismo koristili internet, stampace, log fajlove i slicno, daemon proces je pokrenut u pozadini, dok ceka za zahteve da se pojave.
  • Dostupnost razvojnih paketa
    Veliki broj alata i paketa za razvoj softvera i softverskih biblioteka su dostupni korisnicima u samo par klikova, kako bi prosirili i nametnuli dodatne funkcionalnosti svom operativnom sistemu.
Kao neko ko upravlja Linux sistemom, morate nauciti da radite sa prethodno navedenim stavkama. Iako GUI aplikacije mogu obaviti veliki broj funkcija, razumevanje shell skriptovanja je obavezna vestina svakog Linux administratora.

Razlike izmedju Linux-a i drugih operativnih sistema?
Ako ste novi u svetu Linux-a, sanse da ste koristili Mac OS ili Windows su prilicno visoke. Iako je Mac OS X baziran na besplatnom operativnom sistemu, zvanog BSD, operativni sistemi Microsoft-a i Apple-a se smatraju "vlasnickim" operativnim sistemima, jer su u posedu velikih kompanija u potpunosti. Ovo znaci da :
  • Ne mozete videti kod koriscen za kreiranje operativnog sistema
  • Stoga, ne mozete zameniti nista u operativnom sistemu sto vam ne odgovara, pa cak ni najosnovnije stvari
  • Ne mozete proveriti kod radi pronalaska bagova
  • Ne mozete lako umetnuti svoj softver u njega
Na ovo mozete posmatrati sa stavom da Vi niste softverski inzinjer i zasto bi Vas bilo briga za to. To mozda jeste tacno, ali cinjenica da drugi mogu koristiti FOSS (besplatan i softver otvorenog koda), je dovela do naglog razvoja interneta, telefona i stotina tehnoloskih kompanija. Mozda ne zelite da napravite multi-milijardersku kompaniju kao sto su to uradili Google i Facebook, ali te kompanije su u potrazi za ljudima sa visokom vestinom koriscenja i administracije Linux-a.
 

uco73

Banned
Učlanjen(a)
06.03.2019.
Poruka
267
Rezultat reagovanja
103
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell Precision Workstation T7600
CPU & cooler:
Intel Xeon E5-2690 C2 8C 16T 20MB l3 cache 8GT/s QPI
Motherboard:
Dell 082WXT dual 2011 socket
RAM:
32GB QUAD Channel DDR3 Hynix ECC Registered 1600MHz CL12
VGA & cooler:
Nvidia GTX 1080 Ti Asus Turbo 2xLonger Lifespan with Dual Ball Bearing Fan
Display:
Dell S2419HGF 24" 1920x1080 G-SYNC 144Hz 1ms
HDD:
Lite-On IT LCS-256M6S 2,5 7mm, WDC WD10EZEX-00WN4A0 1TB, Toshiba DT01ACA100 1TB, Seagate ST2000VX000
Sound:
Logitech Z323, Philips SHP2500
Case:
Dell Precision T7600
PSU:
Dell D1300EF-00 1300W 180A Delta Electronic
Optical drives:
PLDS DVD+-RW DS-8A9SH
Mice & keyboard:
Zelotes C12 Custom Gaming Mouse , Kingston HyperX Alloy Elite RGB
Internet:
5Mb/s DL 0,7Mb/ UL tiha jeza, LOPOVI!!!
OS & Browser:
Windows 10 Pro x64, Chrome
Other:
Honor 50 Lite + Hisense Infinity H40 Rock
Linux je tata. Korisnik sam tog operativnog sistema od 2009.g., kad je još bio Ubuntu 9.04. Pre toga mi se u MBR uvalio neki virus kojeg nisam mogao obrisati nikako, Uzalud formatiranje HDD-a. Onda mi je jedan prijatelj, inače ekspert za kompjutere, rekao da na taj HDD instaliram Linux. Tako je i bilo. GRUB loader je samljeo virus u MBR-u. Od tada mi Linux nije više išao iz kompjutera. Bio sam pobornik Ubuntu verzije do 10.04. Nakon toga se pojavio Unity umesto GNOME okruženja ( KDE nešto nisam baš gotivio) i tad sam se prebacio na Debian Lenny (tadašnja verzija Debian-a se tako zvala). Inače svaka verzija Debian-a dobija ime po jednom liku iz crtanog filma "Priča o igračkama". Izgleda da je tvorca Debian-a fascinirao taj crtani film. Inače tvorac Debian-a je Ian Murdock, koji je pored crtaća strašno voleo i devojku koja se zvala Debra. Pa je i operativni sistem tako dobio ime Deb(Debra) i Ian=Debian. Malo sam otišao iz teme. HEHE
Inače Debian je pored Slackware-a i Red Hat-a bazni UNIX operativni sistem i ima najviše derivata. Jezivo mnogo. I dok se firma Canonical nećkala oko podrške za one koji neće za okruženje da koriste Unity ( a GNOME je njihova beba), pobornici GNOME okruženja su se ujedinili i GNOME se ponovo, nakon dužeg perioda počeo unapređivati. Najpoznatiji Debian-ovi derivati su Ubuntu, Kubuntu, Kali linux (čuveni hakerski linux) i da ne nabrajam. Tu je još gomila derivata i samostalnih verzija kao što su Arch, Enoch, SLS itd., itd., itd.
 

cilipn

PCAXE Member
Učlanjen(a)
17.12.2014.
Poruka
434
Rezultat reagovanja
325
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo G580
CPU & cooler:
Ryzen 7 2700X
Motherboard:
AsRock Taichi X470
RAM:
KINGSTON 3200MHz 2x16 FURY Renegade
VGA & cooler:
MSI 1070Ti
Display:
HUAWEI MateView GT 34 ZQE-CBA
HDD:
Samsung 970 EVO
Case:
Define C Meshify
PSU:
Antec EA750G-Pro
Mice & keyboard:
Zowie FK2 & HyperX Elite
Internet:
Super PLAN 2 L 400/200
OS & Browser:
Windows 11 64bit
Što kaže uco73 Ubuntu do 10.04 je bio extra i ja ga koristio dugo uz win. Jbg win trebao za igre, interesovalo me i imao vremena.
Nakon toga probao sve i svašta i na kraju mi legao nekako Mint Mate. Na laptopu je uz legalni win10 Mint Mate već godinama i nešto nemam vremena da probam šta još ima interesantno.
 

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.469
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Linux je tata. Korisnik sam tog operativnog sistema od 2009.g., kad je još bio Ubuntu 9.04. Pre toga mi se u MBR uvalio neki virus kojeg nisam mogao obrisati nikako, Uzalud formatiranje HDD-a. Onda mi je jedan prijatelj, inače ekspert za kompjutere, rekao da na taj HDD instaliram Linux. Tako je i bilo. GRUB loader je samljeo virus u MBR-u. Od tada mi Linux nije više išao iz kompjutera. Bio sam pobornik Ubuntu verzije do 10.04. Nakon toga se pojavio Unity umesto GNOME okruženja ( KDE nešto nisam baš gotivio) i tad sam se prebacio na Debian Lenny (tadašnja verzija Debian-a se tako zvala). Inače svaka verzija Debian-a dobija ime po jednom liku iz crtanog filma "Priča o igračkama". Izgleda da je tvorca Debian-a fascinirao taj crtani film. Inače tvorac Debian-a je Ian Murdock, koji je pored crtaća strašno voleo i devojku koja se zvala Debra. Pa je i operativni sistem tako dobio ime Deb(Debra) i Ian=Debian. Malo sam otišao iz teme. HEHE
Inače Debian je pored Slackware-a i Red Hat-a bazni UNIX operativni sistem i ima najviše derivata. Jezivo mnogo. I dok se firma Canonical nećkala oko podrške za one koji neće za okruženje da koriste Unity ( a GNOME je njihova beba), pobornici GNOME okruženja su se ujedinili i GNOME se ponovo, nakon dužeg perioda počeo unapređivati. Najpoznatiji Debian-ovi derivati su Ubuntu, Kubuntu, Kali linux (čuveni hakerski linux) i da ne nabrajam. Tu je još gomila derivata i samostalnih verzija kao što su Arch, Enoch, SLS itd., itd., itd.
GNOME 2 je bio mama, a GNOME 3 ne vredi nicemu :P KDE i XFCE su meni nekako mili srcu, a QLXDE, Cinammon i MATE mogu da prodju, mada sad vise koristim tiling window manager-e poput i3 ;)

A sto se tice igara, Proton je sad omogucio gomilu igara sa Steam-a. ;)
 

uco73

Banned
Učlanjen(a)
06.03.2019.
Poruka
267
Rezultat reagovanja
103
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell Precision Workstation T7600
CPU & cooler:
Intel Xeon E5-2690 C2 8C 16T 20MB l3 cache 8GT/s QPI
Motherboard:
Dell 082WXT dual 2011 socket
RAM:
32GB QUAD Channel DDR3 Hynix ECC Registered 1600MHz CL12
VGA & cooler:
Nvidia GTX 1080 Ti Asus Turbo 2xLonger Lifespan with Dual Ball Bearing Fan
Display:
Dell S2419HGF 24" 1920x1080 G-SYNC 144Hz 1ms
HDD:
Lite-On IT LCS-256M6S 2,5 7mm, WDC WD10EZEX-00WN4A0 1TB, Toshiba DT01ACA100 1TB, Seagate ST2000VX000
Sound:
Logitech Z323, Philips SHP2500
Case:
Dell Precision T7600
PSU:
Dell D1300EF-00 1300W 180A Delta Electronic
Optical drives:
PLDS DVD+-RW DS-8A9SH
Mice & keyboard:
Zelotes C12 Custom Gaming Mouse , Kingston HyperX Alloy Elite RGB
Internet:
5Mb/s DL 0,7Mb/ UL tiha jeza, LOPOVI!!!
OS & Browser:
Windows 10 Pro x64, Chrome
Other:
Honor 50 Lite + Hisense Infinity H40 Rock
GNOME 2 je bio mama, a GNOME 3 ne vredi nicemu :P KDE i XFCE su meni nekako mili srcu, a QLXDE, Cinammon i MATE mogu da prodju, mada sad vise koristim tiling window manager-e poput i3 ;)

A sto se tice igara, Proton je sad omogucio gomilu igara sa Steam-a. ;)
Potpuno se slažem s tobom. MATE je vizuelno skori isti kao GNOME 2. Ni ja nisam oduševljen GNOME 3. GNOME 2 je imao fantastičnu vizuelnu šminku uz program COMPIZ. Desktop je izgledao fantastično. Mnogo bolje nego danas. Evo neka ljudi vide:
 
  • Like
Reagovanja: Uni
Vrh