• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

[Mob.telefon/Tablet] Chuwi Hi8 | Detaljna Recenzija

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.484
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Evo i @Zivko da dozivi taj dan, Chuwi Hi8 Review je napokon tu! U pitanju je tablet, kompanije Chuwi koji je pokrenut Android i Windows operativnim sistemima u dual boot-u. Tablet koristim veoma dugo, te smatram sebe dovoljno kompetentnim da napisem nekakvu recenziju istog. Uz njega sam takodje koristio i zvanicnu tastaturu na preklop. A sad aj' se bacimo na stvar.

Specifikacije i Dizajn
Buduci da je ovaj tablet vec za danasnje standarde poprilicno star, ne mozemo ocekivati neke ultra-super-mega specifikacije. Lansiran 2015. godine, poseduje Intel Atom Z3736F procesor, 7th gen Intel HD graficku kartu koja radi na 646MHz, 32GB ROM-a, kao i 2GB RAM-a. Tu su takodje i 2Mpx-na kamera na poledjini sa sopstvenim blicom, kao i 0.3Mpx-na kamera na prednjoj strani. Baterija tableta, za danasnje standarde, vrlo skromnog je kapaciteta od 4000mAh, dok je ekran iznenadjujuci IPS 1920x1200 rezolucije, sa podrskom za do 10 pritisaka u trenutku. Uredjaj dolazi sa preinstaliranim Android 4.4 Kitkat i Windows 10 (prvobitno Windows 8.1) operativnim sistemima.
Tablet je izradjen od metala, sto ukljucuje i obode istog. Dimenzije ovog uredjaja jesu 211mm x 123.2mm x 9.8mm. Tezine je samo 306g, sto ga cini jednim vrlo laganim i prenosivim uredjajom. Na desnoj strani mozemo uociti taster za ukljucivanje uredjaja, tastere za kontrolu jacine zvuka, kao i slot za SD karticu, koji nam omogucava da prosirimo skromnih 32GB sa vise. Na donjem obodu, vidimo mikrofon, dok je leva potpuno prazna. Na gornjem obodu jeste micro USB port, kao i dzek za slusalice (3.5mm), dok je na poledjini jedna kamera, blic, zvucnik, a na prednjoj jedna kamera. Hehe, sad ide ono moje omiljeno, ekran ima 283 PPI, sto je definitivno vise od 264PPI na najnovijem iPad Pro modelu (Zivko 'teo iPad, e moj ti). Takodje, ekran je dobro osvetljen, pa se moze koristiti i van sobe. Crne i bele definitivno nisu sive i malo svetlije sive, bar ne kao na low budget telefonima i ostalim low budget tabletima. Naravno da je prednost i IPS panel, mada uglovi gledanja definitivno nisu najbolji, ali su ipak veoma solidni. Nema problema pri odzivu prilikom pritiska, te je tastatura prilicno precizna i nisam imao vecih problema. Ekran je od vas odvojen sa gornje i donje strane ivicom debljine 3 polovine prosecnog palca, dok je sa strane jedan razmak debljine polovine palca. Takodje, tablet je, koliko sam upucen, dostupan samo u beloj boji, bar je takav moj. ;)
 

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.484
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Softver
Pre svega zelim da naglasim da sam obavio test cak 5 operativnih sistema od trenutka kada ga posedujem, te se spremite za 3 odvojena paragrafa. Konkretno, u pitanju su Windows 8.1, Windows 10, Android 4.4, Remix OS kao i Phoenix OS. Pa da pocnemo.

Android 4.4
Naravno da cu krenuti od najdosadnijeg. Konkretno, ovaj uredjaj dolazi sa prastarim Android KitKat operativnim sistemom, koji je poprilicno slican stock verziji. Nisam nasao nikakvih "kineza" instaliranih, osim dugmeta za prebacivanje iz Android u Windows. Sav normalan rad moguce je obaviti, a tu je i raskosna podrska aplikacija. Naravno, nema podrsku za neke novije igre, ali vecina je tu. Na pocetku sam imao problema sa YouTube aplikacijom, koja je nekada otvarala full screen, a nekada ne, mada je ovo popravljeno u jednom softverskom apdejtu, cini mi se i jedinom. :first:
Naravno, ne mozemo ostaviti benchmarke nepomenutim, te sam iz 5 zasebnih testova svakog izveo prosek, pa su rezultati sledeci :

- Antutu ~ 32,876
- GeekBench Single Core ~ 844
- GeekBench Multi Core ~ 1,978
- Epic Citadel ~ 39.2fps

Rootovanje je islo kao od sale, te sam uspeo da ubacim Lucky Patcher i flesujem modovanu verziju Google Play Store-a, pa je ubacena podrska za aplikacije van nase drzave, kao i aplikacije koje izrazito zahtevaju noviju verziju Androida, poput Pokemon GO.
Moglo bi se reci da je tastatura i vise nego dobra, barem za mene koji imam prosecnu velicinu prstiju, te mi nikakva custom aplikacija nije bila potrebno. I pored ovoga, morao sam da testiram i GBoard, SwiftKey, Fleksy i Chrooma. Ove tastature, takodje su se pokazale vrlo dobro, medjutim ukacio sam da mi najvise odgovara SwiftKey u thumb modu, pa ne moram traziti tipke po centru ekrana.
Sto se slobodnog prostora tice, tu je bilo oko 7GB na pocetku, sto je u rangu danasnjeg telefona sa 16GB interne memorije, sa bloatware-om.
Mogu komotno reci da me je koriscenje ovog operativnog sistema bilo vise nego dobro i nemam nikakvih zamerki nakon onog apdejta.

Windows 8.1 / Windows 10
Ova dva sam morao da ukomponujem u jedan, jer nema preterane razlike u koriscenju. Pre svega, Windows 8.1 dosao je preinstaliran na mom modelu, mada je to kasnije zamenjeno, zajedno sa Office 365 paketom koji vazi 1 godinu (istekao je, a i ne treba mi :P). Istina, niko nije nikada bio fasciniram koriscenjemo Windows-a 8.1, ali samo na desktop racunarima, dok je na tabletima jedno potpuno drugacije iskustvo. Zaista, plocice na pocetnom ekranu sada su bile jako korisne, jer nisam morao pogadjati svaku ikonicu zasebno, vec sam potpuno opusteno mogao da odaberem bez razmisljanja ono sto mi je potrebno. Desktop zaista nisam koristio, osim kada sam ga drzao na punjacu kako bi posmatrao svoj minimalisticki Wolverine wallpaper i crne ikonice. Multitasking je bio takodje pozitivna stvar, znajuci da je to na Androidu samo pokusaj, svaka aplikacija koju sam koristio bila je kompatibilna sa ovim modom.
Windows 10, takodje koristio sam u Tablet modu, sto mi se dosta dopada. Naravno, postoji sira ponuda podrzanih aplikacija i igara, mada slabo ima korisnih, osim klijenata za drustvene mreze. Tu su i dosta igara, ali ipak vecinu cine replike originalnih Android i iOS igara (pa je tu prednost dual boot). Azuriranje Windowsa nije nanelo probleme, jer su driveri bili dostupni online, a prilagodjena varijanta Windowsa je bila dostupna na jednom od foruma.
Sto se performansi tice, moglo bi se reci da sam prilicno zadovoljan. Nikakvog laga nije bilo, mada je vec, vise puta pomenuti, Zivko imao problema sa tastaturom, koja se nije automatski "otvarala", ali je ovo reseno u podesavanjima. Takodje, kao i u Windows 8.1 multitasking je bio vrlo prijatno iskustvo, ali je ovde i notification center doprineo "tebletskijem" izgledu. Vazno je i napomenuti da je, bez instaliranih programa i aplikacija bilo oko 11GB slobodnog prostora.
Rezultati benchmarka, ponovo radjeni su 5 puta, pa je zapisan prosek, a oni su sledeci :

- 3DMark Ice Storm Extreme/Unlimited ~ 7,804/13,382
- PCMark ~ 2034
- Geekbench Multi Core/Single Core ~ 2,157/862

Osim ovoga, takodje koristim i jedan USB fles, kao i jednu SD karticu. Konkretno USB fles memoriju koristim za sve podatke i aplikacije na Windowsu, a SD karticu za Android aplikacije, ovako ne moram imati rizik ostecivanja slota, ivica itd.

Remix OS i Phoenix OS
Sad vec postaje malo zanimljivije. Android definitivno trenutno nije multitasking platforma, a ranije tek nije bio. Remix OS je varijanta Androida prilagodjena Windowsu, ali nije bas odradjen kao Android X86 vec kao Android sa interfejsom Linuxa. Dobija se jedno zaista desktop iskustvo i mozete koristiti mnoge aplikacije istovremeno, na primer igrati COC i dopisivati se na KIKu. Ista prica za bagove, mada ne mozete ukljuciti Windows bez restarta, a takodje Automatic Brightness ne radi. Ako vam ne smeta zatamnjena ikonica GPS-a, posto sam uredjaj nema GPS, nije podrzan ni u sistemu. Video akceleracija je iznenadjujuce dobra, te je Antutu rezultirao sa oko 3,000 poena vise. Takodje, ovo je defiinitivno bloat-free operativni sistem, cak je dosao i bez GAPPS-a, tako da ako niste fan Google paketa aplikacija, ovo je savrseno za vas. Tu je i recommended apps sekcija koja se redovno azurira, pa ima sugestija redovno. Tu je i back dugme, koje nije prisutno na Windowsu i Linuxu, pa bi mogla biti lepa implementacija u buducnosti. Opremljen je nekom light-material temom, koja je meni licno dosta privlacna, a taman se uklapa uz beli izgled tableta.
Dosta slican prethodnom, Phoenix OS zato je i u istom paragrafu. Ima dosta slican interfejs kao i Remix, ali je u isto vreme pun tweakovanih postavki. Mozete menjati fontove, ikone, nazive, postoji Recycle Bin itd, itd. Phoenix ipak nije priustijo toliko bug-free iskustvo, te sam primetio par. Pre svega, pri promeni velicine prozora, prilicno je tesko promeniti njegovu poziciju na ekranu. Takodje, fontovima treba puno vremena da se ucitaju na sajtovima, te se to dogodi tek nakon refresha. Ipak, definitivno, najiritantnija stvar jeste slucajno maksimiziranje prozora, pri pomeranju.
Znaci Remix [DA] | Phoenix [NE]

Instalacija Softvera
Buduci da tablet ima jako malo raspolozive memorije, morao sam se potruditi da nadjem soluciju i za to. Konkretno podelicu ovo na dva dela, Windows i Android.

Windows je imao jedno vrlo jednostavno resenje, a to je prenosivi softver. Pre svega, nabavio sam jedan USB fles disk kapaciteta 128GB, naravno sa micro USB nastavkom. Konkretno, koristio sam 2 sajta za preuzimanje softvera, tj. PortableApps i TheHouseOfPortable. Jedan koristim za sve open source, dok mi drugi sluzi i za non-open source alate. Svaki softver sam prekopirao na USB fles, pa sam smanjio zauzimanje memorije tableta za 95%.

Android sa druge strane, malo sam drugaciji princip koristio. Pre svega rootovao sam ga, a zatim nabavio 64GB micro SD karticu. Ovu prvenstveno koristim za apliacije, mada na njoj cuvam i filmove, muziku, fotografije itd, posto je formatirana kao FAT32 i prisutna je i na Windows delu.
 

Uni

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Poruka
2.484
Rezultat reagovanja
984
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo ThinkPad X250 - i5 5300U/8GB/256GB EVO 860/6 Cell
Mice & keyboard:
Bloody V7M & Stock Thinkpad X250 Keyboard
OS & Browser:
Windows 10 + Microsoft Edge | ArcoLinux + i3 + Mozilla Firefox Quantum
Zvuk i Kamera
Kvalitet zvuka na ovom uredjaju je prilicno dobar. Svaki ton je cist i ostar, a takodje su prisutni niski, kao i visoki tonovi, pa zvuk ima "dubinu". Postoji samo jedan zvucnik, postavljen na poledjini, ali je za slusanje muzike kod kuce ili gledanje filmova sasvim dovoljan. Mana jeste lokacija, posto ga je bez stalka lako prekriti prstom ili pak celom sakom.
Zvuk putem 3.5mm dzeka takodje je prilicno cist, pa nema suma ili sustanja. Prisutna je blaga doza suma pri koriscenju, ali prakticno neprimetna.

Kamera jeste jedan od razocaravajucih faktora, mada ipak ne toliko potrebna, bar meni. Kvalitet je identican kao sa Nokia 3310 3G telefonom, ciju sam recenziju pravio skorije, a saznao sam da su i senzori vrlo slicni. Boje su prosto isprane, fotografije mutne, framerate videa zadnje kamere deluje kao 20fps, dok je to na prednjoj kao 12-13fps-a. Prednja kamera ne deluje dobra ni za Viber ili Skype pozive, jer je jednostavno toliko losa.
Nisam kod kuce, pa fotografije stizu kasnije u temi :)

Baterija i Punjenje
Baterija tableta, veoma je malog kapaciteta (4000mAh). S obzirom da je ekran veoma ostar, kao i osvetljen, uz "full load" koriscenje, bio sam u mogucnosti da ga koristim oko 2H u Windowsu, dok je to bilo oko 45min. duze u Androidu i Remixu. Ukoliko planirate da gledate filmove, sasvim je dovoljna da izdrzi oko 3H video reprodukcije, sto je oko 2 prosecna filma. Uz neki "casual gaming", igrajuci Plants Vs Zombies, dobio sam oko 2,5H koriscenja, sto nije ni lose, ali ni u kom slucaju nije bas dobro, vec prosecno.
Punjenje je jedna od otezavajucih okolnosti. Sa fabrickim punjacem, treba mu oko 4,5-5H da bi se napunila do samog kraja od 0%, sa ukljucenim ekranom. Ovo se moze smanjiti nekih cas, cas i po ukoliko je uredjaj iskljucen.

Da li se isplati?
Chuwi Hi8 jeste definitivno jedan od najjeftinijih tableta, koji su dostupni po ceni od $70-100. Ekran jeste jedna od velikih prednosti, pa je za ljubitelje filmova, kao izmisljen. Moze se istaci i sirokom podrskom za Android i Windows programe, kao i aplikacije, a tu su i kvalitetan zvuk, baza korisnika, pristojan dizajn i kvalitet izrade. Mane istog jesu kamera i baterija, tako da ako planirate da ga koristite tokom celog dana bez punjenja ili zelite da odmeni vas fotoapart, tesko ce to uspeti.
Sad, ja cekam Zivka da doda komentare, a vi ako vas nesto zanima, pitajte ovde, ja odgovaram, kao iskusni korisnik. :d

Fun Fact : Ajde Zivko reci da nesto ne valja, 11 800 slova sam napisao :box:
 

Raspucin

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
30.09.2017.
Poruka
1.513
Rezultat reagovanja
779
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Kompjuter
CPU & cooler:
Intel I7 8700K+ Noctua NH-U12S
Motherboard:
Gigabyte H370 Aorus Gaming 3 WiFi
RAM:
G.Skill TridentZ 32gb (2x16gb) 3200mhz
VGA & cooler:
Gigabyte G1 1060 6Gb
Display:
Philips 276E, HP 24f
HDD:
Intel 660 512gb Nvme,Samsung 970 Evo Plus Nvme 500gb, Seagate hdd 1tb
Sound:
JBL
Case:
Fractal Design Define C + 2 x Noctua 140mm napred + Noctua 120mm pozadi
PSU:
Gigabyte Aorus 750W 80+ Gold
Optical drives:
Asus ZenDrive external
Mice & keyboard:
Redragon Karura2/HyperX Pulsfire FPS
Internet:
Adsl 20/1
OS & Browser:
Windows 11 Pro 64bit & Firefox
Other:
ThinkPad T14s, IdeaPad 5, Think Dock, Samsung Galaxy A72, Samsung Tab2 Active,Samsung Galaxy Watch 4
Odlicna recenzija.Jedna od razlika je sto ga ja ne koristim u tablet modu.Probao sam puna dva minuta i definitivno mi nije leglo.Sto se tice baterije,to mi je jedna od vrlo bitnih stvari s obzirom da sam cesto na putu i taj problem sam najlakse resio.Jedna dobra eksterna baterija je poprilicno produzila vreme uzivanja.Najneverovatnija stvar je to koliko fluidno i bez ikakvih bagova radi windows10.Sto se memorije tice,meni je njegova bila sasvim dovoljna da instaliram sve aplikacije koje su mi potrebne,i takodje koristim karticu od 64gb,ali sluzi mi samo za skladistenje filmova,muzike,itd...

U sustini,ako se zanemari kamera koja za prosecnog korisnika i nije tako losa(moze da posluzi),tablet je savrsen.
Dopadljivog dizajna,veoma brzo i fluidno radi i sto je najbitnije,kombinacija windowsa i androida je pun pogodak...
Jedino sto ga ne srecem cesto po oglasima kod nas.Ja sam kupio jedini sto je bio na KP-u i vise ni jedan nisam video na nasim oglasima...

UniqUnic mi ga preporucuo,uredjaj me odusevio i moja preporuka za chuwi...
 
  • Like
Reagovanja: Uni
Vrh