• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Kako "uzeti" Screenshot [Windows 10]

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.469
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Pre svega, danas skoro svi znaju da "uzmu" snimak ekrana na racunaru, ali mogu da se kladim da ako niste neki Tech Geek sigurno ne znate barem jedan od ovih metoda. Takodje, vazno je da napomenem da je moguce sve primeniti tek nakon Windows 10 October Update-a i da ne zelim da pominjem alate preuzete sa interneta koje ne proizvodi Microsoft, pa da vas ne smaram vise ovime, 'ajde da pocnemo.

Windows Dugme + Utisavanje Zvuka
Ovaj metod je rezervisan za vlasnike tableta i 2 u 1 uredjaja. Pre svega, zadrzimo fizicki Windows taster, koji se nalazi ispod samog ekrana a zatim "opalimo" po dugmetu za utisavanje zvuka. Ovo ce automatski sacuvati snimak celog ekrana u Screenshots folder, lociran u Pictures folderu.

Print Screen
Pritiskom na ovo dugme, snimak naseg ekrana sacuvan je u Klipbord, te cemo morati da pokrenemo uredjivac digitalnih fotografija, poput Adobe Photoshopa, ali uobicajeno Paint i pritisnemo kombinaciju dugmadi Control (Ctrl) + V.

Snip & Sketch
Ova funkcija rezervisana je za sve korisnike poslednje verzije Windows operativnog sistema, mada po difoltu ne dolazi preinstalirana, pa cemo morati da je preuzmemo iz prodavnice. Pritiskom na New dobicemo mali meni pri vrhu koji nam omogucuje da odaberemo nacin selekcije.

Snipping Tool
Dobri stari alat, prethodnik Snip & Sketch alata jeste Snipping Tool i bio je tu vec duzi period vremena. Jedina znatna razlika jeste izgled menija izmedju ova dva, te ne mogu reci da je Snip & Sketch u velikoj prednosti.

Windows Dugme + Print Screen
Za razliku od samog pritiska Print Screen dugmeta, razlika je u tome sto se Screenshot automatski cuva u lokaciji Screenshots. Takodje, u pitanju je snimak celog ekrana.

Windows Dugme + Shift + S
Ovo je takodje vid precice ka alatu Snip and Sketch, ali podrzava i ranije verzije Windowsa, tacnije od prvog Creator's apdejta. U to vreme, mogli smo samo da napravimo selekciju pravougaonog oblika, koja je automatski sacuvana u prethodno navedenoj lokaciji.

Alt + Print Screen
Ovo jeste jos jedna varijacija print skrin funkcije. Pri drzanju Alt dugmeta, snimak samo prozora koji se trenutno koristi je sacuvan u Klipbord, pa cemo opet otvoriti Paint i pritisnuti kombinaciju dugmadi Control (Ctrl) + V.

Fn + "Dugme"
Ova kombinacija dugmadi specificna je samo za neke desktop tastature, ali vecinom se koristi na Laptop uredjajima. Koriscenje Fn dugmeta, moguce je sa bilo kojom od prethodno navedenih kombinacija, ali je tu i Fn + Spacebar ili Fn + Alt + Spacebar.

Windows Gamebar
Ovo je jos jedan nacin koriscenja, a predstavlja koriscenje Microsoft opcije za snimanje igara. Recimo, ako zelimo da "uzmemo" snimak igre, otvoricemo Gamebar a zatim odabrati snimanje videa, "slikanje" ekrana, snimanje zvuka i slicno.
 
Vrh